duminică, 23 decembrie 2012

Craciun fericit ! Buon Natale !


Fie ca Nasterea Mintuitorului nostru Iisus Hristos, sa ne faca sa devenim mai buni, mai intelegatori,
sa incercam sa-i ajutam pe cei care au nevoie,
macar cu o vorba buna, daca altfel nu putem !
Va doresc din inima, Craciun fericit plin de sanatate, bucurii si pace,
alaturi de cei dragi !


joi, 6 decembrie 2012

Conopida cu nuca



Conopida cu nuci la cuptor, o garnitura delicioasa, dar poate fi servita si asa, fara nici o feliuta de carne alaturi. 
Ingrediente:
  • o conopida marime mijlocie
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • un catel de usturoi
  • besciamella facuta din: 30 g unt; 30 g faina; 300 g lapte; 2/3 dintr-un cubulet de knorr vegetal
  • miez de nuca (vreo 40 de nuci)
  • 5 linguri parmezan ras
  • sare
  • piper
  • pesmet
Am taiat din gradina o conopida frumoasa, fara puncte nere, fara semne ca "nu s-ar simti prea bine sau ca ar fi prea batrina".  Spalam frumos conopida, taiem frumos in buchetele si o fierbem in apa clocotita cu sare, cca 10-12 minute, trebuie sa fie "al dente". Scurgem de apa si lasam conopida la racit. 
Preparam apoi besciamella ca in reteta de aici, atentie sa nu uitati vreun ingredient, adica knorr-ul, asta fiind adaugat in loc de sare. Adaugam in besciamella nucile rupte bucati marisoare, lasam citeva deoparte ca sa avem de pus deasupra. Am folosit o tava din cele de unica folosita, nu yena, nici alta minune, desi puteti folosi cu incredere oricare dintre ele. Intr-o tigaie de prajit in care am pus uleiul si usturoiul taiat maruntel, am condit foarte putin conopida. Ungem tava cu un pic de ulei, presaram o mina buna de pesmet, apoi punem un strat de conopida, presaram foarte putina sare si piper macinat, apoi un strat subtirel de besciamella, presaram parmezan ras, apoi din nou conopida, besciamella, parmezan ras, bucati de nuca, daca doriti puteti pune si citeva bucatele mici de unt, apoi bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de cca 40 de minute, sau pina vedeti ca deasupra incepe sa se coloreze frumos. 
Scoateti tava din cuptor, lasati sa se raceasca, adica doar sa fie calduta cind serviti, taiati si mincati alaturi de o feliuta de gratarel, friptura de porc, sau cum am facut noi, fara nimic alaturi, iar Isabella a mincat fara sa zica pis... deci, conopida mea cu nuca, a trecut testul... Daca doriti, puteti pune si niste felii de kaizer printre bucatile de conopida. Nu am facut asa, dar sigur e delicioasa si in aceasta varianta, mai ales daca domnul kaizer e afumat (nu beat, ci afumat la foc...)
Va doresc pofta buna ! 


luni, 26 noiembrie 2012

Tagliatelle cu ficatei


N-am facut niciodata, pina acum, paste cu ficatei de pasare. Dar cum in revista pe care mi-a cumparat-o Isabella cind a fost la cumparaturi cu tati, era si o reteta cu spaghetti si ficatei, eu am transformat-o in tagliatelle cu ficatei...

Ingrediente necesare pentru 4 persoane:
  • 400 g tagliatelle
  • 200 g ficatei si inimioare de pui
  • 4 linguri ulei de masline
  • o ceapa alba micuta
  • 10 g concentrat de rosii
  • un pahar vin alb
  • 100 g prosciutto crudo
  • 40 g parmezan ras
  • patrunjel
  • piper
  • sare

Spalam ficateii si inimioarele, apoi le taiem feliute. Intr-o tigaie de prajit, infierbintam uleiul si coloram putin ceapa spalata si taiata felii subtiri. Adaugam si patrunjelul spalat si taiat marunt, apoi invirtim ceapa pina vedem ca devine "blonda", nu ca mine, ci ca ceapa... Adaugam inimioarele taiate felii si le prajim cca 3 minute, adaugam concentratul (din cel la tub am avut eu), imbatam cu paharul de vin alb si lasam la foc mic, timp de 15 minute. Adaugam apoi ficateii si prosiutto taiat cuburele si lasam din nou timp de 5 minute, amestecind incontinuu. Adaugam sare si piper dupa gust.
Separat, in apa clocotita cu sare, fierbem pastele, le scurgem de apa si le rasturnam peste sosul de ficatei si-l amestecam pe foc timp de un minut.
Asezam in farfurii, presaram un pic de patrunjel taiat marunt si mult parmezan (eu mai putin, cica sa nu ma ingras...).
Delicioase...
Va doresc, pofta mare !

miercuri, 21 noiembrie 2012

Rulouri cu somon afumat


Un aperitiv usor de facut, rapid si gustos. Daca va treziti, asa ca mine, cu un pachetel de somon afumat in frigider, care mai are o zi si risca sa nu mai fie bun, faceti repejor un aperitiv delicios, recunosc ca noi am gustat, restul a mincat Isabella, sau ca sa zic asa, ea a umplut farfurioara ei si ce a mai ramas a mincat noi...
Ingrediente:
  • somon afumat
  • brinza philadelphia
  • un pic de marar proaspat (eu am inca, in gradina)
  • salata (tot din gradina)
  • susan
  • rosii
  • origano
  • otet balsamic
  • ulei de masline
  • sare
Intindeti frumusel feliile de somon, apoi deasupra puneti un strat de brinzica philadephia, cred ca merge si brinza topita din aia in triunghiuri mici, presarati un pic de marar proaspat taiat marunt, asezam salata din cea verde si creata am pus eu (cu rusinica recunosc ca nu stiu cum ii zice in limba materna), rulam frumos apoi taiem in trei (depinde de marimea feliilor de somon) si tavalim rulourile prin seminte de susan.
Asezam frumos pe o farfurie frunze de salata, atention... si pe astea lee manincam, asta pentru ca sint sanatoase si fug virusii din jurul nostru, decoram apoi cu rosii pe care am presarat origano, otet balsamic si un firicel de ulei, apoi platoul il bagam in frigider pina in momentul servirii, cind vom presara si un pic de sare pe rosii.
Vedeti, rapid si delicios...
Pofta buna sa aveti !


duminică, 18 noiembrie 2012

Inimioare cu migdale



La noi miroase a iarna, termometrul arata zero grade, iar focul arde in semineu... Dar parca ar merge si o cafea fierbinte ca sa o savurez in timp ce flacarile jucause imi incalzesc sufletul. Iar din bucataria mea, vine un miros irezistibil de biscuiti cu migdale. Stiti ca sint indragostita de ele si as fi in stare sa le pun si-n ciorba, daca as sti ca sint bune... Dar sa trec repejor la scris reteta:
  • 250 g unt
  • 300 g faina
  • 140 g zahar
  • 120 g migdale macinate
  • 2 albusuri
  • un praf de sare
  • un pic de esenta de rom
  • migdale intregi 
Punem in mixer faina cernuta, impreuna cu untul lasat la temperatura camerei citeva minute si apoi taiat bucatele si mixam pentru citeva secunde. Adaugam apoi migdalele macinate (daca aveti migdale cu coaja din exterior, veti obtine biscuiti albi, ale mele erau macinate cu totul, deci compozitia aluatului va fi mai inchisa la culoare), adaugam si zaharul, esenta, sarea si albusurile. Mixam pina se amesteca bine ingredientele. 
Dam forma de mingiuta aluatului si-l lasam in frigider pentru cel putin o ora. Scoatem aluatul de la frigi... (vorbesc ca Isabella, care mai nou prescurteaza cuvintele), facem snurulete lungi cu diametru de un cm si taiem din ele cite un snur de cca 8-10 cm, inchidem frumusel si dam forma de inimioara, iar in mijloc punem cite o migdala. Am bagat din nou inimioarele cu tot cu tava la frigider, am preincalzit cuptorul la 180 de grade si le-am lasat la copt cca 10-12 minute, depinde cit de groase sint. Am facut si inimioare cu forma de biscuiti, ca sa termin mai repejor aluatul, dar tot mai bune sint inimioarele din snurulet cu migdala in centru. Scoatem din cuptor, lasam la racit si presaram un pic de zahar praf. Sint crocantoase la inceput, apoi devin fragede, iar migdala de la mijloc prajita, e delicioasa.
O duminica frumoasa va doresc si va invit sa serviti un biscuite !





vineri, 16 noiembrie 2012

Minestrone


Minestrone italian sau mai bine spus, o supa de verdeturi cu paste...
Ingredientele folosite de mine:
  • un morcov marime mijlocie
  • 6 ciuperci
  • o bucata varza
  • un sfert de ceapa
  • 7 rosii cherry 
  • o mina mazare
  • 20 bucati fasole pastai
  • o mina buna de fasole boabe (nu uscate, ale mele au fost culese din gradina si congelate)
  • o legaturica de patrunjel
  • 3 cartofi
  • sare dupa gust
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • paste
In afara de cartofi, varza, ceapa si patrunjelul, toate ingredientele le-am scos din congelator si sint din productia proprie, adica din gradina noastra...
Am taiat marunt ciupercile (astea sint tot din gradina si dau un gust minunat supei), varza, ceapa, patrunjelul si le-am aruncat in oala sub presiune (oala minune, noul membru al bucatariei mele), am taiat si cartofiorii cuburele, dupa ce i-am curatat si spalat, rosiile taiate si ele tot de la congelator, apoi una peste alta, fasole pastai taiate, fasolele boabe, mazarea, sare dupa gust, uleiul de masline si am acoperit cu apa, iar in cca 40-50 de minute, am avut un minestrone delicios... si rapid, ca pe vremea cind faceam in oale obisnuite, trebuia sa fierb ingredientele cca 4 ore. 
Separat am fiert pastele, depinde de citi membri sint in familie, le-am scurs, le-am amestecat cu supa de legume si am servit papita calda... Sotul a servit cu parmezan ras deasupra si ardei iuti...-
Daca postiti serviti ca mine, daca nu postiti, adaugati o lingura de smintina deasupra si papati cu lingurita, linguroiul, polonicul... 
Pofta mare sa aveti !


luni, 12 noiembrie 2012

Mini clatite cu miere si gem de piersici


Stiu, toata lumea face clatite mari, ca sa zic asa, normale... dar cum eu nu sint "toata lumea", le-am facut anormale, adica mini, intr-o tigaie cam la jumatate ca marime a tigailor normale... Ati priceput ?! Nuuu ?! Nici eu...
Reteta o am dintr-o carte de bucate foarte, foarte veche.
Ingrediente:
  • 100 g faina de griu
  • 300 ml lapte (sau jumatate lapte + jumatate sifon/apa minerala)
  • 1-2 oua (eu am pus 2)
  • o lingura rom (15 ml)
  • o lingura ulei (15 ml)
  • un praf de sare
  • coaja de lamiie (facultativ)
Intr-un vas punem galbenusurile, uleiul, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lamiie (facultativ) si zbatem bine pina se amesteca ingredientele. Adaugam apoi faina cernuta si amestecam din nou pina dispar cocoloasele, daca s-au format. Eu am cernut faina deasupra peste compozitie si nu s-a facut cocoloase. Subtiem cu un pic de lapte, turnat cite un pic nu tot deodata, apoi amestecam pina se omogenizeaza compozitia. Facem asa, pina terminam tot laptele. Separat zbatem albusurile spuma, stiti voi cum, ca atunci cind intoarceti vasul albusul sa nu cada, apoi adaugam albusurile peste compozitia cu galbenusuri si amestecam cu polonicul de citeva ori pina vom obtine o compozitie mai groasa dar spumoasa. Romul mentine compozitia spumoasa pina la sfirsit iar clatitele vor fi foarte fragede, chiar si a doua zi... 
In cazul cind nu se pune albusul batut spuma ci numai galbenusul sau ouale intregi, compozitia se va dilua doar cu 250 ml lapte sau sifon. 
In compozitie se pot pune 2-3 galbenusuri (fara albusuri), dar daca galbenusurile nu vor fi zbatute spuma, clatitele se vor intari. 
Zahar nu punem in compozitie, deoarece se caramelizeaza repede si clatitele se vor lipi. 
Preparam clatitele, fiecare stie cum se fac, nu ?!, apoi le umplem cu ce vrea inimioara noastra..., eu am vrut cu gem se piersici, iar domnisoara din dotare cu miere... 
Va doresc, pofta buna !
Ce ziceti, de-un strop de "ciucalata", deasupra ?!


marți, 6 noiembrie 2012

Chec cu alune



Va invit la o feliuta de chec delicios cu alune.
Ingrediente necesare:
  • 190 g faina + 10 g cacao 
  • 150 g zahar
  • 150 g alune prajite (eu le-am cumparat la pliculet gata macinate) 
  • 100 g unt
  • 2 oua
  • 8 g praf de copt
  • 5 linguri lapte
  • un pic de sare
Intii de toate, dam drumul la cuptor si-l preincalzim la 180 de grade. Amestecam alunele cu 50 g zahar, daca alunele sint intregi, le mixam impreuna cu zaharul. Separat zbatem untul (care trebuie sa fie molcut) impreuna cu zaharul, pina vom obtine o compozitie spumoasa. Adaugam ouale, un pic de sare, faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacaoa, laptele si alunele. Amestecam bine si rasturnam compozitia in tava tapetata cu unt si faina. 
Bagam in cuptor si lasam timp de 25-30 de minute, depinde foarte mult de cuptor, faceti in prealabil o proba cu scobitoarea. Scoatem din cuptor si lasam la racit, taiem si servim cu topping de ciocolata cumparat, sau intr-un vas pe baie de aburi, topim 100 g de ciocolata cu lapte taiata marunt si  un dl frisca lichida. Amestecam bine si decoram checul taiat felii.
Pofta mare sa aveti, alaturi de o cafea sau un pahar cu lapte !

duminică, 4 noiembrie 2012

Mincarica de ciuperci cu mamaliguta


In sfirsit am descoperit  ciupercute in gradina mea... Asa ca, o mamaliguta calda merge de minune cu o mincarica de ciuperci.
Ingrediente pentru mamaliguta:
  • faina de porumb
  • apa
  • sare
  • citeva felii de brinza gorgonzola
Mamaliguta o face fiecare dupa reteta proprie si personala, eu la sfirsit am pus si citeva felii de gorgonzola si le-am amestecat bine pina brinzica s-a topit.

Ingrediente pentru mincarica de ciuperci, ingredientele sint cintarite ochiometric, depinde de cite ciupercute aveti:
  • ciuperci
  • un catel de usturoi
  • o jumatate de ceapa, marime mijlocie
  • piper negru macinat
  • sare
  • foi de dafin
  • jumatate pahar de apa
  • jumatate pahar vin alb
  • un pahar suc de rosii 
  • o legatura de patrunjel
  • ulei de masline
Intii de toate curatim si spalam ciupercile. Intr-o tigaie de prajit  calim ceapa curata si taiata marunt impreuna cu usturoiul curatat si taiat maruntel, apoi adaugam ciupercile taiate, presaram un pic de sare, adaugam vinul si le lasam pe foc pina vedem ca acesta s-a evaporat. Adaugam apa, sucul de rosii, foaia de dafin si amestecam incontinuu pina scade sosuletul, nu de tot, trebuie sa ramina un pic. La sfirsit adaugam piper negru macinat dupa gustul personal si patrunjelul spalat si taiat marunt. 
Asezam mamaliguta fierbinte in farfurii, in mijloc face usurel o gaura in care asezam mincarica de ciuperci, presaram un pic de patrunjel si piper deasupra si... pofta mare sa aveti !


miercuri, 31 octombrie 2012

Tarta cu broccoli


O reteta in care am pus, tot ce era in plus prin frigider, adica nimic nu aruncam, reciclam si mincam...
Ingrediente:
  • o foaie de aluat frantuzesc rotunda
  • 200 g broccoli
  • 175 g ricotta
  • 75 g iaurt natural
  • 2 cirnati 
  • 4 rosii cherry
  • 2 oua
  • patrunjel
  • parmezan ras
  • o jumatate de ceapa, marime mijlocie
  • piper
  • sare
  • 10 masline negre
 Intii de toate am fiert in apa sarata pentru cca trei minute, broccolii (productie proprie), v-am spus ca am gradina super plina de broccoli, varza, conopida, deci citeodata mai trebuie sa inventez cite o reteta... Am scurs broccolii de apa, iar in tigaia de prajit, am prajit ceapa taiata marunt pina a prins culoare aurie, apoi am adaugat broccoli, i-am lasat si pe acestia la calit foarte putin... 
Intr-un castronel am zbatut bine ouale, am adaugat ricotta, iaurtul (puteti sa inlocuiti cu lapte sa sa puneti tot ricotta), am amestecat bine ingredientele, apoi am adaugat un pic de sare, piper negru macinat si o mina buna de patrunjel, spalat si taiat marunt si citeva linguri de parmezan. 
Am preincalzit cuptorul la 180 de grade, apoi in tava pentru tarte, am intins aluatul frunzesc. Cu ajutorul unei furculite am intepat destul de des aluatul, ca sa nu se umfle. Am presarat parmezan pe toata suprafata foii, am asezat broccoli impreuna cu ceapa, cirnaciorii (ai mei erau afumati) taiati bucatele, dupa ce le-am eliminat pielita, rosiile spalate si taiate in patru (deh, facusem eu un model frumos, care a disparut in cuptor), maslinele taiate in doua, apoi am pus deasupra compozitia de oua+ricotta...
Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 35 de minute, ultimele 12 minute am ridicat temperatura cuptorului la 200 e grade.
A iesit o tarta superdelicioasa, pe care v-o recomand cu cea mai mare placere...
Doar ca... va sfatuiesc sa o mincati cind e calduta, chiar rece daca aveti timp sa asteptati. Eu am facut-o aseara, iar astazi la prinz, era si mai buna decit ieri. 
Pofta mare !



joi, 25 octombrie 2012

Orecchiette cu naut si broccoli


Paste, paste... n-am mai postat cam de mult timp o reteta de paste, desi astea nu lipsesc niciodata de pe masa noastra. Astazi, va prezint o reteta mai altfel decit cele de pina acum. E delicioasa, satioasa, sanatoasa, intr-un cuvint foarte gustoasa. Desi poza nu spune prea multe, pentru ca a fost facuta pe fuga, deh, se aburea aparatul de pozat din cauza ca era mincarea calda.
Ingrediente pentru 4 persoane, desi eu am facut doar jumatate din cantitate, pentru mine si sot:
  • 300 g naut
  • 30 g ceapa
  • 100 g rosii fara coaja, din cele la conserva
  • 10 bucati hamsii in ulei
  • 400 g paste orecchiette
  • 300 g broccoletti
  • cca 100 ml ulei de masline
  • 6 linguri de pecorino (brinza de oaie)
  • un catel de usturoi
  • 5 ardei mici iuti si rosii
  • origano
  • sare
Intii de toate am cules broccoli din gradina, ca la caldurile care sint au crescut cam devreme anul acesta. De la broccoli folosim doar buchetelele, fara tulpina sau frunze (ca si alea se maninca, dar nu dadeau bine la pastele astea), apoi le fierbem cca 4 minute in apa clocotita sarata. Dupa cele 4 minute, le luam frumusel cu  o paleta cu gauri si le asezam pe un prosop ca sa se scurga apa. Incalzim cca 60 ml de ulei intr-o tigaie de prajit, adaugam ceapa taiata marunt (in reteta scria ceapa congelata, a mea era intr-o cutiuta la frigider, nu am congelat niciodata), adaugam usturoiul curatat, spalat si taiat, apoi unul din ardei spalat si taiat feliute, atentiune ca e iuteee..., sa nu dati cu minuta pe la ochi. Le calim cca un minut, apoi am adaugat rosiile taiate marunt (eu am avut o sticla cu pulpa de rosii nu din cele intregi fara piele), un pic de sare, am pus si nautul, nu din cel din conserva ci am fiert ieri, ca le pusesem cu o seara inainte in apa cu sare, apoi le-am acoperit si le-am lasat la foc mic timp de 10 minute, cit sa se restringa sucul, eu am adaugat o jumatate de polonic din apa in care au fiert broccolii, pentru ca nu aveau suc in care sa fiarba. Puteti pune si naut din cel conservat, desi nu va recomand,... la acesta trebuie scursa toata apa din conserva.
Separat, adica in alta tigaie de prajit, am pus hamsii taiat bucatele micute, ardeii taiati in doua pe lungime si eliminate semintele, broccolii si le-am calit un pic si pe acestea. 
In apa in care am fiert broccoli, am pus pasta (orecchiette) cind aceasta a dat in clocot si le-am lasat la fiert timp de 10 minute. In reteta scria 15, dar pe punga de paste 10 minute. Am rasturnat sosuletul de naut peste broccoli, am adaugat apoi pasta dupa ce am scurs-o de apa, am amestecat toate ingredientele, le-am asezat pe un platou si am presarat pecorino dat prin razatoare (adica brinza de oaie rasa, he, hei..., brinza e rasa, nu si oaia...) si presaram un pic de origano (pasajul asta l-am uitat ca mi-era foame).
Va doresc pofta buna, eu care nu maninc niciodata ardei iute, am mincat si am sters frumusel toata farfuria, o mincare delicioasa pe care v-o recomand cu caldura, ca tot vine frigul...

miercuri, 17 octombrie 2012

Floricele cu gem de mere


He, hei... dupa indelungi lupte cu domnisoara Isabella, a invins ea, bineinteles... Ieri dimineata am facut fursecurile, iar cind am luat-o de la scoala foarte incintata: "mama, ce bune sint... sa nu mai cumperi,  ti-am spus ca de la magazin nu-mi plac*... Rau am invatat-o,...hmmm...
Ingrediente necesare:
  • 400 g faina de griu
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 4 galbenusuri de la 4 oua fierte (mama, ce m-am exprimat, de v-am si m-am terminat)
  • 125 g zahar praf
  • un praf de sare
  • 12 g cacao
  • esenta de vanilie
  • gem de mere
  • ciocolata amaruie pentru decorat
Am fiert intii ouale, le-am lasat sa se raceasca bine in apa rece. Intr-un castron destul de incapator, am cernut faina, am adaugat zaharul, sarea, cacaoa cernuta, untul taiat bucatele apoi prin sita am trecut ouale (nu le-am cernut ci le-am farimat frumusel cu dosul lingurii... ati priceput sper, ce-am vrut sa spun...
Am framintat cu minutele proprii si personale, adica doar cu mina dreapta, bine de tot ingredientele, pina s-au incorporat si s-a format un aluat molcut, dar nu lipicios... Am intins pe o hirtie de copt o parte din aluat si cu sucitorul l-am intins pina am obtinut o foaie de cca 3 mm. Am decupat cu forma de floricele si le-am aliniat frumos in tava tapetata cu hirtie de copt, un rind floricele, urmatorul rind floricele cu gaurica in mijloc. Am obtinut 4 tavi de 20 bucati/tava. Am bagat tavile in frigider timp de o ora, eu le-am lasat cam o ora si jumatate, apoi in cuptorul preincalzit la 175 de grade, le-am bagat pe rind si le-am lasat cca 8-10 minute. Atentie, stati cu ochii pe fereastra cuptorului... 
Le-am "rezolvat" pe toate patru, apoi am inceput asamblarea prin lipirea unui fursec negaurit uns cu gem de mere (puteti pune de caise, de piersici, de care doriti) cu un fursec gaurit. Am topit pe aburi o bucata de ciocolata amaruie (ciocolata era intr-o punguta, nu in aer pe aburi.. )si m-am jucat facind liniute pe fursecuri. Sint delicioase...
Va invit sa serviti, alaturi de o cafea calda... a mea e rece, ca cica nu vreau sa fac riduri... (hmmm, oare ?!)


marți, 9 octombrie 2012

Tarta cu gem de piersici


Dupa cum ati observat in ultima perioada, m-am lasat de biscotat si am trecut la tavi mai incapatoare, dar ma tem ca domnisoara incepe sa reclame si trebuie sa faca mama din nou biscuiti, ca deja mi-a spus ca nu i-am mai facut de mult timp "piine de la mama"...
Ingrediente pentru aluat:
  • 300 g faina
  • un ou si un galbenus
  • 150 g margarina vegetala
  • 100 g zahar
  • o lingurita coaja rasa de lamiie
  • gem de piersici
  • migdale macinate
  • zahar praf
Aluaturile pentru tarte sau pentru biscuiti, eu obisnuiesc sa le fac cu minuta, nici mixer, nici robot...
Intr-un vas incapator cernem faina, adaugam margarina rece taiata bucatele micute (puteti inlocui cu unt, eu asta aveam in frigider, asta am folosit), adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie, oul si galbenusul si incepem usurel sa amestecam cu virful degetelor, pina ingredientele se amesteca bine si compozitia incepe sa se lege, ca la inceput iese un aluat mai sfarimicios. Dam forma de mingiuta aluatului, il invelim in folie transparenta si-l punem in frigider timp de 20 de minute. 
Tapetam forma de tarta cu hirtie de copt, scoatem aluatul si-l impartim in doua parti dar nu egale, una trebuie sa fie mai mult de jumatate, ca acoperim fundul tavii si peretii. Intindem foaia de aluat intre doua hirtii de copt cu ajutorul sucitorului, apoi eliminam o coala de hirtie, rasturnam aluatul in tava tapetata, eliminam si cealalta coala de hirtie, apasam bine aluatul pe marginile tavii, intepam cu furculita din loc in loc ca sa nu se "umfle" cind bagam in cuptor, acoperim cu gem de piersici, iar cu gemul de anul acesta l-am facut fara migdale, am pus peste el migdale macinate, apoi acoperim cu cealalta foaia de aluat, iar din bucatelele ramase am pus o coronita impletita pe margini si am facut citeva floricele in mijloc. 
Am intepat si foaia de deasupra, tot ca sa nu se umfle, apoi am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30 - 40 de minute, depinde foarte mult de cuptor. Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, atentie ca e friabila, trebuie lasata la racit in tava. Cind este rece, presaram cu zahar praf, taiem si... servim, eu linga cafeaua de dimineata.
Mai am o feliuta, cine vrea ?!


vineri, 5 octombrie 2012

Prajitura cu struguri negri


O prajitura pufoasa, delicioasa cu gust de struguri negri, ideala pentru micul dejun, alaturi de un pahar cu lapte cald sau o cafeluta calda si amara...
Ingrediente:
  • 230 g faina
  • 20 g amidon de cartofi
  • 200 g zahar
  • 3 oua
  • 250 ml frisca lichida 
  • 1 lingurita scortisoara
  • 16 g praf de copt
  • boabe de strugure
Intrucit prajitura se prepara rapid, dam drumul intii la cuptor si-l preincalzim la 180 de grade, iar intre timp ne ocupam de prajitura.
Intr-un castron, cernem faina impreuna cu amidonul si praful de copt. In alt vas, mixam ouale impreuna cu zaharul, pina compozitia se deschide la culoare si devine spumoasa. Mixind incintinuu, adaugam usurel frisca lichida, deci nu zbatem frisca, adaugam scortisoara, apoi incepem sa adaugam cite un pic din faina. Zbatem bine ingredientele pina s-au amestecat bine. 
Separat, spalam si uscam de apa, boabele de strugure, le desfacem usurel si scoatem semintele. In tava tapetata cu hirtie de copt, asezam boabele de strugure, apoi rasturnam usurel compozitia si bagam tava in cuptor pentru circa 35 de minute, faceti dupa jumatate de ora o proba cu scobitoarea sa vedeti daca e gata. Scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca, presaram zahar praf, taiem si... servim.
Pofta buna sa aveti !


duminică, 30 septembrie 2012

Mincarica de naut cu cirnaciori


Nautul l-am descoperit de citiva ani, nu stiam ce e si cum/cu ce se maninca, dar aceasta mincarica e delicioasa.
Avem nevoie de :
  • naut
  • doua rosii 
  • un morcov
  • o lingurita de concentrat de rosii
  • cirnaciori proaspeti (daca aveti afumati sint si mai buni)
  • o ceapa micuta
  • piper negru macinat
  • ardel iute
  • o ramurica de rozmarin
  • patrunjel
  • sare
  • ulei
De cu seara am pus nautul in apa cu sare, trebuie lasat cel putin 12 ore. A doua zi, am scurs apa, am pus alta, un pic de sare si am fiert nautul la foc mijlociu, pina a devenit molcut. Am curatat, spalat si taiat marunt ceapa si am prajit-o in ulei, iar cind a devenit de culoare aurie am adaugat morcovul curatat, spalat, si taiat cuburele, rosiile le-am curatat de coaja ca erau foarte coapte si le-am taiat marunt, am taiat bucatele cirnaciorii, apoi am pus toate aceste ingrediente peste ceapa. Le-am lasat acolo pina cind rosiile s-au copt bine si s-au colorat un pic cirnaciorii. Am adaugat concentratul de rosii si o jumatate de polonic din apa in care a fiert nautul, ca sa se dizolve bine concentratul, apoi am adaugat totul in vasul in care era nautul si am continuat fierberea, pina cind mincarica a devenit de consistenta dorita.  Am taiat marunt ardeiul iute, ajutor ca arde la limbuta, aproape de sfirsit am adaugat o legatura sanatoasa de patrunjel, taiat si spalat, ramurica de rozmarin, un pic de piper macinat deasupra si... pregatiti si niste castraveti murati alaturi, ca merg de minune.
Pofta buna sa aveti !

vineri, 28 septembrie 2012

Vinete conservate in ulei



E prima data cind prepar vinete conservate in ulei, tot timpul mi le-a trimis cumnata din Calabria, dar cum in acest an, aveam vinete frumoase in gradina, m-am gindit sa le fac cu minutele mele...
Ingrediente:
  • 2 kg vinete
  • 450 ml otet de vin
  • 350 ml apa
  • 6 catei de usturoi (daca sint mici ca cei pe care i-am avut eu, puneti mai multi)
  • 5 ardei mici iutiiii
  • origano
  • sare de mare
  • ulei de masline
Spalam, curatim vinetele de coaja de culoare violet, le taiem feliute de 2-3 mm, cred ca ideal ar fi cam 4 mm, adica asa le voi taia tura viitoare. Asezam intr-un vas destul de incapator, un strat de felii de vinete, presaram sare din cea mare pentru muraturi si continuam cu vinete, sare, pina terminam toate vinetele. Deasupra punem o farfurie, apoi o oala plina cu apa, in acest fel vinetele vor pierde gustul amarui. Le lasam asa timp de doua ore, apoi le intoarcem pe cealalta parte, asezam din nou farfuria si oala cu apa deasupra si le lasam din nou timp de doua ore. Dupa ce au trecut cele patru ore, scurgem din fiecare felie de vinata apa sarata pe care a lasat-o, vedeti ca e apa multa, adica vinetele sint acoperite de apa cu sare. Eu am pus cite doua felii si le-am scurs cu ajutorul aparatului de strivit cartofi, in acest video puteti vedea o alta varianta a vinetelor conservate in ulei, dar si instrumentul pentru cartofi...
Punem apa impreuna cu otetul la fiert, iar in momentul cind da in clocot, punem pe rind (eu cam in 4-5 portii) vinetele si le lasam in apa la fiert, cam 30 de secunde, deci secunde, nu minute... Le punem la scurs, le lasam sa se raceasca, apoi le intindem pe un prosop, le stergem sa nu fie umede, le taiem in fisii, pun si o poza, ca sa vedeti cum trebuie sa arate



in poza sint feliile dupa ce le-am fiert in apa cu otet...
Sterilizam borcanele, inclusiv capacele, adica le fierbem bine in apa, apoi le uscam, nu trebuie sa aiba nici un strop de apa. Eu dupa ce le fierb bine, le usuc in cuptorul cald la 50 de grade. Punem un pic de ulei de masline, apoi un strat de vinete, feliute de ardei iute, feliute de usturoi si origano (ardeii trebuiesc spalati si taiati, iar usturoiul, curatat, spalat si taiat, dar asta stiti, nu ?! ) si continuam cu ulei, adica la fiecare strat de vinete, punem si ulei, asa nu riscam sa aiba bule de aer. Cind am terminat de umplut borcanelul, acoperim bine cu ulei si infiletam strins, le punem etichete, le transportam in camara si le servim cu gust. Daca nu rezistati pina la sarbatori, dupa o saptamina puteti desface borcanelul (mie mi-au iesit patru nu prea mari) si gustati, avind grija sa acoperiti cu ulei, vinetele nu trebuie sa ramine fara ulei.
Vinetele conservate in ulei, le servim alaturi de aperitive.
Pofta mare !

duminică, 23 septembrie 2012

Tarta cu piersici si migdale



O tarta delicioasa, delicioasa... De cum am vazut-o pe blogul Adelei, mi-am propus sa o fac, asta era pe vremea piersicilor, vedeti dupa data de la poza, ca deja e papata.... Prea multe oale in bucatarie pe aragaz, a trebuit sa invirt in toate si n-am apucat sa scriu reteta. Nu a iesit tarta inalta ca cea a Adelei, pentru ca tava mea de tarte e mai mare, dar nu a fost nici o problema, din doua jumatati, a disparut...
Ingrediente:
- pentru aluat
  • 175 g faina
  • 85 g unt rece
  • 1 lingura zahar
  •  un praf de sare
  • 2 galbenuse de out
  • 2 linguri apa
- pentru umplut tarta
  • 100 g zahar
  • 140 g unt moale
  • 1 ou + 2 albusuri
  • 100 gr migdale macinate
  • 50 gr faina
  • piersici
  • gem de prune
  • zahar pudra
Preparam intii aluatul pentru tarta. Amestecam faina cernuta impreuna cu un praf de sare si zaharul, am adaugat untul rece taiat bucatele si l-am framintat pina am obtinut un aluat sfarimicios. Am adaugat apoi un galbenus si o lingura de apa, am framintat pina s-au incorporat bine, apoi am adaugat al doilea galbenus si cealalta lingura de apa, am continuat framintarea, i-am dat forma de mingiuta, l-am invelit in folie transparenta si l-am bagat la frigider.
Cit timp aluatul sta in frigider, ne ocupam de umplutura.  Zbatem spuma oul impreuna cu cele doua albusuri si zaharul, apoi adauga untul moale si mixam pina se incorporeaza si acesta din urma. Adaugam migdalele macinate (daca vreti sa obtineti o tarta mai blonda, va recomand migdalele fara pielita, ale mele erau deja macinate asa intregi nu "dezpielitate"..., adaugam si faina si continuam sa mixam-
Scoatem aluatul de la frigider, intindem frumusel cu sucitorul o foaie de marimea tavii apoi asezam aluatul in tava tapetata cu hirtie de copt. I-am facut cu furculita multe intepaturi, am acoperit cu o alta coala de hirtie de copt si am asezat deasupra boabe de fasole. Dam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 10 minute. Am uns tarta intii cu gem de prunem, apoi am rasturnat umplutura. Am nivelat frumos, apoi am decorat cu felii de piersici, eu am folosit, cred, doua piersici, erau destul de mari cca 300 de grame una. Am
 bagat din nou tava in cuptor si am lasat-o cca 20-30 de minute, depinde foarte mult de cuptor. Oricum cind vedeti ca se coloreaza un pic inseamna ca e gata (eu am facut si o proba cu scobitoarea pentru siguranta)... 
Lasam la racit, presaram zahar pudra (eu nu prea mult, ca altfel nu maninca sotul daca e prea dulce, taiem felii si servim.
Pofta mare sa aveti !


joi, 20 septembrie 2012

Suc de rosii fara conservanti

Anul acesta am avut si ceva rosii in gradina. Din cele mari de intra 2-3 la kg, carnoase si gustoase, asa ca am facut citeva borcane/sticle cu suculet de rosii.
Ingrediente:
  • rosii
  • frunze de busuioc
  • 3 linguri ulei de masline.
 Sotul si Isabella au avut partea lor de munca, adica au strins frumusel un cos cu rosii, apoi domnisorica din dotare s-a asezat linga mami in bucatarie, a spalat rosiile, eu le-am curatat de partile cu pete, apoi le-am taiat bucatele si le-am dat prin masina de rosii. Atentie, rosiile trebuie sa fie bine coapte, ca daca sint verzi, nu am facut treaba buna. Am invirtit la manivela, pina a iesit tot sucul din ele si au ramas de aruncat pielita si simburii. Ei, astia din urma si-au facut loc, adica cei mai mici si au cazut peste bunatatea de suc, dar nu-i nici o problemuta. Am pus in oala uleiul (oala mea are vreo 8-10 kg), am rasturnat usurel sucul de rosii si l-am pus la fiert, iar cind au dat un pic in clocot, am lasat focul la mic si am amestecat des, altfel riscam sa se lipeasca de fundul oalei, desi uleiul pentru asta il pusesem... La foc mic l-am lasat vreo 4 ore seara, apoi am continuat a doua zi, cred ca in total am lasat sucul pe foc in jur de 10-12 ore, pina a ajuns la jumatate din cantitatea si mi-a placut consistenta obtinuta. Nu am vrut sa aiba apa, ca apoi nu tine, pentru ca nu are conservanti. Am spalat sticlele/borcanele, le-am uscat in cuptor la 50 de grade, inclusiv capacele, apoi in fiecare am pus in jur de 5-6 frunze de busuioc prospat din gradina, spalat si sters de apa cu un prosop, am umplut sticlele cu sucul fierbinte... atentie la degete ca frigeee..., am pus capacul, le-am asezat pe o patura cu funduletul in sus, le-am acoperit asa fierbinti si lasat pina a doua zi, cind le-am pus etichete si le-am transportat in camara. Gata, cu multa rabdare la invirtit si asteptat, am obtinut un suc parfumat si delicios.
Va doresc o zi minunata, eu fug sa culeg vinetele, asa ca... voi aparea cu o alta reteta de conserve...
Cu aceasta reteta particip la Provocarea lunii septembrie - 2012, gazduita in aceasta luna de Nicol si al ei minunat blog All day cooking.


marți, 18 septembrie 2012

Dulceata de piersici cu nuca


O delicioasa dulceata de piersici, in care nu am rezistat sa nu arunc si citeva bucatele de nuca.
Ingrediente:
  • 3 kg piersici coapte bine
  • 1,200 g zahar
  • 150 g miez de nuca
  • esenta de rom
Cantitatea de ingrediente variaza, ca eu am invirtit cam mult in oale anul acesta, adica am facut dulceata si gem din circa 30 kg de piersici, cintarite fara simbure si multe din ele fara pielita.
Dar sa trecem la reteta... Am cules, spalat, curata de pielita (nu toate, doar cele care erau moi), am eliminat simburii si partile micute care aveau pete (asta din cauza grindinei cazute in primavara. Am taiat bucatele piersicile, am pus zaharul deasupra si nucile rupte bucatele (daca doriti, puteti sa le prajiti un pic, sa le faceti usurel un "masaj" cu amindoua minutele ca sa eliminati coaja prajita (eu am sarit pasajul, ca-mi sarisera si ochii din orbite, la cit am invirtit in oala), am lasat circa jumatate de ora, sa lase un picut de sirop, le-am pus pe foc, la inceput focul a fost mare, dar am amestecat sa nu se lipeasca, apoi cind am vazut ca s-au imfierbintat piersicile, am lasat focul la mic, dar am invirtit destul de des, ca sa nu se lipeasca. Am pus pe o farfuriuta rece de la congelator citeva picaturi de sirop, iar cind acesta avea consistenta care mi-a placut (deci ramine sa decideti voi...), am adaugat esenta de rom (depinde de cit de aromata doriti sa fie), am amestecat din nou cu linguroiul de lemn si am inceput sa pun in borcanele spalate bine si uscate in cuptor la 50 de grade, inclusiv capacelul, ca sa nu ramina umede sau cu stropi de apa. Deci, dulceata se pune fierbinte, apoi se pune frumusel capacul, infiletam, rasturnam borcanele cu "funduletul" in sus si le lasam asa pina a doua zi, cind vor fi reci... Le punem frumusel eticheta cu numele, prenumele si data nasterii, apoi le transportam in camaruta ca sa le papam la iarna. 
Poza cu tot echipajul aliniat, nu am... Dar va asigur ca pe o feliuta de piine pe care am pus un strat subtirel de unt sau margarina, e delicioasa piersicuta...
Va doresc o zi minunata !

marți, 11 septembrie 2012

Smochine caramelizate



Daca tot am disparut din peisaj pentru o perioada cam lunga, trebuia sa apar cu o reteta dulce, sau mai corect super-dulce. E vorba de reteta de pe blogul lui Flory-
Eu nu am facut smochinele atit de caramelate cum le-a facut ea, pentru ca am preferat sa le las mai mult sirop, din cauza ca la mine nu maninca familionul exagerat de dulce, desi eu am salivat la pozele ei... (asa ca va trebui sa fac macar jumatate din cantitate, ca sa-mi treaca pofta)
Ingrediente:
  • 1,5 kg smochine
  • 700 g zahar
  • 100 ml apa                                        
Am sters smochinele cu un prosop umezit, le-am asezat cu codita in sus intr-un vas suficient de larg, ca sa incapa toate in rind, nu una peste alta, am acoperit cu zahar si apa, apoi le-am bagat in cuptorul preincalzit la 180 de grade (cred ca merge si la 200) si uitam de ele pentru cel putin 2 ore sau 2 ore si jumatate. Depinde foarte mult si de calitatea smochinelor, eu am avut din cele mai violete la culoare, probabil anul viitor voi face din cele de care a facut Flory, pentru ca sint mult mai gustoase si mult mai dulci. Pe o farfurioara punem citeva picaturi de sirop si daca ne place consistenta, le punem fierbinti in borcane, le intoarcem cu susul in jos, le lasam asa pina a doua zi, cind le punem etichete si scriem frumusel pe ele, numele si "anul nasterii"...
Va las sa savurati in liniste, pina la urmatoarea reteta, aia e cu piersici... 
Poftiti, serviti, sint delicioase alaturi de feliute de parmezan... da, da, impreuna cu brinzica sint copia perfecta !!!

duminică, 2 septembrie 2012

Biscuiti cu frisca


A venit toamna... Vacanta s-a terminat cam de multisor, dar daca in primavara ma plingeam ca a dat grindina si mi-a distrus gradina, acum ma pot lauda ca am facut multe borcanele cu gemuri/dulceturi de smochine si piersici... si inca nu am terminat. Acum mi-au ramas de pus morcovii (destul de multisori), patrunjelul in pungute la congelator. Asa ca de miine, in afara de faptul ca Isabella incepe scoala, voi invirti din nou in oala cu gem de piersici... Dar sa revin... sau sa-mi revin..., astazi va propun o reteta delicioasa de biscuiti.
Ingrediente:
  • 250 g faina
  • 50 g amidon alimentar
  • 80 g zahar
  • 80 g unt
  • 100 ml frisca lichida
  • un ou
  • 8 g praf de copt
  • un pliculet zahar vanilat
Cernem faina impreuna cu praful de copt, amidonul si zaharul vanilat. Facem o gaura in mijlocul ingredientelor si adaugam oul, zaharul, frisca si untul topit dar rece, apoi framintam bine, pina vom obtine un aluat omogen. Invelim aluatul in folie transparenta si-l punem in frigider pentru cel putin jumatate de ora. Pe masa de lucru, presaram faina, intindem aluatul cu sucitorul, daca vedem ca se lipseste presaram din cind in cind faina. am decupat biscuitii cu forma de floricica, iar cu o alta forma mai micuta (asta e de la o forma din plastic cu care scot sucul din lamii) am facut inimioara din mijloc, apasind dar nu atit de tare incit sa decupez aluatul... am pus apoi cite o bucatica de ciocolata, iar in tava tapetata cu hirtie de copt, am pus biscuitii, apoi i-am bagat in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 15 minute, depinde cit de subtiri sint biscuitii, adica stati cu ochiul pe ei.
Lasam sa se raceasca, presaram un pic de zahar praf si-i servim la cafeluta sau laptele de dimineata. 
Pofta mare sa aveti !


joi, 2 august 2012

Inghetata cu pepene galben



Va las o ultima reteta delicioasa si rece, urindu-mi si urindu-va vacanta placuta... Plecam, gata, a sosit momentul sa ne balacim in apele marii. Nu mergem prea departe, doar undeva linga Roma.
Ingrediente:
  • 300 g pepene galben
  • 2 oua
  • 180 ml lapte
  • 200 ml frisca lichida
  • 100 g zahar

Zbatem bine zaharul impreuna cu ouale, apoi adaugam peste... lapte cald, nu fierbinte, altfel vom obtine o frumoasa omleta..., punem apoi compozitia pe aragaz la foc mijlociu si mestecam continuu, dar atentie, nu trebuia sa inceapa sa fiarta (eu am lasat cred ca vreo 15 minute). Lasam la racit, timp in care, curatam si taiem bucatele 300 g pepene galben. Il mixam pina obtinem un piure, apoi il adaugam peste compozitia cu oua. Separat zbatem frisca, adaugam peste si amestecam cu o lingura de lemn, pina se incorporeaza bine ingredientele, apoi le punem in aparatul de facut inghetata, timp de 40-50 de minute, depinde de aparat. 
Eu am pus o parte in forme de silicon de floarea soarelui, iar restul intr-un vas de plastic. Am servit fara sau cu topping de ciocolata.
Pofta buna sa aveti !


marți, 31 iulie 2012

Tarta cu dovlecei



Am descoperit din nou in gradina, doi frumosi dovlecei, asa ca... o tarta sarata la ceas de seara a mers unsa, unsa...
Ingrediente:
  • un pachet aluat foetaj rotund
  • 2 dovlecei
  • o ceapa mijlocie
  • 200 g ricotta /puteti folosi si brinza de vaca
  • parmezan ras
  • 2 oua
  • 10 frunze de busuioc proaspat  
  • doua linguri ulei de masline
  • o mozzarella
  • 3 rosii cherry
  • sare
  • piper
Am dat intii drumul la cuptor la 200 de grade. In tava de la tarta, am intins frumusel aluatul pe care l-am intepat cu furculita, l-am intepat bine de tot sa nu se umfle in cuptor si sa dea afara din tava umplutura. 
Am spalat, sters de apa si taiat rondele subtirele, cei doi dovlecei... Separat am zbatut ricotta, doua miini pline de parmezan (nu l-am cintarit), ceapa curatata, spalata si taiata marunt (daca doriti puteti sa o prajiti un pic, eu evit prajelile), apoi am pus cele doua oua (eu am avut si un albus de la o alta reteta) am adaugat busuiocul spalat si taiat cit mai marunt, am sarat, piperat, am adaugat uleiul si am zbatut bine ingredientele. In tava peste aluat am pus doua rinduri de dovlecei, am pus jumatate din umplutura cu ricotta, din nou dovlecei, adica restul, din nou umplutura cu ricotta, am decorat cu rosiile spalate, sterse de apa si taiate in doua,  am presarat parmezan deasupra, am pus mozzarella taiata cuburele mici si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de cca 45-50 de minute, depinde foarte mult de cuptor. 
Cind e gata tarta, o scoatem din cuptor, o lasam sa-si dea duhul, ca altfel limbuta noastra va avea de suferit, iar atunci cind e calduta, taiem si servim... Pot sa spun ca Isabella, care e antidovlecei, a mincat tot din farfurie, fara sa zica nimic si mi-a spus ca a fost super-gustoasa...
Pofta buna !!!

duminică, 29 iulie 2012

Inghetata bicolora/Ghiaccioli bicolori


Daca ieri am facut din nou dulceata de mure, am facut si un nou model de inghetata.
  • 300 g piersici
  • 150 ml lapte
  • 30 g zahar
  • o lingura suc de lamiie
Am spalat, curatat de pielita si am eliminat simburii de la piersici, care erau extracoapte..., mai pe italiana, mature-mature... Am mixat piersicile impreuna cu zaharul pina am obtinut un piure, am adaugat apoi laptele si sucul de lamiie si am amestecat bine ingredientele. Si cum mi-era mila sa spal vasul in care tocmai facusem dulceata de mure, am pus o parte din compozitia cu piersici in recipientul respectiv si frumusel cu lingura de lemn am amestecat pina s-a curatat oala si s-a colorat compozitia, apoi am strecurat prin sita ca sa nu aiba seminte de mure. Am pus in forme inghetata de piersici, am dat la congelator pina s-a intarit, apoi am pus un strat din compozitia cu mure, din nou am dat la congelator, apoi am sfirsit cu un strat de inghetata de piersici... e... voila, inghetata bicolor, proaspata, frumos colorata, dar si foarte delicioasa... 
Serviti ca sa va convingeti !!!
Va doresc o duminica minunata !


sâmbătă, 28 iulie 2012

Dulceata de mure


Va invit, alaturi de mine, sa serviti din delicioasa dulceata facute cu mure din gradina noastra...
  • 1 kg de mure 
  • 400 g zahar
  • 100 ml apa
  • o jumatate de lingurita scortisoara
  • sucul de la o lamiie
  • o jumatate de mar
Spalam murele si le lasam la scurs pe un prosop curat. Intr-un vas punem murele, apa, zaharul, scortisoara, sucul de lamiie, dam prin razatoare marul (care dupa cum stiti contine pectina care va ajuta ca dulceata sa fie densa intr-un timp mai scurt... nu stiu daca ati inteles ce am vrut sa spun...) si lasam la foc mic, pina ne place consistenta dulcetii. Eu in loc de mar, am pus o lingura din jeleul de mere de anul trecut.  Puteti proba daca e gata, punind citeva picaturi pe o farfurioara pe care am tinut-o intii in congelator. 
Punem dulceata fierbinte in borcanele spalate si sterilizate, infiletam bine capacul, intoarcem borcanele cu capacul in jos si le lasam asa pina a doua zi, cind si acestea vor sfirsi in camara pentru iarna. 

joi, 26 iulie 2012

Strudel cu dovlecei


In sfirsit am ochit doi dovlecei in gradina mea... Am facut repejor un strudel, bunut, bunut...
Ingrediente:
  • un pachet aluat frantuzesc
  • doi dovlecei
  • prosciutto cotto
  • brinza topita (sottilette)
  • lapte si mac pentru uns pe deasupra
De obicei folosesc aluatul frantuzesc proaspat, acesta a fost congelat si nu a iesit atit de "umflat in pene" cum imi place mie. Am preincalzit cuptorul la 180 de grade, am intins aluatul frantuzesc, am asezat un strat de dovlecei spalati si taiati pe lungime cit de subtiri am putut (eu am o specie de razatoare care taie foarte subtire), am asezat un strat de prosciutto cotto (merge foarte bine sunca presata), bucatele de brinza topita si am continuat cu inca un strat de dovlecei, prosciutto cotto, brinzica. Am rulat strudelul, nu prea strins, altfel ramine aluatul crud pe interior, am uns cu lapte, apoi am presarat mac si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 40 de minute.
Am lasat la racit, iar cind era foarte putin caldut, l-am taiat felii si am servit. E foarte gustos caldut, dar si rece merge nemaipomenit de bine, daca asezam alaturi si niste felii de rosii, condimentate cu ulei, otet balsamic si origano. 
Pofta mare !




marți, 24 iulie 2012

Prajitura cu piersici


O prajiturica bunuta, bunuta care contine ???... ati ghicit... ingredientul de care m-am indragostit: migdale..
Avem nevoie de:
  • 3 albusuri
  • 120 faina de migdale
  • 40 g zahar praf
  • 75 g faina
  • 8 g praf de copt
  • 50 g unt
  • esenta de vanilie
  • doua piersici
Dam drumul la cuptor si il preincalzim la 180°. Intr-un vas punem albusurile, faina de migdale /daca aveti fulgi de migdale ii mixati, eu am avut migdale intregi si normal ca am obtinut o faina maronie, altfel inimioara ar fi avut culoarea alba), adaugam faina si praful de copt (daca aveti faina pentru dulciuri care deja contine praf de copt e si mai bine), punem peste si untul topit dar rece apoi zaharul praf si amestecam bine, bine ingredientele.
Rasturnam compozitia intr-o forma de silicon micuta, nu prea mare, eu am pus in forma de inimioara... decoram cu felii de piersici spalate si sterse de apa, pe ici pe colo cite o migdale si dam tava la cuptor pentru cca 25 de minute, depinde foarte mult de cuptor si de marimea tavii. Facem o proba cu scobitoarea, daca prajiturica e gata, o lasam la racit, presaram zahar praf, taiem si servim... 
Ideal e sa facem cantitatea dubla pentru a obtine o prajitura mai mare, altfel nu avem timp nici sa simtim ca ne-am murdarit pe dinti cu ceva dulce.