luni, 31 ianuarie 2011

Cheese cake de ciocolata la cuptor/Cheese cake di cioccolato al forno



Astazi va prezint o bomba de calorii cu gust dulce-amarui, nu prea in ton cu salata mincata la prinz in cursul saptaminii, dar macar simbata si duminica pot sa ma rasfat un pic.
Ingrediente:
* 300 g philadelphia
* 90 g biscuiti
* 45 g unt
* 3 oua
* 150 ml smintina acidulata
* 75 g zahar
* 15 g faina
* 22 g cacao
* 75 g ciocolata amaruie
* fructe de padure sau capsuni pentru decor

Intii de toate, topim untul intr-o tigaita la flacara mica, mixam biscuitii si punem peste ei, untul topit. Intr-o forma detasabila de circa 18 cm diametru (a mea a fost mai mare...) in care punem hirtie de copt, rasturnam compozitia de biscuiti si apasam bine pe tot fundul formei, apoi bagam tava in frigider.
Rupem bucatele ciocolata amaruie si o topim pe aburi. Intr-un alt vas, mixam philadelphia cu zaharul pina se omogenizeaza bine. Adaugam smintina (cred ca merge si cu frisca lichida), ouale, mixam si adaugam faina cernuta impreuna cu cacaoa, ciocolata topita si amestecam bine ingredientele.
Rasturnam compozitia in tava peste baza de biscuiti, nivelam... eu m-am jucat un pic cu lingura si bagam tava in cuptorul preincalzit la 160 grade timp de 45 de minute. Lasam sa se raceasca, daca dorim putem presara un pic de cacao si decoram cu fructele de padure.

Un sfat: daca faceti pentru copii, ori puneti ciocolata cu lapte, sau puteti pune mai putina cacao pe care o inlocuiti cu faina.
E o prajitura delicioasa, cremoasa, dar gustul dulce-amarui e mai mult pentru mincaciosii ca mine... adica tura asta, in sfirsit imi satisfac poftele... iar cu frigul de afara, o felie linga o cana de cafea sau lapte, merge de minune.


duminică, 30 ianuarie 2011

Hamsii la cuptor/Alice al forno



Pestisori la cuptor, rapizi si buni...
Avem nevoie de:
* hamsii
* ulei
* sare
* faina
* o lamiie

Intii de toate, curatim pestisorii, le rupem capusoarele, scoatem intestinele inclusiv sira spinarii, ii spalam si-i punem intr-o strecuratoare la scurs.
Infierbintam cuptorul la 200 de grade si pregatim tava cu hirtie de copt, pe care punem pestisorii. Ii trecem prin faina pe ambele parti, ii punem cu partea interioara deasupra, ca altfel tind sa se arcuiasca, presaram sare, un firicel de ulei si-i bagam in cuptor pentru circa 10 minute. Ii asezam in farfurie si-i papam stropiti cu sucul de lamiie si cu o salata delicioasa alaturi, sau ii rontaim fara nimic, doar cu un paharut cu bere alaturi.
Rapid, sanatos si gustos...
Pofta buna !

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Piine floarea soarelui/Pane girasole



N-am mai postat cam de mult timp o reteta de piinita, dar asta e ... pot sa ma laud singura ?!!!... "opera de arta" nu piine de mincat. Cam cu jale am rupt bucati din ea, dar nu ne-am putut opri pina nu am dat gata jumatate la cina.
Ingrediente:
* 500 g faina
* 2 oua
* o lingura otet sau o lingura suc de lamiie
* 2 linguri ulei de floarea soarelui
* o lingurita zahar
* 7 g sare
* 250 ml lapte caldut
* 20 g drojdie proaspata
* 60 g unt topit
* un galbenus pentru uns + o lingura lapte

Intr-un castronel punem drojdia bucatele impreuna cu zaharul, o lingurita de faina si 100 ml lapte caldut. Le amestecam bine, acoperim si lasam pina vedem ca deasupra laptele face putina spuma (bule de aer), eu am pus in cuva masinii de piine. In alt castronel adaugam restul de lapte si ouale, le zbatem bine, adaugam ulei si sarea si amestecam pina se topeste sarea.  Am adaugat peste drojdie faina cernuta, apoi compozitia de lapte si otetul si am framintat aluatul (masina, nu eu...) timp de 15 minute.  Vom obtine un aluat elastic, pe care-l acoperim si-l lasam la dospit cel putin doua ore, pina vedem ca si-a dublat volumul. Daca aluatul il avem intr-un alt vas, acoperim cu un prosop umezit si-l punem intr-un loc cald ferit de curentii de aer.
Dupa cele doua ore, rasturnal aluatul pe masa de lucru infainata, impartim in patru parti, apoi fiecare bucata o impartim din nou in patru, va trebui sa obtinem 16 bucati (eu am impartit aluatul in bucati de cca 53 g una). Acoperim cu prosopul umezit si luam cite o bucata, o intindem cu sucitorul, ii dam forma rotunda sau mai putin rotunda, asta nu conteaza prea mult, ungem cu untul topit dar rece, adaugam o alta foaie de aluat deasupra, in total patru foi (sper ca ati inteles ce-am scris pina acum), rulam foile de aluat ca pe o rulada, nu stringem prea tare... si taiem aluatul cu un cutit foarte fin (uitati aici reteta Mariei si pozele pas cu pas de unde se vede foarte bine cum trebuiesc realizate taieturile)


Facem asa cu toate foile de aluat, deci patru bucati una peste alta, unse cu unt topit, inclusiv ultima foaie. Punem bucatile de aluat taiate intr-o tava rotunda tapetata cu hirtie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina si lasam din nou la dospit pentru cel putin 30 de minute.


Ungem cu galbenusul zbatut amestecat cu o lingura de lapte si presaram seminte de susan deasupra.


Acoperim piinea cu o coala de hirtie de copt si dam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru circa 40 de minute, eu am lasat aproape 35 de minute si am lasat tot timpul hirtia deasupra piinii, altfel riscam sa iasa prea bronzata. Scoatem din cuptor, lasam la racit


si servim piinea rupta cu minutele... delicioasa, parca-i cozonac...

joi, 27 ianuarie 2011

Biscotti bicolori


Nu stiti ce sa pregatiti pentru copii, mamici, tatici pentru micul dejun ?! O reteta rapida de biscuiti deliciosi.
Ingrediente:
* 200 g faina
* 1 galbenus de ou
* 100 g unt
* 80 g zahar
* doua lingurite praf de copt
* un pliculet de zahar vanilat
* 2 lingurite de cacao

In vasul de la mixer, punem oul, zaharul si untul topit la MO dar rece. Mixam bine ingredientele, adaugam apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si zaharul vanilat. Daca este nevoie adaugam si doua linguri de lapte, depinde de cit de uscata este faina.
Impartim aluatul in doua, o parte o lasam asa, iar in cealalta punem cacaoa. Mixam bine, sau framintam mai bine spus, pina vom obtine un aluat suficient de usor de modelat.
Luam aluatul alb si-l formam snur, iar celalalt cu cacao il intindem cu sucitorul, mai mult lung decit lat, lungimea trebuie sa corespunda cu lingimea snurului din aluat alb. Rotolam frumos aluatul ca pe o rulada, taiem bucati de cca un centimetru jumatate, punem biscuitii in tava pe hirtie de copt, ii strivim un pic si bagam tava in frigider pentru circa jumatate de ora.
Scoatem biscuitii din frigider si bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 15 minute. Lasam la racit si-i servim, alaturi de cafeaua de dimineata sint foarte buni, nu sint fragezi sint putin crocantosi.

miercuri, 26 ianuarie 2011

Brownies


Philadelphia, o brinzica delicioasa, o reteta si mai si...
Astazi, prajitura brownies, iar ingredientele sint urmatoarele:
* 80 g philadelphia
* 40 g unt
* 40 g ciocolata amaruie
* 60 g zahar fin de trestie
* un ou
* 20 g faina
* 20 g cacao
* un picut praf de copt
* 20 g zahar

Intr-un vas punem untul taiat bucatele impreuna cu zaharul de trestie (puteti folosi si zahar obisnuit) si amestecam la foc mic ingredientele pina se topeste untul. Dam cratita de pe foc si adaugam ciocolata taiata marunt, amestecam bine pina vom obtine o compozitie omogena. Lasam la racit, adaugam oul si amestecam bine, apoi faina cernuta impreuna cu cacaoa si praful de copt. Rasturnam compozitia care e destul de consistenta, intr-o forma de tort micuta tapetata cu hirtie de copt.
Separat mixam philadelphia cu cele 20 g de zahar, pina vom obtine o compozitie spumoasa. Cu lingurita punem crema de brinza peste cea de cacao, apoi cu o furculita amestecam un pic ca sa ajunga compozitia alba peste tot, sa nu ramina la suprafata. Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 20 de minute, in reteta originala scria 30 de minute, dar daca lasam asa mult timp, vom obtine o prajitura uscata nu frageda. Lasam la racit, taiem si servim. Singura problema cu aceasta prajitura a fost... ca nu am pus dublu ingredientele si s-a terminat repede. Am crezut ca Isabellei nu o sa-i placa ca era un pic amaruie, m-am inselat ca eu am apucat doar sa gust.
Sursa retetei... philadelphia, bineinteles...

marți, 25 ianuarie 2011

Pulpe de pui cu citrice/Cosce di pollo agrumate


La ricetta in italiano si trova in basso

Inca o reteta mai ciudata, dar gustoasa tare...
Ingrediente:
* 2 pulpe de pui
* 2 portocale
* 3 mandarine
* 1 pompelmo roz
* o lingurita de seminte de fenicul (eu am avut susan)
* o lingurita de sos de soia (salsa di soia)
* sare
* piper

Spalam portocalele si radem coaja, e bine daca portocale ar fi netratate, dar cam greu de gasit, apoi le stoarcem bine sucul. Spalam bine pulpele de pui si intr-o tigaie antiaderenta cu putin ulei le rumenim pe ambele parti, timp de cinci minute. Intr-o tava yena sau de care avem prin bucatarie, punem pulpele de pui, adaugam mandarinele spalate si taiate in jumatate, semintele de susan, coaja rasa de la portocale, stropim cu sucul de portocale amestecat cu salsa de soia, saram putin, piperam si bagam in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 30 de minute, intoarcem pulpele dupa primele 15 minute.


Dupa jumatate de ora, adaugam pompelmo curatat si taiate feliutele in mici bucatele si lasam in cuptor inca 20-30 de minute, depinde cit de mari sint pulpele.

Servim calde, calde si cu cartofiori prajiti, deh... carnita de pui sta bine linga cartofiori.
Un sfat important: daca dezpielitam pulpele, carnea va absorbi mult mai bine gustul fructelor

Pofta mare !

COSCE DI POLLO AGRUMATE

Ingredienti:
  • 2 cosce di pollo
  • 2 arance non trattate
  • 3 mandarini
  • 1 pompelmo
  • 1 cucchiaio colmo di semi di finocchio (io avevo di sesamo
  • 1 cucchiaio di salsa di soia
  • sale
  • pepe
Grattugiate la scorza delle arance, poi spremetele. Rosolate le cosce per cinque minuti in un tegame antiaderente e mettetele in una teglia.
Unite i mandarini (meglio mandarini cinesi) tagliati a metà, i semi di finocchio e la scorza grattugiata delle arance, irrorate con il succo delle arance mescolato con la salsa di soia, salate leggermente, pepate e continuate la cottura in forno caldo a 200° per circa 30 minuti, girando le cosce a metà cottura.
Aggiungete il pompelmo sbucciato e tagliato a pezzettini e continuate la cottura per 20 minuti, accendendo negli ultimi minuti anche il grill in modo da far dorare la superficie. 

Buon appetito !

ricetta presa dalla revista "Vero cucina" - dicembre 2009


luni, 24 ianuarie 2011

Crochete de cartofi umplute/Crocchette di patate farcite


O alta reteta cu brinzica philadelphia.
Ingredientele necesare:
* 500 g cartofi
* 2 oua
* 20 g parmezan ras
* nucsoara
* marar
* patrunjel
* sare
* un pachetel brinza philadelphia
* faina de griu
* pesmet
* ulei de masline

Spalam cartofii si ii fierbem timp de circa 40 de minute din momentul cind apa da in clocot. Ii scurgem de apa,  curatim si strivim, daca avem un instrument pentru strivit cartofii, daca nu, cu o furculita. Amestecam piureul obtinut, impreuna cu un pic de sare, un pic de nucsoara, un pic de marar (eu am avut uscat) si patrunjelul spalat si taiat marunt, parmezanul si galbenusurile de ou.
Amestecam bine ingredientele, vom obtine o compozitie molcuta si lipicioasa, iar acum ne pregatim cu minutele infainate sa facem crochetele in mijlocul carora vom pune o bucatica de philadelphia.
Trecem crochetele prin faina, apoi prin albusurile batute spuma si la sfirsit prin pesmet si le prajim in mult ulei fierbinte pentru circa 3-4 minute, intorcindu-le pe ambele parti.
Le scoatem intr-o farfurie pe hirtie absorbanta si le servim calde, calde pe pat de salata.
Usor de facut si usor de mincat, pe gustul celor mici si mofturosi dar si a celor mari.


duminică, 23 ianuarie 2011

Fursecuri cu philadelphia


Poftiti, serviti, delicioase... sint nemaipomenit de bune si usor de facut.
Ingrediente pentru 33 de fursecuri:

* 100 g de philadelphia
* 350 g faina
* 140 g zahar praf
* un galbenus de ou
* jumatate lingurita de praf de copt
* 100 g unt
* un praf de sare

 pentru decorat fursecurile am folosit:
* ciocolata alba topita
* gem de zmeura
* cirese negre din dulceata
* dulceata de dovleac
* zahar praf vanilat 


Intii mixam bine untul moale impreuna cu zaharul, adaugam brinza philadelphia, un picut de sare si galbenusul. Mixam bine ingredientele, dupa care adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt. In reteta originala scria ca trebuie sa framintam aluatul cu miinile pe masa de lucru, eu am mixat totul, vom obtine un aluat molcut, nu lipicios, dar foarte usor de lucrat.
Am cintarit aluatul si l-am impartit in bilute de cca 22 g una, le-am asezat in tava tapetata cu hirtie de copt, am facut o gaurica in mijloc (puteti sa o faceti adinca pentru ca ele cresc cit stau in cuptor) si le bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 20 de minute.
Cind acestea s-au racit, le umplem cu gemuri/creme, presaram zaharul praf si servim... hmmm... deja s-au terminat... trebuie sa fac din nou...
Reteta e de la brinza philadelphia.





vineri, 21 ianuarie 2011

Salata de conopida cu rodii


O salata rapida si delicioasa.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente, salata e facuta din ochi, adica fiecare pune cit vrea din ingredientele de mai jos:
* conopida
* miez de nuca
* castraveti murati
* o rodie
* sare
* ulei de masline
* otet balsamic

Intii curatim conopida, o rupem bucatele si o fierbem pe aburi sau in apa *al dente*, adica trebuie sa fie destul de tarisoara, trebuie fiarta vreo trei minute nu mai mult. Lasam conopida la racit, apoi o punem intr-un castron, adaugam bucatelele de nuca, castravetii murati taiati feliute, boabele de rodie, saram dupa gust, adaugam otet balsamic si ulei de masline, amestecam ingredientele si asezam salata pe un platou.
Servim cu mult gust, yamiii... buna, buna, buna...


joi, 20 ianuarie 2011

Chec cu mascarpone




Aveam o cutie cu mascarpone in frigider, asa ca am facut un chec foarte fraged si gustos.
Ingrediente:
* 250 g faina
* 250 g mascarpone
* 100 g unt topit
* 150 g zahar
* 3 oua
* un pachetel zahar vanilat
* 16 g praf de copt
* 100 g lapte
* un praf de sare


Zbatem intii ouale impreuna cu zaharul, pina obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam praful de copt si zaharul vanilat mixind incontinuu, apoi adaugam mascarponele, laptele si untul topit dar rece, apoi faina si praful de sare. Daca cumva compozitia e prea tare, putem adauga un pic de lapte, la mine nu a fost nevoie.
Daca vrem putem adauga bucatele de ciocolata amaruie (cca 100 g) trecuta prin faina ca sa nu se lase la fundul checului, eu n-am pus pentru ca nu maninca domnisoara. Rasturnam compozitia in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 45-50 de minute (facem o proba cu scobitoarea), daca vedem ca se coloreaza prea mult la suprafata, acoperim cu o coala de hirtie. Eu n-am acoperit, in schimb am ras un pic de ciocolata amaruie deasupra checului.
Pofta mare !

miercuri, 19 ianuarie 2011

Piept de pui cu sofran


O reteta delicioasa (de pe punguta cu sofran), dar destul de consistenta.

Ingrediente:
* 400 g piept de pui
* 50 g unt
* 1 dl vin alb
* 2 dl smintina
* un pachetel sofran
* un galbenus de ou
* sare
* piper
* o legatura de patrunjel (asta l-am adaugat eu ca nu era in reteta)

Taiem cuburele pieptul de pui si-l prajim in unt, circa 20 de minute, trebuie sa se rumeneasca. Saram, piperam, adaugam vinul alb si acoperim cu un capac timp de doua minute, cit sa prinda un pic de gust carnea.
Acum, scoatem carnea intr-o farfurie si o acoperim cu un capac ca sa se mentina calda. Dizolvam sofranul in smintina si-l adaugam peste sucul din tigaie si lasam la foc mic pina obtinem un sosulet consistent.
Separat, zbatem galbenusul cu un pic din acest sos si-l adaugam peste celalalt sos, amestecam bine si dam tigaia de pe foc. Dupa ce am adaugat oul, nu trebuie sa mai fiarba sosul. Adaugam pieptul de pui, patrunjelul taiat marunt, amestecam bine si servim mincarea calda.

marți, 18 ianuarie 2011

Baccalà con le patate/Peste cod cu cartofi


Reteta e din zona Venetiei, iar cartofii sint mult mai gustosi, alaturi de aroma pestelui cod.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

* 600 g peste cod
* 4 cartofi mari
* un catel usturoi
* 1/2 pahar ulei de masline
* o legatura de patrunjel
* 4 linguri suc de rosii
* un pahar cu lapte
* 50 g unt
* sare si piper dupa gust



Pestele trebuie lasat vreo doua zile in apa ca sa iasa sarea din el si schimbata apa cit mai des.
Intr-o tigaie de prajit topim untul, adaugam uleiul si punem pestele curatat de piele si taiat in bucati destul de marisoare. Punem usturoiul si patrunjelul spalat si taiat marunt, saram (cit mai putin, daca nu sintem siguri ca din peste a iesit toata sarea), piperam si lasam la foc mic circa 10 minute.
Adaugam sucul de rosii si laptele si lasam la foc mic, circa o ora. Dupa jumatate de ora, punem cartofii taiata in cuburi groase si acoperim cu un capac pina vedem ca sucul s-a restrins si mincarea e gata.
Servim mincarea calda, iar daca dorim putem sa servim alaturi de mamaliguta calda.

luni, 17 ianuarie 2011

Biscotti all'arancia


Biscuiti crocantosi si gustosi.
Avem nevoie de:


* 85 g unt
* 120 g zahar
* un ou
* sucul de la jumatate de portocala
* coaja de la portocala
* 350 g faina
* o lingurita praf de copt
* o lingura lapte
* zahar praf


In vasul de la mixer, zbatem bine untul la temperatura camerei cu zaharul si coaja de lamiie, iar cind compozitia a devenit spumoasa, adaugam oul, sucul de portocala, mixind incontinuu. Adaugam amestecind cu o lingura (eu am mixat) faina, praful de copt iar la sfirsit laptele. Vom obtine o compozitie nici prea moale, nici prea tare, deci... molcuta. Am cintarit aluatul si am impartit aluatul in parti egale (mi-au iesit doua tavi de biscuiti), am format snuruletele pe care le-am transformat in litera S si inimioare. Nu am pus faina pe masa de lucru.
Punem literele in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru circa 20 de minute.Lasam sa se raceasca bine si presaram deasupra zahar vanilat.
Si un individ de speriat... cam asa arata, doar ca mult mai mare, sarpele cu care m-am intilnit acum doi ani la intrarea in casa, el vroia sa iasa din casa - eu vroiam sa intru, brrr... asa ca, nu mai las niciodata vara usa de la intrare deschisa, mai sanatos e cu geamurile... Oricum, asta a sfirsit in burta soatei... biscuitele, nu individul rece...





duminică, 16 ianuarie 2011

Paste cu somon afumat si masline negre


O reteta usoara si rapida, o mincare gustoasa care poate fi servita in orice perioada a anului. Ingrediente pentru doua persoane si jumatate:

* 180 g pasta penne
* 30 g masline negre cintarite fara simbure
* 150 g somon afumat
* 100 g parmezan
* cca 4 linguri ulei masline
* sucul de la o lamiie
* patrunjel
* sare
* piper


Intr-o oala punem apa la fiert impreuna cu o lingura de sare. Intre timp, intr-un castronel incapator, punem somonul taiat bucatele micute, radem parmezanul (atentie, trebuie sa fie proaspat, nu parmezan ras si tinut in punga), uleiul de masline si sucul de lamiie printr-o sita sa nu aiba bucatele de lamiie. Saram foarte putin, piperam si amestecam bine ingredientele.  
Cind apa incepe sa fiarba, adaugam pasta si o lasam sa fiarba conform instructiunilor de pe cutie "al dente".
Scurgem pastele de apa, le rasturnam peste compozitia cu somon, adaugam maslinele taiata rondele si patrunjelul curatat, spalat si taiat marunt (recunosc ca am uitat sa adaug patrunjelul, rusinica nu o sa se mai intimple).
Amestecam bine ingredientele pina vedeti ca pasta s-a condimentat uniform. Servim papita calda, calda.
Atentie, e foarte gustoasa si foarte consistenta...




sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Cupe cu pandoro si fructe de padure



Un dulce irezistibil pe care l-am servit in noaptea de revelion.
Ingrediente pentru 8 cupe:
* 70 g ciocolata alba
* 250 g fructe de padure
* 3 linguri de zahar praf
* 250 g frisca lichida
* 300 g mascarpone
* un dl lichior (suc natural de portocale)

pentru crema pasticciera:
* 3 dl lapte
* 3 oua
* 80 g zahar
* 25 g faina
* un pic de coaja rasa de la o lamiie

* felii de pandoro care pot fi inlocuite cu briose sau felii de pandispan

Intii preparam crema pasticciera. Punem la fiert laptele cu coaja de lamiie iar cind acesta da in clocot, stingem aragazul si dam cratita la o parte de pe foc. Intr-un vas punem galbenusurile cu zaharul si mixam bine, adaugam faina si laptele trecut prin strecatoare. Punem cratita pe foc si amestecam mereu sa nu se lipeasca pina cind crema incepe sa se ingroase. Dam la o parte de pe foc, mixam crema, va trebui sa obtinem o compozitie destul de lichida. 
Intr-un castronel punem jumatate din fructele de padure (mure am avut la congelator), adaugam o lingura de zahar praf si strivim delicat fructele. Cind crema pasticciera s-a racit, adaugam bucatelele de ciocolata alba si fructele strivite. Separat, mixam frisca cu mascarponele si zaharul praf ramas.
Feliile de pandoro (pandispan) le stropim cu lichior (eu le-am stropit cu suc de portocale, deh... din cauza domnisoricii) si asezam pe fundul si peretii cupelor, acoperim cu crema pasticciera, decoram cu crema de mascarpone, fructele intregi ramase si un pic din sucul ramas de la murele strivite.
Sint usor de facut si mai ales delicioase, trebuie sa repet reteta, dar jumatate din cupe le voi face cu lichior, ca sa vad ce am pierdut.


vineri, 14 ianuarie 2011

Tort de ciocolata si crema de lapte




Nu sint mare experta in facut si mai ales ornat torturi, dar pentru ca astazi e ziua sotului, la cererea Isabellei am facut un tortulet.
"La multi ani, dragul nostru Tito !"
Sa ne traiesti intru multi ani, sa-ti dea Dumnezeu sanatate si mai ales rabdare, 
sa suporti cele doua frumoase privighetori  !

Ingrediente pentru un blat:
* 150 g faina
* 150 g zahar
* 150 g unt
* 3 oua
* 3 linguri cacao
* 1 lingurita praf de copt (cca 5 g)

Mixam untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul pina vom obtine o compozitie alba si spumoasa. Incorporam ouale pe rind, mixind in continuu. Faina, cacaoa si praful de copt le cernem si cu ajutorul unei site le cernem peste compozitia de oua+unt+ zahar, mixind cu viteza cea mai mare ingredientele, pina vom obtine o compozitie fara cocoloase.
Rasturnam compozitia intr-o forma rotunda cu diametru de circa 20 cm in care punem o coala de hirtie de copt, nivelam cu un cutit si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru circa 35-40 de minute, depinde de cuptor, e bine sa facem o proba cu scobitoarea.

Ingrediente pentru crema de lapte:
* 200 ml lapte
* 50 g zahar
* 20 g faina
* o lingura esenta de vanilie

in plus avem nevoie de:
* 250 ml frisca

Intr-o craticioara cu talpa groasa, punem laptele iar cind aceste incepe sa fiarba, stingem focul si adaugam esenta, faina si zaharul cernute, amestecind continuu sa nu se formeze cocoloase. Punem din nou cratita pe foc si amestecam continuu pina ce aceasta se ingroasa, timp de citeva minute. Lasam crema sa se raceasca sau o punem intr-un alt vas cu apa rece si amestecam continuu pentru a grabi racirea.
Intre timp mixam frisca si adaugam crema de lapte peste ea (atentie, trebuie sa fie rece) si amestecam cu o lingura (de lemn ar fi mai indicat) din jos in sus, pina se incorporeaza bine.
Punem vasul cu crema la frigider si o lasam la rece pina in momentul utilizarii.
Luam blatul, il taiem in trei parti egale, stropim blatul cu suc de portocale (mie nu-mi place sa-l stropesc cu sirop cu zahar, imi place foarte mult gustul dulce-acrisor), punem jumatate din crema pe prima parte de blat, repetam operatia cu a doua parte de blat, iar la sfirsit acoperim cu blat si turnam glazura de ciocolata amaruie peste tort.

Glazura:
* 150 g ciocolata amaruie
* 50 g unt

Topim pe aburi ciocolata, iar cind aceasta s-a topit toata adaugam untul si dam vasul de pe aburi, amestecind repede pina se topeste si acesta.
Asa zisul decor, care nu prea mi-a placut cum a iesit, l-am facut cu ciocolata alba topita, dar probabil ca ar fi trebuit sa astept sa se intareasca un pic ca sa nu fie prea lichida.
Frumos, n-a iesit prea frumos, dar pot sa va asigur ca e foarte gustos.

joi, 13 ianuarie 2011

Purcel de lapte la cuptor/Porchetta al forno


Asta a fost friptura noastra in noaptea de revelion: friptura de porc, iar dupa o cautare pe internet, pot sa spun ca e carne de purcel de lapte fara oase, condimentata in interior, infasurata in suvite subtiri de sunculita si legata cu fir de bucatarie (adica tot un fel de sfoara, dar mai fina... nu rideti ... ).
In poza bucata de carne la care eu i-am pus bucatele de usturoi, salvie, rozmarin, am sarat, piperat si am turnat peste carne un pahar cu vin alb


Acoperim tava cu o folie de alumini si o bagam in cuptorul preincalzit la 200 de grade pe prima treapta  de sus a cuptorului  pentru circa 30 de minute, dupa care coborim temperatura la 180 de grade, descoperim tava si lasam circa o ora, asta depinde cit de mare e bucata de carne, oricum carnea nu trebuie sa fie uscata ci sa aiba suculet in interior. Din cind in cind luam cu lingura din sosul din tava si turnam pe carne.


Scoatem carnea de la cuptor si cind este calduta, eliminam firul de bucatarie si taiem feliute. Mie mi-a placut mai mult cind s-a racit bine, pentru ca feliutele se pot taia mai subtiri si rnea e mai gustoasa.
Punem un pic de sos pe carne si servim cu salata.



miercuri, 12 ianuarie 2011

Salata cu rodii


Tot in noaptea de revelion se maninca si boabele de rodii, asa ca de linga friptura noastra nu a putut lipsi o delicioasa salata cu bobitele fructei respective.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* o salata mare verde (daca e din cea creata, aici se cheama invidia belga, e si mai bine)
* 2 linguri capere
* o jumatate rodie
* o tulpina de telina
* 2 portocale
* 50 g masline verzi fara simbure
* 6 linguri ulei de masline
* un picut de sare
* un pic de piper negru

Intii de toate desfacem frunzele de salata, le spalam si scuturam bine de apa, sau le punem pe un prosop sa se scurga apa, apoi curatim tulpina telinei si firele mai tari si o taiem rondele subtirele (eu recunosc ca nu am pus telina, deci nu va pot spune care e gustul salatei cu telina).
Spalam caperele bine de sare sau otet, depinde in ce au fost conservate dupa care, curatim rodia cu grija sa nu strivim boabele, nu-i foarte greu, doar ca trebuie rabdare si eliminam coaja alba in care stau boabele.
Spalam bine portocalele si radem coaja de la o portocale si-o stringem bine ca iasa sucul din ea, intr-un pahar bineinteles. Cealalta portocala o taiem feliute subtiri, cu tot cu coaja.
Punem maslinele intr-un castronel cu apa ca sa le desaram un pic, apoi le taiem feliute. Lasam toate ingredientele deoparte si preparam sosul cu care vom condimenta salata.
Punem doua linguri de suc de portocala intr-un castronel, adaugam coaja de portocale, foarte putina sare si un pic de piper, incep sa zbatem bine cu o furculita sau cu telul, adaugind putin cite putin uleiul, pina obtinem un sosulet omogen.
Intr-un vas pentru salata, adaugam salata taiata cit mai subtire, telina, caperii, boabele de rodie, maslinele si feliutele de portocala, condimentam cu sosul preparat, amestecam ingredientele si servim.



Daca nu doriti sa faceti sosul cu suc de portocale, striviti bobite de rodie si faceti cu suc de rodie, ii va da salatei un pic de culoare in plus...

marți, 11 ianuarie 2011

Cosulete cu mincarica de linte si zampone


Dupa cum am mai povestit, in Italia, mincarica de linte cu picior de porc, reprezinta mincarea traditionala pentru noaptea dintre ani,  mai exact la miezul noptii (asta stiu de la italianul-calabres din dotare) si se maninca cu mina, nu stiu daca in toata Italia e asa. Ca sa nu-l vad cu degetele in farfurie, anul acesta am pregatit mincarica servita in cosulete din foetaj.

Ingrediente pentru mincarica de linte:
* 250 g linte
* 50 g pancetta (kaizer afumat)
* o jumatate ceapa
* o tulpina de telina
* o legatura patrunjel
* 4 linguri suc de rosii
* ulei
* sare
* piper

* un zampone
* un pachet aluat foetaj

Seara, punem intr-o oala cu apa si putina sare, lintea pe care o fierbem a doua zi, al dente. 
In tigaia de prajit, infierbintam doua linguri de ulei si prajim putin ceapa taiata marunt, telina taiata marunt si pancetta taiata cuburele. Adaugam apoi sucul de rosii, sarea si piperul (dupa gust) adaugam apa calda din oala unde am fiert lintea cit sa acoperim ingredientele si lasam pe aragaz la foc mic, circa jumatate de ora la foc moderat, amestecind din cind in cind ca sa nu se lipeasca. 
Intre timp fierbem piciorul de porc dupa instructiunile de pe cutie.
Dupa ce a trecut jumatate de ora, adaugam lintea si pantrunjelul spalata si taiat marunt si lasam in continuare, pina lintea prinde gustul ingredientelor si se evapora sucul din mincarica (nu trebuie sa fie prea uscata, dar nici cu prea mult lichid).
Intindem aluatul de foetaj si taiem patrate cit de cit egale, iar intr-o forma de muffins, asezam cite un patrat de aluat, il asezam cit de frumos putem noi, intepam cu furculita aluatul doar la talpa cosuletelor, umplem formele cu lingura mincarica de linte si bagam in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Dupa primele 10 minute adaugam deasupra cite o felie de zampone, acoperim cu o coala de hirtie de copt ca sa nu se rumeneasca prea tare si lasam tava in cuptor inca 15-20 de minute.
Servim cosuletele calde, cu minuta, fara furculita...

duminică, 9 ianuarie 2011

Tronccheto di natale/Tort trunchi de copac


"Trunchiul de copac" e un tort care se serveste in ziua de craciun, asta in afara de panettonele traditional.
Nu stiu daca exista o reteta anume sau fiecare il face cum vrea, asa cum am facut eu.
Blatul l-am facut dupa reteta de la aceasta  rulada cu care eu fac multe dulciuri pentru ca e pufoasa si imi place foarte mult.

Crema nu am facut-o dupa o anumita reteta. Ingredientele folosite de mine:

* un plic crema pasticcera
* 100 g mascarpone
* doua linguri sirop de visine
* 120 g frisca
* visine
Pentru stropit blatul:
* sirop de visine
Pentru glazura:
* ciocolata amaruie 

Pregatim intii blatul dupa reteta de mai sus.
Crema pasticcera o preparam dupa instructiunile de pe plic la care adaugam mascarponele si mixam ingredientele, apoi adaugam cele doua linguri de sirop de visine si frisca batuta spuma si amestecam usor cu o lingura de lemn.
Intindem blatul din care am taiat o bucatica separat pentru bucatile de trunchi, stropim nu prea mult cu sirop de visine, punem visinele deasupra si rulam si glazuram cu ciocolata amaruie topita pe aburi


am facut dungulitele cu ajutorul unei furculite si am ras un pic de ciocolata pe deasupra, adica am vrut sa arate ca nins...


 

vineri, 7 ianuarie 2011

Cotlet de porc cu portocale



O reteta mai ciudata, dar foarte gustoasa si frageda.
Ingrediente:
* un kg de cotlet
* 40 g unt
* 2 pahare suc de portocale
* coaja rasa de la o portocala
* un catel de usturoi
* un picut de origano
* un picut de ardei iute
* sare
* piper

Intr-o tigaie de prajit, topim untul, adaugam sucul de portocala strecurat, o lingurita de coaja rasa de la portocala, usturoiul, ardeiul iute (eu nu l-am pus pentru ca m-am gindit ca nu o sa manince Isabella), saram, pieram si amestecam bine toate ingredientele. Presaram un pic de sare si piper peste bucata de carne, pe toate partile, asezam carnea intr-o tava pe care o putem baga in cuptor, varsam deasupra compozitia cu suc de portocale si bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru o ora si jumatate.


la fiecare 10 minute, luam cu lingura suc si punem pe carne ca sa nu se usuce.
Servim carnea taiata feliute, pe care punem un pic de sosul lasat de carne si...


cu o salata buna (asa am servit noi) si bineinteles in compania unui pahar de vin alb.

Pofta buna !


joi, 6 ianuarie 2011

SUPA CU CAPPELLETTI AL BRASATO



In primul rind avem nevoie de supa, ca sa putem face pastele din imagine.  In italiana aceasta supa se numeste bollito.
Ingrediente:

* o pulpa de pui (daca e crescut la curte e si mai bun)
* doua bucati de carne de vita
* doua cartofi mari
* o jumatate ceapa
* doi morcovi mari (eu am avut trei mai micuti)
* o tulpina de telina
* o legatura de patrunjel
* sare
* un pachet de paste cappelleti al brasato
* parmezan ras (optional)


Spalam carnea si o punem intr-o oala la fiert cu sare dupa gustul fiecaruia. Cind aceasta da in clocot, cu o paleta incercam sa stringem toata spuma rezultata la suprafata apei.
Cind carnea incepe sa se fragezeasca, adaugam cartofii curatati, spalati si taiati in doua, morcovii curatati si spalati, ceapa curatata (deci, doar cartofii sint taiati), adaugam telina spalata si taiata (nu prea marunt) si lasam la fiert pina supa e gata. La sfirsit adaugam patrunjelul spalat si taiat marunt.


Cind preparam pastele, strecuram supa intr-o alta oala iar in momentul cind aceasta da in clocot, adaugam pastele si le lasam sa fiarba dupa cum e scris pe ambalaj.
Punem in farfurii, mai presaram un pic de patrunjel maruntit si un pic de parmezan.


Carnea si legumele, le putem servi singure, ca felul doi.
Pofta mare !