luni, 18 iulie 2011

Gateau di patate


Si cum in acest an din gradinita noastra am recoltat in jur de 35 kg de cartofi, trebuie sa-i mincam, nu ?! Nu, nu toate kg odata, ci pe rind. Asa ca, m_am frantzuzit si eu si-am facut "gateau di patate", adica tot un fel de placinta dar cu cartofi...
Ingredientele folosite:
  • un kg de cartofi
  • 100 g mozzarella
  • 100 g provola afumicata (se poate pune cascaval)
  • un virf de cutit de nucsoara 
  • 80 g parmezan ras
  • 120 g prosciutto cotto (poate fi inlocuit cu salamior sau crenvursti taiati feliute subtiri)
  • 2 oua
  • 6-7 bucatele de unt
  • sare
  • piper macinat
Spalam si punem la fiert cartofii in apa sarata, timp de cca 40 de minute, dupa care lasam sa se raceasca un pic si ii curatim de coaja. 
Acum preincalzim cuptorul aragazului la 180 de grade si ne apucam de preparat compozitia.
Intr-un castron destul de incapator am strivit cartofii cu ajutorul instrumentului de cartofi, dar pot fi farimati fara probleme cu ajutorul unei furculite


adaugam 50 g de parmezan ras, apoi ouale, sarea, piperul si nucsoara, si amestecam bine cu ajutorul unei linguri din lemn. 
Taiem prosciutto cotto in suvite mai grosute, mozzarella o taiem cuburele impreuna cu provola (cascavalul), si amestecam bine ingredientele. Luam o tava (yena am avut eu), o ungem cu putin unt si presaram pesmet (eu am pus mai multisor de frica sa nu se lipeasca), rasturnam compozitia de cartofi, nivelam bine cu lingura, presaram deasupra celelalte 30 g de parmezan, inca o mina buna de pesmet, punem si cele citeva bucatele de unt si bagam tava la cuptor.
Lasam 15 minute la 180 de grade, apoi ridicam temperatura la 200 de grade si mai lasam timp de 15 minute, apoi vreo 5-7 minute, am lasat la functiunea grill (sper ca nu am gresit in exprimare) ca sa se rumeneasca frumos.
Scoatem din cuptor


lasam cca 15 minute sa se raceasca un pic, apoi taiem si servim.
Atentie trebuie sa fie caldut, nu sa frigem limbuta, altfel nu vom simti gustul.
Am servit alaturi de feliute de dovlecei, pe care le taiasem feliute si le-am copt pe gratar (asta cind am facut rulourile de mai jos). Le-am stropit cu ulei, am pus pe fiecare strat de dovlecei feliute de usturoi, mult patrunjel taiat marunt, un pic de menta taiata marunt (din asta am avut cam putina) si bineinteles cam terminat cu ulei... le-am lasat o noapte la frigider... deliciosi si dovleceii facuti asa...
Va doresc pofta buna, daca faceti, ca noi am terminat tot din tava...


sursa

18 comentarii:

  1. Minunata placinta ai facut! Neaparat o sa incerc si eu. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. ce faina este!parca simt mirosul.yummy.astept sa vad ce bunatati mai faci din cartofi ca ai avut ceva productie.pupiceei

    RăspundețiȘtergere
  3. Miho, atenta ca se maninca repede, nu rezista mult !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. He, hei... Sarah, pina le termin, am timp sa mai si inventez cite una... Pupici si... ai dreptate, miroase grozav de bine...

    RăspundețiȘtergere
  5. buuuna,vreau un pic,nu pot doar sa ma uit,,,,ingrediente din astea,n-am

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce buna tre' sa fie,arata minunat,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine arataaa!vreau si eu....
    o z buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata minunata placinta! Vreau si eu!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Ina, poti inlocui din ingrediente, dupa placul tau... Pupici !!!
    @ Multumesc Flory, a fost foarte buna ! Pupici !
    @ Alynusa... nu mai am... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  10. Tb sa fac si eu placinta asta gustoasa de cartofi, salivez la greu!!! Dar ar fi o crima sa pornesc cuptorul pe caldura asta...:((

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Multumesc, Adela ! Te-as servi cu placere, dar nu mai e... Pupici !!!
    @ Multumesc, Ophelia ! Pup !!!
    @ Liana, iti trimit de la mine un pic de ploaie si de frig, ca eu tocmai am scos o piine din cuptor, ca sa mai incalzesc atmosfera... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte buna ideea asta,e un "piatto unico"numai bun pentru o seara racoroasa,si eu abia am scos o placinta croata...abia astept sa ma asez la masa...ca la tine vad ca ai terminat-o deja si mie o foameeee!
    Pupici si pe curand!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bun, bun, bun ... de curand am testat si eu nucsoara...e foarte aromata:) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  14. Petronela, l-am terminat pentru ca l-am facut duminica seara... si cum spui, e primul, al doilea fel si e atit de gustos, ca nu mai e nevoie de desert... Pofta mare si astept placinta croata...

    RăspundețiȘtergere
  15. Danutza, ma bucur a ai descoperit gustul aromat al nucsoarei si ca-ti place... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  16. Cu ingredientele folosite, sigur e tare buna. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc, Sara ! A fost buna, pina la urmatoarea... mai asteptam... Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !