duminică, 28 iunie 2009

Insalata caprese





Papa bun si sanatos, pentru zilele calduroase de vara.

Avem nevoie de:

  • mozzarella di bufala
  • rosii
  • ulei de masline
  • sare
  • origano

Taiem mozzarella feliute (am pus mozzarella normala ca n-am avut din lapte de bivolita), spalam rosiile, le taiem felii si incepem sa asezam pe platou/farfurie, o feliuta de mozzarella, una de rosie, iar la sfirsit turnam un firicel de ulei de masline peste ingrediente si presaram putina sare. Punem presara si un pic de origano, dar mie mi-a murit aparatul de fotografiat si n-am apucat sa-i fac poza. Ornam cu citeva frunzulite de busuioc (in cazul meu menta, ca busuioc n-am avut) si... pofta mare !

vineri, 26 iunie 2009

Pizza a la Maya



by Maya


Ingredientele pentru o tava de pizza 45x45 cm (maxim)
  • 325 g faina
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri ulei de masline
  • 8 g drojdie uscata
  • 7 g sare
Se pune faina in vasul robotului, se adauga drojdia, uleiul si sarea. Incepem sa amestecam usor si putin cite putin, adaugam laptele. Framintam in continuare, pina aluatul se desprinde de pe vasul robotului. Formam o bila pe care o ungem cu putin ulei si o bagam intr-o punga, pe care o legam si o bagam la frigider. Intre timp, facem sosul si pregatim ingredientele pe care le punem deasupra aluatului. Sosul l-am facut cu suc de rosii, un pic de sare, o lingura ulei de masline, origano. Aluatul l-am facut dupa reteta Mayei, restul fiecare face cum vrea...
Taiem ingredientele pentru "ornat" pizza
  • o mozzarella
  • prosciutto
  • masline negre/verzi
  • alice (hamsii)
  • rosii
Scoatem aluatul de la frigider si-l intindem cu miinile in tava de la aragaz unsa cu putin ulei. Dam drumul la aragaz la 250°C. Cind cuptorul si-a atins temperatura, ungem aluatul cu sosul de rosii, punem deasupra bucatele de prosciutto, hamsii rupti in doua, maslinele, rosiile spalate si taiate feliute foarte fin si la sfirsit adaugam mozzarella taiata cuburele micute.
Bagam tava la cuptor si o lasam, adica eu o las cam 12-15 minute, ca-mi place mai rumena.
Scoatem din cuptor, portionam si papam pizza calda cu bere rece. Pofta mare !!!

miercuri, 17 iunie 2009

Prajitura pufoasa cu gem de cirese


O prajitura rapid de facut si usor de tinut minte.
Avem nevoie de:
  • 240 g unt
  • 240 g zahar
  • 240 g faina de griu
  • 240 g gem de cirese
  • 4 oua
  • un virf de cutit cu sare
Topim untul la MO, adaugam zaharul si punem robotul in functiune
Secretul prajiturii este ca, chiar daca nu are praf de copt, creste la fel de frumos, doar ca trebuie sa mixam foarte mult zaharul cu untul, pina vom obtine o crema pufoasa si zaharul s-a topit, adaugam ouale si mixam din nou, pina vedem ca s-au incorporat bine ouale, adaugam cele 240 g de faina cernuta si sarea, amestecam bine ingredientele, vom obtine o compozitie destul de grosuta


intr-o tava tapetata cu hirtie de copt (tava nu trebuie sa fie prea mare), rasturnam compozitia si nivelam cu lingura
punem din loc in loc cu lingurita gemul de cirese (240 grame) sau fiecare poate pune ce fel de gem doreste
si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru circa 40 de minute, oricum incercam cu scobitoarea. In reteta originala timpul de copt dura 25 de minute, dar eu am pus ingredientele la dublu, deci, a trebuit sa las mai mult.
dupa circa 20 de minute, am presarat putin zahar granulat...
Asa arata scoasa din cuptor
lasam sa se raceasca si o taiem in mici patratele. E delicioasa, merge cu orice fel de gem si e rapid de facut, cind musafirii se anunta pe neasteptate. Vedeti ce gaurele frumoase se vad in zare ... si nu are nici un strop de praf de copt.
inca o poza privita drept in ochi... si-am terminat...

luni, 15 iunie 2009

Rosii umplute


Asta este o reteta tipic romana (italiana), usor de facut si la fel de usor de mincat.
Avem nevoie de:
  • 5 rosii frumoase si mari (eu am avut 7 mai micute)
  • o legatura de patrunjel
  • 6-7 frunze de busuioc
  • un catel de usturoi (optional)
  • sare
  • piper macinat
  • 10 linguri de orez (cite 2 linguri pentru fiecare rosie)
Spalam rosiile, taiem capacelul de deasupra usurel cu un cutit taiem de jur imprejurul rosiei si scoatem miezul
presaram sare in toate rosiile si le punem cu capatul taiat in jos, pentru a se scurge bine apa ce o lasa rosiile
taiem partea alba si dura din miezul rosiei si punem in robot, adaugam patrunjelul, busuiocul, sarea si piperul dupa gust
mixam totul, vom obtine o crema din ingredientele de mai sus
la care adaugam orezul spalat si lasam la odihnit timp de o ora
in tava de la cuptor punem hirtie de copt, asezam rosiile
si le umplem cu orezul care s-a umflat suficient, deci sucul a cam disparut
punem peste fiecare rosie cite un pic de ulei
le asezam palariutele pe cap
le bagam in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru circa 40-45 de minute.
O poza cu "jos palaria" si... pofta buna !

duminică, 14 iunie 2009

Bucatini cu prosciutto cotto si gorgonzola

Asta-i o reteta inventata, pentru ca aveam niste prosciutto cotto in frigider si nu prea aveam pofta sa-l maninc.

Avem nevoie de:


  • paste bucatini

  • cca 150 g prosciutto cotto

  • doua linguri brinza gorgonzola

  • o lingura ulei

  • sare pentru paste
Intr-o oala punem apa si o lingura cu sare, iar cind apa incepe sa fiarba adaugam pastele (dar asta stie orice mincator de paste), fiecare pune ce fel de paste doreste sau de care are prin dulap...



Intre timp, punem tigaia de prajit impreuna cu uleiul la infierbintat, adaugam prosciutto taiat


lasam foarte putin la prajit, intorcind cind cind in cind, dupa care adaugam gorgonzola


si invirtim cu lingura de lemn pina se topeste brinza. Atentie, daca pastele nu sint inca fierte, inchidem ochiul de la aragaz si dam tigaia de prajit la o parte.


scurgem pastele care intre timp au fiert *al dente* si le rasturnam in tigaia de prajit, amestecam totul bine, bine


punem in farfurie si le servim calde, calde, sint o bu-na-ta-te...

Buon apetito !


sâmbătă, 13 iunie 2009

Focaccia con prosciutto


Inca o reteta pe care am prestat-o pentru aniversarea Isabellei.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 g faina

  • 200 g brinza gorgonzola(branza cu mucegai)

  • 200 g prosciutto cotto

  • 9 g drojdie uscata

  • 150 g apa calduta

  • 50 g untura

  • 50 g unt

  • sare

  • 1 ou amestecat cu lapte (pentru uns)
Se intelege ca aluatul l-am bagat la "prelucrat" in masina de piine. Cintarim si bineinteles cernem faina, adaugam untul, untura si brinza
adaugam drojdia,
apa calda si punem in functiune masina, iar aproape de sfirsitul framintatului adaugam si un pic de sare (nu prea multa ca brinza si prosciutto au suficienta sare)
oprim masina si amestecam aluatul cu bucatelele de prosciutto taiate cuburele subtirele, operatia framintat aluat-prosciutto o facem cu minutele proprietate personala
punem aluatul intr-un loc caldut pentru o ora si-l lasam la crescut.
In tava de la cuptor, tapetata cu hirtie de copt, intindem aluatul frumusel cu miinile, fara sa folosim vreun sucitor de aluaturi, ungem cu oul zbatut si amestecat cu o lingura de lapte (au am presarat si chimen deasupra)
si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru circa 30 de minute.
Scoatem de la cuptor, taiem patratele si le servim caldute.

vineri, 12 iunie 2009

Crenvursti in aluat sau cosite a la Mudj_hista


Reteta este de pe culinar si prezentata de Mudj_hista, dar eu nu am intitulat-o cosite, pentru ca, crenvurstii au fost micuti si nu prea arata a cosite lungi si frumoase.

Avem nevoie de aluat, crenvursti/cirnati si cutit.
Ingredientele pentru aluat:
  • 600 g faina
  • 20g zahar
  • 13 g sare
  • 25 g drojdie proaspata
  • 35 g unt
  • 100 ml apa
  • cca 250 ml lapte caldut
Zaharul impreuna cu drojdia le punem intr-un castronel si amestecam bine pina se dizolva drojdia adaugam cele 100 ml apa calduta, punem si 50 g de faina de griu (cernuta), amestecam toata compozitia si lasam circa 20 de minute intr-un loc caldut. Cintarim si cernem faina, adaugam sarea adaugam untul la temperatura camerei, adaugam drojdia, apoi laptele cald, punem masina la framintat, vom obtine un aluat destul de elastic


punem aluatul la cald la crescut, eu am lasat masina de framintat timp de 1.30 (framintat+crescut)


Pregatim crenvurstii, adica ii scoatem din pungutele confectionate, ii stergem cu prosopul sa nu fie umezi, rasturnam aluatul pe masa de lucru si trecem la treaba. Taiem o bucata de aluat, o intindem cu sucitorul, atentie foaia de aluat nu trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea groasa...


rasucim frumos crenvurstele in aluat, taiem cu cutitul, atentie sa nu taiem si partea de aluat de sub crenvurste

si incepem sa rasucim la stinga si la dreapta bucatile de crenvurste in aluat, ca in poza


aici toata echipa crenvursteasca, lasata la crescut, apoi unsa cu ou zbatut


o poza cu rontaitoarea de crenvursti, asa ca unul a ajuns in craticioara la fiert, nu in aluat...

cum spuneam, ii lasati sa creasca frumos, eu m-am cam grabit si n-au crescut suficient...

Ii bagam in cuptorul incalzit la 180 C, pentru aproximativ 35-40 de minute. In cuptor e recomand sa aveti un vas cu apa, desi eu i-am facut si fara si nu s-au uscat crenvurstii. Pofta buna, poftiti, poftiti... dar nu mai sint...