marți, 4 ianuarie 2011

Caracatita cu cartofi/Polpo con patate


Nici nu-mi imaginam acum vreo 11 ani, ca voi minca vreodata caracatita si mai ales ca ma voi indragosti de ea... Da, da... i-am declarat "doamnei cu tentacule", iubire vesnica in farfurie...
Deci, din nou o reteta cu deliciosul "animalut". Avem nevoie de:

* o caracatita de un kg
* 3-4 cartofi mari
* o jumatate ceapa
* o tulpina de telina
* un buchetel de patrunjel
* 2 foi de dafin
* un morcov
* 2 lamii
* o lingura otet
* 2 linguri ulei extravergin de masline
* sare


Curatim ceapa, telina, morcovul si le spalam. Intr-o oala punem apa, ceapa, telina, morcovul, foile de dafin si o lingura de otet si lasam sa dea in clocot. Luam caracatita, curatim "sacul" caracatitei si eliminam interiorul (alta denumire n-am gasit), cu un cutit eliminam ochii, fara sa rupem carnea, apoi o spalam bine sub jetul de apa.
Cind apa incepe sa fiarba, prindem caracatita de corp si bagam repede in apa doar tentaculele, apoi le scoatem din apa, repetind operatiunea de 4-5 ori,



in acest fel tentaculele se incretesc si vor deveni mai fragede. Punem caracatita in apa, micsoram focul la minim, in asa fel apa va fierbe incetisor, acoperim cu un capac si lasam pe foc timp de 40 de minute.
Intr-un alt vas, fierbem cartofii cu tot cu coaja timp de 30-35 de minute, facem o proba cu o scobitoare, asa nu vom risca sa fie prea fierti cartofii. Ii scurgem de apa, ii curatim si taiem in felii groase.
Intr-un castronel destul de incapator, punem caracatita taiata bucati de cca 2 cm, cartofii taiati, presaram deasupra patrunjelul spalat si taiat marunt, adaugam un pic de sare si condimentam cu doua linguri de ulei amestecate cu sucul de la cele doua lamii. Asezam pe un platou si servim.
Pofta buna !


4 comentarii:

  1. La multi ani!

    Cred ca e delicioasa caracatita pregatita astfel. Am vazut fotografiile si asteptam reteta. La noi nu am vazut caracatita, se gaseste doar in amestecuri de fructe de mare.
    Este bine de stiut si modul in care se curata si trucul pt fragezirea tentaculelor.
    Merci.

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani !
    E delicioasa, adica eu as minca in fiecare zi daca ar costa mai putin. Nu stiam ca la noi nu a aparut, ca tocmai ma intrebase sotul aseara daca se gaseste si in Romania, ei acum am si raspunsul. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie imi place tare mult, dar e foarte scumpa la noi, iau doar caracatite baby congelate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liana si eu tot congelate le iau, ca intr-adevar costa destul de multisor...

      Ștergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !