miercuri, 29 decembrie 2010

La multi ani, 2011 !


Dragii mei prieteni virtuali, va doresc (ceea ce-mi doresc si mie) ca noul an sa ne aduca sanatate, bunastare si fericire !
Sa aveti un sfirsit de an minunat si plin de iubire, alaturi de cei dragi !
La multi ani !!!

duminică, 26 decembrie 2010

Cina din ajun si prinzul de Craciun - 2010



In ajunul Craciunului, conform traditiilor calabrese, am pregatit doar mincare cu peste.
Ca aperitive am pregatit:






Felul intii:



Felul doi:



Nu a lipsit:



si bineinteles




PRINZUL DE CRACIUN 2010



Aperitive:








Salamioare, cascaval afumat, masline, vinete conservate si fenicul conservat

Felul intii:


Felul doi:


Bineinteles ca nu au lipsit dulciurile:
PASTICCINI CU CREMA PASTICCERA




si pandoro (cumparat, ca nu am avut forma sa-l fac acasa)


Un salut de la noi, insotit de urarea,
SARBATORI FERICITE !



joi, 23 decembrie 2010

Sarbatori fericite !


Va doresc din inima, 
Craciun fericit si-un An nou
plin de realizari si impliniri !
La multi ani !
Buon Natale e felice Anno Nuovo !

luni, 13 decembrie 2010

Risotto con pancetta afumicata


Pilaf de orez in varianta piperata si ninsa, adica cu parmezan ras.


Ingrediente :
* 2 pahare orez
* jumatate ceapa
* 200 g pancetta afumicata (kaizer afumat)
* un cubulet knorr
* jumatate pahar cu vin alb
* unt cam cit doua nuci
* un pliculet sofran
* doua linguri rase de patrunjel taiat marunt (eu l-am avut la congelator)
* 4 linguri parmezan ras
* piper negru macinat (optional)

Intr-o oala antiaderenta, topim untul adaugam ceapa taiata marunt si pancetta taiata cuburele micute si invirtim cu o lingura de lemn pina ceapa capata culoare aurie si pancetta se rumeneste un pic. In acest moment adaugam orezul spalat, amestecam din nou ca sa se unteasca /asta e de la unt/ orezul, adaugam vinul si amestecam pina se evapora. Acum adaugam cite un polonic de supa de knorr (cubuletul trebuie dizolvat in cca un litru de apa clocotita) si lasam pe foc, amestecind din cind in cind ca sa nu se lipeasca si mai adaugam cite un polonic de supa si cu vreo cinci minute inainte de a inchide aragazul, adaugam sofranul dizolvat in supa sau il putem adauga asa si amesteca bine. Cind pilaful este gata, adaugam patrunjelul, un pic de piper macinat, parmezanul ras, amestecam, stingem aragazul si lasam cu capacul deasupra pina in momentul servirii, adica pret de vreo doua minute.
Eu l-am servit in varianta cu piper macinat deasupra, iar sotul a poftit inca un pic de parmezan ras.
Pofta buna !

miercuri, 8 decembrie 2010

Pane di farro si... un desen pentru mos Nicolae


Isabella: Mama, acest desen l-am facut pentru mos Nicolae.
Mama: Dar pe cine ai desenat ?!
Isabella: Aaa, asa voi arata eu cind voi fi mama !
Si desenul l-a oferit lui mos Nicolae, asta simbata, mama s-a multumit doar cu o poza si a dedus ca... ar trebui sa manince mai putin...






Ingrediente pentru o piine mare, mare:

* 300 g faina farro (faina fara glutine)
* 200 g faina manitoba
* cca 350 g apa
* 15 g drojdie proaspata
* 10 g sare (eu am pus doar 8 g)


Pentru aluat am folosit metoda Poolish : am amestecat 150 g de faina, 100 g apa calduta si 15 g drojdie. Cu o lingura de lemn, amestecam bine ingredientele (eu pus in masina de piine) si lasam la dospit timp de 30 de minute intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer.
Dupa cele 30 de minute, adaugam restul de faina si de apa calduta (nu toata deodata ci cite un pic, depinde de faina, la cantitatea de faina sint necesare circa 300-350 g apa), incepem sa framintam, apoi adaugam sarea si continuam framintarea, la mine a durat 15 minute. Temperatura la care vom lasa la dospit aluatul trebuie sa fie de 25 de grade, adica am asezat masina de piine linga calorifer.
Daca aluatul il aveti intr-un vas, atunci acoperiti cu un prosop umezit cu apa calda, pentru a nu se forma coaja deasupra aluatului. Lasam la dospit circa 2,5-3 ore. Eu am lasat doar doua ore...
Presaram un pic de faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si cu ajutorul degetelor il intindem pina ii dam o forma rectangulara, ceva in genul aluatului pentru focaccia. Il rulam, il punem in tava tapetata cu hirtie de copt, taiem in citeva locuri cu cutitul /puteti sa insistati mai mult, eu am taiat putin, iar in timpul cit a stat in cuptor au cam disparut taieturile).
Presaram un pic de faina pe suprafata piinii (eu am uitat) si lasam din nou la dospit pentru circa 45-60 de minute.


Dupa ce a dospit piinea, bagam tava in cuptorul preincalzit la 180-200 grade (eu 180 g) pentru circa 30-35 de minute, depinde de cuptor.
Cind extragem piine din cuptor va avea o consistenta destul de tare la suprafata, asa ca asezam pe un gratar, acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca. Neaparat trebuie asezata pe un gratar, in acest fel va patrunde aerul in piine din toate partile (sper ca am explicat cit de cit bine).
Foare buna piinia si poate fi facuta cu faina obisnuita 00, eu am facut cu faina farro (nu stiu traducerea exacta in limba romana).

duminică, 5 decembrie 2010

Ciambella al mascarpone




Ciambella cu mascarpone, delicioasa si frageda.
Ingrediente:
* 300 g de faina
* 150 g amidon alimentar
* 250 grame zahar (reteta prevedea 300 g, dar dupa gustul meu, erau suficiente 200 g)
* 100 g unt
* 250 g mascarpone
* 3 oua mari (daca sint mici _ 4 oua)
* 100 g lapte
* 16 g praf de copt
* un praf de sare
* coaja rasa de la o lamiie


Intr-un vas punem ouale (fara coaja, da ?!!!), adaugam zaharul si mixam pina se topeste zaharul si vom obtine o compozitie spumoasa. Adaugam untul topit dar rece, mascarponele, sarea, laptele si incet adaugam cite un pic de faina pe care intii o cernem impreuna cu amidonul si praful de copt.
In forma pentru ciambella unsa cu unt topit si tapetata cu faina, rasturnam compozitia, eu am pus si niste bucatele de ciocolata si bagam in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru circa 25 de minute, apoi ridicam temperatura la 185 de grade circa 10 minute. Neaparat dupa cele 25 de minute facem o proba cu o scobitoare, asta ca sa nu riscam sa fie ori cruda, ori prea uscata.
Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca si abia apoi rasturnam ciambella din forma. Vedeti ce frumos a crescut.




Pofta buna !

miercuri, 1 decembrie 2010

Biscuiti cu migdale


Fragezi si deliciosi si merg linga cafeaua de dimineata.
Ingrediente pentru un sac de biscuiti, intr-adevar au iesit multi:
* 375 g faina
* 125 g amidon alimentar
* 250 g zahar
* o fiola aroma de migdale
* un picut de sare
* 2 oua
* 250 g unt rece
* 16 praf de copt
* 250 g alune (eu nu le-am pus)

In reteta originala spunea sa amestec toate ingredientele, eu am mixat bine untul topit dar rece impreuna cu zaharul pina am obtinut o compozitie spumoasa. Am adaugat apoi ouale pe rind, mixind incontinuu, esenta de migdale si sarea, apoi cite un pic din faina cernuta impreuna cu praful de copt si amidonul.
Aluatul obtinut ar fi trebuit sa-l tin la frigider cel putin o ora, asta daca untul ar fi fost rece, eu am format 3 snururi lungi de cca 30 cm, le-am invelit in coala de aluminiu si l-am lasat la frigider toata noaptea.
Am taiat feliute de cca 5 mm si pentru ca nu am pus alune in compozitie (alunele ar fi trebuit taiate bucatele mari, dar m-am gindit ca la cit unt are compozitia, mai bine renunt, deh... silueta care dispare de tot... incet, incet...) am pus pe unele cite o migdale, pe altele feliute de migdale, iar pe altele bombonele colorate, astea din urma pentru domnisorica noastra.
Daca nu aveti rabdare, puteti face bilute si puneti in mijloc o migdala. Le asezam pe hirtie de copt distantiate intre ele, pentru ca altfel se vor imbratisa si le bagam in cuptorul preincalzit la 185 pentru circa 10 - 12 minute, depinde de cuptor, este indicat sa nu va indepartati de aragaz.
Scoatem din cuptor, lasam la racit, sint foarte friabile, cind sint reci le putem conserva intr-o cutie de metal pentru cel putin o saptamina, asta daca rezista.



sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Confettura di zucca/Dulceata de dovleac


Reteta ar putea incepe cu... povestea unui dovleac, care a crescut in gradina noastra, mare, mare, asa de vreo 10 kg. N-am reusit sa-mi conving sotul sa-l fac cu ochisori pentru Haloween, iar dupa aceea a trebuit sa-l taie in doua, jumatate a sfirsit pe mesele vecinilor, iar cu cealalta jumatate m-am procopsit eu, iar soata in fiecare zi imi tot spunea: vezi ca o sa se strice dovleacul si e pacat, fa ceva de mincare din el. Am facut gnocchi, bineinteles ca am folosit doar vreo 200 de grame, asa ca... m-am gindit sa fac dulceata, iar anul viitor sint sigura ca voi folosi tot dovleacul care va creste, acum sper sa creasca, ca e prea buna dulceata.

Reteta e foarte simpla:
* 1600 g pulpa de dovleac
* 800 g zahar
* o lamiie

Curatim dovleacul de coaja si taiem feliile cuburele mici pe care le punem intr-o oala antiaderenta, adaugam si zaharul si lasam citva timp pina vedem ca a lasat suc si s-a topit un pic zaharul. Recunosc ca eu l-am lasat mai multisor, adica era topit tot zaharul.
Spalam bine lamiia, taiem in patru doar coaja si o punem peste dovleac.
Punem vasul pe aragaz iar dupa vreo jumatate de ora scoatem cojile de lamiie si lasam in continuare dulceata, la foc mic si cu grija sa invirtim ca sa nu se lipeasca,... pina ajunge la consistenta dorita.
Intre timp pregatim borcanele spalate si uscate, iar in momentul cind am inchis aragazul punem dulceata asa fierbinte in borcane, infiletam si ... gata, le punem in camara.
Nu credeam ca dulceata de dovleac poate fi atit de buna, dar e putin spun buna, e ... delicioasa.



joi, 25 noiembrie 2010

Ciabattine


Intii pregatim berea, apoi ne pregatim sa "comitem" individele din imagine. Reteta am vazut-o pe un canal de televiziune italian.
Ingrediente:
* 300 g faina
* 4 g drojdie proaspata
(am pus cca 10 g pentru ca prezentatoarea pusese din ochi fara sa cintareasca, iar 4 g mi s-a prea prea putin)
* 4 linguri ulei de masline extravergine
* o crenguta de rozmarin (eu nu l-am pus)
* 60 g parmezan ras
* o lingurita sare
* 160 g apa calduta

Cernem faina si o rasturnam in cuva masinii de piine, adaugam drojdia farimitata, parmezanul ras, uleiul, rozmarinul taiat marunt si incepem sa framintam adaugind cite un pic de apa. Atentie, depinde mult de faina, asa ca poate intra mai mult sau mai putin din cantitatea scrisa de mine. Cel mai bine e sa punem de cu seara faina intr-o camera calduta, eventual linga calorifer ca sa nu fie umeda. Deci, incepem framintarea, iar cind am amestecat cit de cit ingredientele adaugam sarea si continuam framintarea, la mine a durat cca 15 minute.
Lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut, timp de cca 45 de minute (o ora am lasat eu).
Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa de lucru, eu nu am mai pus deloc faina... si formam piinitele ca niste grisine. Am facut cinci piinite, mai mult sau mai putin egale. Le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt si le bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, cca 15 minute.


Delicioase, doar ca e indicat sa le servim reci, altfel se simte prea puternic gustul de parmezan, iar pentru cei care nu iubesc prea mult acest gust, puteti pune doar jumatate din cantitatea de parmezan ras.

marți, 23 noiembrie 2010

Biscuiti umpluti cu dulceata de smochine


E prima data cind fac biscuiti umpluti si pot zice ca sint multumita de rezultat.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* 500 g faina
* 250 g unt
* 120 g zahar
* doua oua (unul intreg si unul doar galbenusul)
* o fiola esenta vanilie
* un picut de sare
* 4 g praf de copt
* pentru umplutura: dulceata de smochine + un piscot
* ciocolata amaruie pentru decorat

Am topit untul in MO si l-am lasat la racit, l-am mixat bine impreuna cu zaharul pina am obtinut o spuma, am mixind incontinuu am adaugat oul, apoi galbenusul si esenta de vanilie, faina si praful de copt si am mixat la viteza cea mai mare pina s-au amestecat bine toate ingredientele. Formam o mingiuta din aluatul obtinut si-l punem in frigider pentru cel putin 30 de minute (eu am lasat o ora). Scoatem aluatul de la frigider si intindem cu ajutorul sucitorului o foita subtire de circa 2/3 mm, e indicat sa intindem aluatul pe o coala de hirtie de copt. Cu ajutorul unei forme sau al unui pahar, decupam cerculetele din aluat, facem in mijloc cu degetul o gaurica (atentie mai mult in largime decit in lungime, ca riscam sa iesim pe partea cealalta a discului de aluat), apoi am umplut cu dulceata de smochine in care am pus si un piscot sfarimat de frica sa nu iasa din biscuite la caldura cuptorului, acoperim cu alt disc din aluat, presam bine pe marginea de linga umplutura, apoi am decupat din nou, de aceasta data cu o forma de floricica (forma ar trebui sa aiba un diametru de cca 3 cm, a mea a fost mai mare).


Am pus biscuitii in tava tapetata cu hirtie de copt (au fost doua tavi), le-am pus in frigider, timp in care am preincalzit cuptorul la 180 de grade, bagam pe rind tavile in cuptor si lasam timp de 10-12 minute, depinde de cuptor, nu exagerati, ca dupa aia nu veti mai obtine biscuiti fragezi.


Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca bine, apoi ... am pus intr-o punga o bucata de ciocolata amaruie, am pus-o intr-o tigaie cu apa fierbinte si am framintat cu degetele ciocolata, pina aceasta s-a topit. Am facut o mica gaurica in punga cu ajutorul unei scobitori (cred ca un ac ar fi mai potrivit) si... musafiri nepoftiti la usa...da... asa ca, am preferat sa-i decorez cu cea mai mare viteza, decit sa se raceasca ciocolata si sa o iau de la capat.
Gata... povestea biscuitilor umpluti si o poza cu un biscuite rupt in doua.

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Muffins cu nuca de cocos


Pentru iubitorii de nuca de cocos sau pentru curiosii care vor sa pape un muffins care se topeste in gura.
Ingrediente pentru 10 muffins, cu modificarile facute de mine:

* 3 oua
* 150 g zahar
* 250 g faina de cocos (225 g faina de cocos + 25 g faina normala)
* 250 ml frisca lichida (200 ml frisca + 50 ml lapte)
* un pliculet zahar vanilat
* 12 g praf de copt



Mixam intii bine ouale impreuna cu zaharul, pina acesta din urma se topeste, dupa care adaugam faina din nuca de cocos (si cele 25 g faina) si amestecam bine pina se incorporeaza impreuna cu celelalte ingrediente. Adaugam frisca, in cazul meu frisca + laptele, zaharul vanilat, mixam bine, bine si punem vasul in frigider pentru 20 de minute. Dupa ce a trecut timpul de stat in frigider, adaugam praful de copt, amestecam bine din nou, punem compozitia in formele de muffins, atentie doar pe trei sferturi umplem formele, ca sa aiba loc sa creasca, eu am pus mai multisor si au iesit din forme, dar nu e nimic grav...
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 20 de minute.
Le-am lasat sa se raceasca bine, bine, apoi le-am asezat pe un platou, la cele in forma de floarea soarelui le-am lipit niste bombonele micute (s-au lipit foarte usor),


iar daca as fi avut frisca suficienta, as fi pus cite un mot de frisca in gaurelele de la ceilalti muffinsi.
...si o poza cu interiorul fraged... Hmmm, delicioase...


Sursa retetei, era de fapt o prajitura pe care au am adaptat-o la formele din dotare.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Krapfen degli Ussari


Cele mai delicioase si fragede fursecuri...
Reteta e din cartea "Dulciuri austriace si nemtesti" si am gasit-o pe blog la Federica.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* 300 g faina 00
* 200 g unt
* 100 g zahar
* 75 g alune macinate fin
* 2 galbenusuri
* un picut de sare
Pentru uns 1-2 galbenusuri
Pentru ornat: gem de caise, crema de vanilie, de cacao, ce doriti si aveti prin preajma

In vasul de la mixer am pus faina, galbenusurile, zaharul,  untul la temperatura camerei, alunele macinate si sarea si le-am mixat pina s-au incorporat bine ingredientele.
Am format din aluat o mingiuta, l-am invelit in foaie de aluminiu si l-am pus in frigider timp de doua ore.
Dupa ce au trecut cele doua ore, preincalzim cuptorul la 200 de grade, scoatem aluatul de la frigider, il impartim in bucatele de  12 g (le-am cintarit pe toate), formam bilute pe care le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt iar cu ajutorul unei lingurite am format gaurele destul de adinci in mijlocul fursecurilor.
Ungem cu galbenusul zbatut (optional, eu am uns doar o tava, la a doua am renuntat)
Bagam pe rind tavile la cuptor si lasam circa 13 minute la 200 g (atentie, nu va departati de cuptor)
Scoatem fursecurile de la cuptor, nu ne apropiem de ele decit cind acestea s-au racit. Presaram zahar pudra deasupra iar gaurelele le umplem cu ce dorim, oricum sint gauri minuscule, ca in timpul cit stau in cuptor se micsoreaza.
Daca le pregatiti pentru musafiri, le puteti face cu o zi inainte, iar in ziua respectiva le pudrati si umpleti cu crema. Sint fragede si de o bunatate de nedescris, maninci unul si-ti vine sa mai maninci.
Aaa, inca un amanunt, ies in jur de 60 de bucati si pot fi mincate chiar dintr-o singura inghititura.


marți, 16 noiembrie 2010

Focaccia pugliese


Mi-au cerut la gradinita, asta saptamina trecuta, sa fac pentru copii o focaccia, asa ca am dat o cautare pe internet, iar in ultima zi, am descoperit aceasta minunata reteta. Asa ca, m-am apucat de lucru cu emotie si pot spune ca rezultatul a fost mai mult decit satisfacator.

Ingrediente pentru o tava de aragaz:
* 600 g di faina 0 (eu am pus Manitoba)
* 20 g de drojdie proaspata
* 2 cartofi
* 4 linguri ulei de masline extravergine
* 300 g de apa calduta
* 2 lingurite de sare
Pentru a decora frumos focaccia, avem nevoie de:
* rosii cherry
* origano
* ulei de masline
* sare

Intii de toate, fierbem cartofii, ii lasam sa se racoreasca un pic si-i curatim cu grija sa nu frigem degetelele. In vasul de la masina pentru piine, am cernut faina, am adaugat drojdia dizolvata in apa calda, cartofii striviti, uleiul, am amestecat un pic ingredientele, apoi am adaugat sarea, continuind framintatul, timp de 14 minute. Lasam aluatul la loc ferit de aer rece si acoperit, sa dospeasca timp de o ora. Va sfatuiesc sa scoateti aluatul din cuva masinii de piine, pentru ca aluatul e foarte molcut si lipicios.
Cit lasam la dospit aluatul, spalam rosiile, le taiem in doua, eliminam semintele, punem peste ele un pic de ulei si un pic de sare si le lasam cu partea fara seminte in jos, pe o farfurie bineinteles.
Ungem cu un pic de ulei tava de la aragaz, rasturnam pasta si cu ajutorul miinilor unse cu ulei, intindem cit mai uniform aluatul. Ungem pe deasupra cu ulei, cu degetele formam gauri micute dar adinci, punem rosiile tot cu partea taiata in jos, deasupra, presaram origano si lasam din nou la dospit timp de o jumatate de ora. Eu am pus putine rosii, pentru ca la copii nu le plac prea mult rosiile coapte.


Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute.
A trecut cu brio testul piticilor, mamicilor, taticilor, deci... o voi reface cit de curind.
Poftiti la o patratica mica, ca merge linga berica...





Urmeaza:

Fursecuri


Muffins cu cocos