Nu sint eu mare specialista in facut si ornat torturi, dar a trebuit sa ma "sacrific" un pic pentru ziua sotului.
Da, astazi e ziua lui.
"La multi ani !" dragul meu barbatel si tatic de Isabella,
sa ne traiesti intru multi ani si sa dea Dumnezeu sa ne intelegem,
cel putin ca pina acum, daca nu se poate si mai bine.
Tortuletul e micut, asa ca pentru doi si jumatate citi sintem in familie, dar important e ca a iesit gustos, nu chiar frumos si l-am savurat cu placere, alaturi de un paharut de sampanie.
Acum sa trec la povestit cum am facut tortuletul.
Ingrediente pentru blat:
3 oua; 120 g de zahar; 60 g faina de griu; 60 g amidon alimentar; un pachetel vanilie; o lingurita si jumatate de praf de copt; un virf cutit de sare; 50 ml ulei de floarea soarelui;
Reteta cu blatul de pandispan, o gasiti aici, iar cu reteta asta pot spune ca nu am dat gres niciodata.
Cind s-a racit blatul, am taiat trei cerculete (deci, va dati seama ca tortul nu a fost prea mare, ca la cit alerg sa mai slabesc un pic, nu era cazul...).
Reteta cu crema, am copiat-o de la Maya, daca intrati pe blogul ei va vine sa mincati pozele cu tot cu monitor...
Ingrediente crema de mascarpone si zmeura:
250 g mascarpone
250 g zmeura
agar-agar/sau 2-3 foite de gelatina (eu am pus 3 foite de gelatina...
80-100 g zahar(în functie de cît e de acra zmeura) (90 g am pus...Intrucit murele mele erau congelate si n-am avut prea mult timp sa le las la dezghetat, le-am pus intr-o craticioara cu tot cu zahar, la foc mic, pina s-au dezghetat individele si s-a topit zaharul.
Am dat la o parte craticioara de pe foc, am lasat sa se raceasca un pic si le-am dat prin sita si cu ajutorul unei linguri (ustensila importanta), am "frecat" murele pina am obtinut un piure din ele.
hmmm, ce spuneti, frumoasa culoare, nu ?!
Cind era piureul inca caldut (nu fierbinte), am adaugat gelatina strinsa bine in miini, pentru ca statuse in apa rece timp de 10 minute si a trebuit sa o scurg de apa si am amestecat bine pina s-a dizolvat toata.
Mama, ce mult mai vorbesc... deh, sampania de aseara...
Asa... emotii mari, a doua oara cind lucrez cu gelatina, ca prima oara cind am incercat, asta acum vreo 5 ani, a fost esec total, iar crema rezultata era un fel de ciorba dulce... care a sfirsit in chiuveta...
Am facut o mica magie si cind am adaugat mascarponele peste mure, am amestecat bine ingredientele si culoarea piureului s-a transformat intr-o culoare, tare ciudata... hmmm, ce efect a avut mascarponele asupra murelor, sau murele asupra mascarponelui... (scuzati, joc de cuvinte, din care nici eu n-am inteles prea mult...
Pe un platou, incepem sa asamblam tortul, un cerculet de pandispan pe care l-am stropit un pic cu suc de portocale (facut de mine, nu cumparat), apoi crema misterioasa si tot asa, pina am terminat cu glazura de ciocolata, care nu prea mi-a placut cum s-a scurs pe marginile tortului, asa ca l-am "balotat" cu un pic de nuca de cocos.
Si o feliuta privita de aproape, gustul nu-l puteti vedea, doar daca faceti crema minunata a Mayei, il puteti simti cu siguranta...
La multi ani sotului tau Dani, sa fiti fericiti impreuna si sanatosi, sa va fie viata linistita alaturi de piticuta. Tortul e minunat!Te pupic
RăspundețiȘtergeremiam, ce deliciu, tortul!! La multi ani,sotului tau! Sanatate si tot ce va doriti voi sa va dea Domnul!
RăspundețiȘtergerela multi ani sotului tau, multa sanatate si bucurii! sa stii ca arata foarte bine tortul,te-ai descurcat bine! te pup
RăspundețiȘtergereLa multi ani ,sa-ti traiasca sotul,sa fiti fericiti!Cat despre tort sa stii ca e chiar reusit,felicitari!
RăspundețiȘtergereDanielutza, draga mea, nu fii modesta!! Tortuletul arata teribil de apetisant, iar dupa ingrediente, sigur este super-gustos!!!
RăspundețiȘtergereAsteptam reteta :)
La multi ani sotiorului (si taticului de Isabella), sa fie sanatos si voios ca are doua fete minunate care il iubesc!
Petrecere frumoasa!
La multi ani sotului tau..sa fiti sanatosi si fericiti..., sa va bucurati de piticuta..!!
RăspundețiȘtergereTortul arata foarte bine...asteptam reteta..
Petrecere frumoasa!!
La multi ani sotului tau,si tie felicitari pentru tort,ca arata frumos rau.
RăspundețiȘtergereLa multi ani! (sotuli tau)
RăspundețiȘtergereIar tortul super,Si decoru foarte frumos.
Felicitari!
Stiu ca este foarte buna crema cu mascarpone.
Am facut si eu luni tot cu mascarpone, a fost delicios.
Trebuie sa-mi fac timp sa vil arat.
Pupici.
Arata superb. La multi ani pentru iubitelul tau! Si eu prefer de departe crema de mascarpone la tort. Iese demential.
RăspundețiȘtergereYafa, multumesc mult de urari si complimente la adresa tortului ! Pupici !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Ana ! Pupici !
RăspundețiȘtergereJust me, multumesc mult ! Pupici !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Vio ! Pupici !
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Dana ! Un compliment din partea ta, e o onoare pentru mine... Pupici !
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Paradis, pentru felicitari si complimente ! Pupici !!!
RăspundețiȘtergereDaniela, multumesc de urari ! Crema e intr-adevar delicioasa, iar cu murele o idee acrute, e si mai gustoasa... Pupici !
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Laura ! Ai dreptate cu crema, mai facusem eu torturi dar cu crema cu oua si unt, greu de mincat si foarte greu de digerit, asta e delicioasa tare... Pupici !
RăspundețiȘtergerebellissima!!!!! very very beautiful
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Danna ! Pupici !
RăspundețiȘtergereGrazie mille, Serena ! Bacio !!!
RăspundețiȘtergereTortul este extrem de aspectuos si cred ca pe masura de gustos. La multi ani sotului tau si multi ani fericiti impreuna! Pupici!
RăspundețiȘtergereLa multi ani cuscrule! Sa fii sanatos si fericit alaturi de familia ta minunata!
RăspundețiȘtergereCuscra, stii ca esti modesta,daaaa? Tortul arata pur si simplu delicios! Abia astept reteta. Daca e cu mascarpone, cu siguranta e o nebunie. Felicitari!
Imbratisari cu drag!
LA MULTI ANI CU SANATATE SOTULUI SI VOUA ALATURI!
RăspundețiȘtergereSA FITI FERICITI SI LINISTITI!
Tortul este foarte frumos impodobit, asteptam reteta!
Multumesc mult, Mary !
RăspundețiȘtergereMultumesc cuscra de urari si complimente ! Nu sint eu experta ca tine in facut dulciuri, dar la un tort pe an, sint multumita de rezultat. Pupici dulci !
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Elena ! Pupici !
RăspundețiȘtergereLa multi ani sotului, sa fie sanatos si sa aveti parte de intelegere si armonie in familie!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Livia ! Pupici !!!
RăspundețiȘtergeresuper! ce simplu este! asta si vara e fff bun! iar culoarea este perfecta pentru ce preferinte are fata mea: 'oz, mof':)
RăspundețiȘtergereArata superb!!
RăspundețiȘtergereSa-ti traiasca sotul!
Apropo de gelatina, am avut si eu de furca cu ea, tocmai la botezul mezinei; am avut noroc ca mi-a "stat" tortul in picioare, la prezentare :) Dupa aia, impartit in farfurii, a contat doar ca era bun la gust :))
P.S. Interesanta culoarea cremei, imi place.
Ellis, cred ca de asta a mincat cu mult pofta si motata mea, pentru ca era roz... deh, domnisoarele sint cu culoarea roz, nu ?!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alexandrina ! Pina acum n-am indraznit sa fac un tort pentru musafiri, dar daca asta a iesit, probabil voi mai incerca... Pupici !!!
RăspundețiȘtergereLa multi ani! sa iti traiasca sotul, sa va iubiti si sa intelegeti bine.....si sa va bucurati de buburuza mica....pupici
RăspundețiȘtergereLa multi ani sotului,multa sanatate intregii familii si dragoste pina la adinci batrineti.Tortul arata foarte foarte bine.Pupici *-*!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Alina ! Pupici !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Julia ! Pupici !
RăspundețiȘtergereVin cu o intrepare, cum ai pus nuca de cocos pe margini?
RăspundețiȘtergereEu nu am facut multe torturi la viata mea.
Pe curand
Daniela, pui un pic de crema pe marginea tortului (la mine a fost ciocolata care s-a scurs de deasupra), iar cu ajutorul cutitului lipesti cocosul de tort. Nu-ti fa probleme daca mai cade, culegi tot si lipesti din nou pe margini.
RăspundețiȘtergereLa multi ani sotului... Tortul asta arata intr-un mare fel... felicitari... imi place foarte mult
RăspundețiȘtergereDraga mea, te asteapta o leapsa la mine.Pupicei
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Felis, si pentru urari si pentru complimentele la adresa tortului ! Te pupicesc...
RăspundețiȘtergereCe ar mai fi de spus dupa atatea urari? LA MULTI ANI sotului si multi ani fericiti impreuna langa printesa Isabela.
RăspundețiȘtergereTe inteleg privind ornarea torturilor, pentru ca si eu ma straduiesc dar nu reusesc la fel de bine ca profesionistele de pe unele din bloguri. Dar tu nu ai de ce sa afirmi asa ceva, mie mi se pare ca arata foarte apetisant tortul!
Multumesc, Yafa ! Am sa-mi fac timp sa ridic leapsa. Pupici !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, doamna Elena ! Ei, fetele cu bloguri dulci, sint intr-adevar talentate, dar si fac tortulete des. Saru'mina pentru urari !
RăspundețiȘtergereLa multi ani sotului tau,draga Daniela,sa fiti fericiti cu totii!Va pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Mimi ! Pupici si week-end placut !
RăspundețiȘtergereCu mare intirzere La multi ani sotului tau ! Auguroni !
RăspundețiȘtergereEste excelent tortul, crema pare minunata
se potriveste si pt ziua indragostitilor :-)
Multumesc mult, Cristina ! Uite ca mi-ai dat o idee pentru sf.Valentin, o inimioara colorata cu crema asta, deja imi imaginez... Pupici !
RăspundețiȘtergere