joi, 29 decembrie 2011

Craciun 2011


A trecut atit de repede si sarbatoarea Nasterii Domnului...
Multumesc tuturor celor care mi-au lasat mesaje si sper ca ati fost cuminti si mos Craciun a fost darnic cu toata lumea. 
Asa cum v-am obisnuit, va prezint cite ceva de pe masuta noastra de sarbatoare. Nu mi-au iesit toate frumoase cum as fi vrut, nici nu aveam pretentia dupa o noapte de febra si nesomn, iar simbata pe jumatate adormita si tot cu febra, am incropit cit de cit sa pot aseza ceva pe masa noastra. 

Biscuiti decorati pentru mos Craciun, ajutata la decorat de domnisoara Isabella



Vol-au-vent cu crema de somon afumat in forma de floricele (reteta e aproape la fel cu cea de aici) doar ca am facut altfel umplutura si va voi explica unde am gresit de nu au iesit la fel de frumoase...


Rulouri cu philadelphia si prosciutto cotto, reteta o gasiti aici


Salata boeuf, pe care as fi vrut sa o fac in forma de mos Craciun, dar nu ma tineau "balamalele", asa ca am decorat-o rapid duminica dimineata


Carpaccio di polpo (aici voi reveni cu reteta si va voi spune cum am rezolvat-o pe "doamna caracatita")


Tortellini cu supa dupa reteta de aici


Cotlet de porc umplut cu castane si smochine uscate (voi reveni cu reteta)


Piinita bradut pe care am uitat sa o pozez, facuta cu aluatul de la piine floarea soarelui
si dulciuri doar biscuitii si pandoro (cumparat)...


Va doresc in continuare sarbatori fericite si un an nou cu bucurii !

luni, 19 decembrie 2011

Stelute cu nuca


A inceput numaratoarea inversa in asteptarea sarbatorilor de iarna... Incepe sa miroase a Craciun in case, bradutul e impodobit, incepem sa facem biscuiti pentru mos Craciun si pentru noi, bineinteles. Iar cum Brindusa gazduieste provocarea lunii Decembrie 2011 - "DULCE ROMANIE", cu aceste stelute ma alatur si eu de ceilalti participanti. 
Ingrediente pentru stelute delicioase:

  • 250 g faina 
  • 125 g unt rece
  • 100 g zahar
  • un ou
  • un praf de sare
  • 3 linguri miez de nuca macinat
  • zahar praf
Punem in vasul de la robot zaharul si untul rece taiat bucatele mici, mixam citeva secunde, dupa care adaugam oul, mixam din nou, adaugam faina cernuta, miezul de nuca si sarea si mixam pina ce vedem ca, compozitia se dezlipeste de pe peretii vasului. Cu compozitia obtinuta, facem o mingiuta, o invelim intr-o folie si o tinem in frigider cel putin jumatate de ora. Eu am tinut-o toata noaptea pentru ca ma durea bratul si nu eram in stare sa fac stelutele. Intindem aluatul, cite o bucata nu tot deodata, pe hirtie de copt, acoperim cu o alta coala si cu sucitorul intindem o foaie cit vrem noi de subtire (concluzia mincatorului cel mare din familie, ca trebuiau facuti mai grosuti), taiem cu formele din dotare, eu cu stelute, punem biscuitii in tava tapetata cu hirtie de copt, am pus deasupra si niste bombonele micute de toate culorile pe care le-am presat usurel, apoi  bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 10 minute, pina vedeti ca incep sa se rumeneasca un pic. 

Ies cam doua tavi jumatate, daca doriti sa-i faceti e bine sa dublati cantitatea de ingrediente, pentru ca nu dureaza mult si "se evapora" in burtici... 
Lasam sa se raceasca, dupa care presaram un pic de zahar praf.
Nu stiu daca apuc sa mai postez ceva inainte de sarbatori, asa ca va urez de pe acum
"SARBATORI FERICITE, CU SANATATE, PACE SI BUCURII, ALATURI DE CEI DRAGI !"

joi, 15 decembrie 2011

Piine italiana (regiunea Puglia)




Ingredientele folosite pentru o piine, desi era mai bine daca dublam, pentru ca  e foarte buna si se maninca repede: 
  • 400 g faina  0 (eu am folosit Manitoba)
  • 100 g faina de griu gen gris dar mult mai fina (prima poza e cu aceasta fina ... semola di grano duro rimacino iar in a doua poza apare piinea cu 100 g faina integrala)
  • 280 ml apa
  • 4 g drojdie proaspata
  • 10 g sare

Punem, asta seara, in masina de piine 400 g faina 0 cu 3 g drojdie si 200 ml apa. Framintam bine, vom obtine un aluat destul de tarisor si lasam la dospit in cuva masinii cca 12-18 ore, eu am lasat vreo 13, adica pina dimineata cind am scos aluatul iar in cuva masinii am pus cele 100 g din cealalta faina, un gram de drojdie cca 80 ml apa, am pus aluatul care a stat la dospit toata noaptea, am apasat pe butonul framintare care dureaza 15 minute. Dupa ce au trecut cele 15 minute, am adaugat sarea si am framintat din nou timp de 15 minute. Lasam la dospit cca o ora si jumatate. Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor infainata, ii dam forma dorita, facem si niste taieturi deasupra piinii, presaram faina deasupra si lasam la dospit, de aceasta data doua ore. In ultima jumatate de ora, infierbimtam cuptorul la 250 de grade, punem un vas cu apa dedesubt, bagam piinea (dupa ce s-a preincalzit cuptorul) si lasam timp de cca 15 de minute. Scoatem vasul cu apa, micsoram temperatura la 200 de grade si lasam cca 30 de minute, depinde foarte mult de cuptor. 
Acum va arat o poza cu piinea care a stat la dospit doar o ora cum scria in reteta, asta dupa ce i-am dat forma si am facut taieturile deasupra... e prima piine in care am pus faina tip gris, dar exteriorul era cam crocant (adica pe gustul meu...


iar aceasta este  piinea dupa doua ore de dospit si facuta cu faina integrala...


Deci, scoatem piinea din cuptor, o lasam la racit acoperita cu un prosop de bucatarie (atentie sa nu aiba miros de detergenti...) taiem si papam.
Isabella e innebunita dupa aceasta piine, are gust exact ca piinea facuta in vatra, iar eu sint multumita ca maninca si odrasla din dotare piine (ca din cea cumparata nu vrea), iar acum vrea "pane della mamma"... 
Ce spuneti, arata bine piinea cu asa putina drojdie ?! 

miercuri, 7 decembrie 2011

Biscuiti cadou cu gem de piersici



Biscuitii facuti pentru mos Nicolae..., ma rog, i-am facut pentru ca aveam in frigider cam multa ricotta si mi-era frica sa nu-si schimbe gustul).
Ingrediente: 

  • 300 g ricotta 
  • 300 g faina
  • 150 g unt
  • 12 g praf de copt
  • gem de piersici pentru umplutura
  • zahar praf
Intr-un castron am cernut faina impreuna cu praful de copt, am adaugat ricotta si untul rece taiat bucatele. Incepem incetisor cu buricul degetelor sa framintam pina vom vedea ca se incorporeaza bine ingredientele si se formeaza aluatul. Intr-o folie punem aluatul in forma de mingiuta, inchidem folia si-l lasam la frigider pentru cel putin 30 de minute. Eu l-am lasat vreo doua ore... Punem un pic de faina pe masa de lucru si intindem aluatul cu o grosime de cca 3 mm, chiar si mai subtire pentru ca cresc in cuptor. Taiem cu forma de biscuiti cadou, in centru punem cite o jumatate de lingurita de gem de piersici, punem deasupra alt "cadou", sigilam cu furculita, punem in tava de la cuptor tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 20 de minute. Lasam la racit, presaram zahar praf si papam la micul dejun... 
Isabella m-a pindit cind i-am terminat de presarat cu zahar, s-a ascuns si a "sustras" doi biscuiti pentru ea si papino..., fragezi si deliciosi...


si inca o poza cu "cadourile" si-am disparut...