vineri, 4 decembrie 2009

Cartofi Duchesse/Patate Duchesse

ricetta in italiano si trova in basso
Cartofii Duchesse sau ca sa spun in franceza "pommes duchesse", o garnitura franceza care merge de minune alaturi de fripturi si peste. Se prepara foarte usor si repede, iar daca aveti si musafiri la masa, acestia vor ramine foarte incintati.

Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 500 g cartofi
  • 50 g unt
  • nucsoara
  • 50 g parmezan ras(facultativ)
  • piper
  • 2 oua
  • sare
Curatim cartofii, ii taiem in felii mari si ii punem la fiert cu un pic de sare, circa 20 de minute. O alta metoda ar fi aceea ca, spalam cartofii si-i punem la fiert cu tot cu coaja. Scurgem cartofii de apa, ii lasam sa se raceasca foarte putin si ii sfarimam cu o furculita (eu m-am folosit de lingura si strecatoare pentru a obtine piureul.



Adaugam untul, piperul, sare dupa gust si un praf de nucsoara, iar ca sa aiba un gust si mai bun, adaugam parmezanul ras.


Cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecam bine ingredientele si adaugam un ou si un galbenus (un albus il lasam ca sa ungem duchessele inainte de a le baga in cuptor, recunosc ca am sarit peste operatiunea asta).


Pregatim o tava de cuptor in care punem o coala de hirtie de copt, punem piureul de cartofi intr-o siringa pentru dulciuri si cu forma de stea facem micute stelute cu diametrul de cca 5 cm. Batem albusul si cu ajutorul unui penson ungem stelutele, ma rog ale mele au iesit "bezele" nu stele..., deh... din cauza vitezei...



Bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru circa 15 minute, depinde de cuptor si cit de colorate vreti sa fie. Le scoatem din cuptor si le servim calde alaturi de carne sau peste. Pot fi folosite cu mare succes, la petrecerile pentru copii. Sint delicioase... Pofta mare !
Noi le-am servit alaturi de suvite de pui...



PATATE DUCHESSE

Le patate duchesse, o per dirlo alla francese, pommes duchesse, sono un tipico contorno francese molto fantasioso e decorativo grazie alla loro forma molto particolare. La loro preparazione, estremamente semplice, rende le patate duchesse uno dei contorni più veloci da realizzare ottime per fare colpo sui vostri ospiti.

Ingredienti:
  • 500 g patate
  • 50 g burro
  • una spolverata noce moscata
  • 50 g parmigiano (facoltativo)
  • pepe
  • 2 uova
  • sale q.b.

Per prima cosa lavate bene le patate (oppure pelare le patate) e mettetele a lessare con tutta la buccia in una pentola ricoprendole con acqua fredda e un po' di sale . Una volta cotte, scolatele, lasciatele appena intiepidire e poi inseritele in uno schiacciapatate senza pelarle: non appena le avrete schiacciate, la buccia rimarrà nello schiaccia patate e potrete toglierla subito dopo. Inserite nella purea di patate il burro, il pepe, il sale, la noce moscata e il parmigiano. Amalgamate gli ingredienti, aiutandovi con un cucchiaio di legno, e poi aggiungete al composto un tuorlo e un uovo e mescolate il tutto per ottenere un composto piuttosto asciutto e compatto. Inserite il preparato in una tasca da pasticcere dotata di bocchetta di medie dimensioni e a stella. Foderate una teglia con carta forno e spremetevi sopra dei piccoli ciuffetti di composto del diametro di 5 centimetri, poi potete spennellare con il bianco d'uovo. Mettete in forno preriscaldato a 200° per almeno 15 minuti, fino a che i ciuffetti non si saranno dorati.

Sfornate e servite le patate duchesse ben calde.



Reteta probata si de Miha

8 comentarii:

  1. Miha, sint minunate pentru petrecerile cu copii, iar pentru cele cu adulti, eu as pune si un picut de usturoi... asta ca sa mearga vinutul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Astia sunt pentru mine... :)
    Am sa fac cat de curand, ca arata ca niste fursecuri,mmm !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ooo, o ducesa ca tine, neaparat trebuie sa le incerce... Pupici si o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  4. Super, abia astept testul. La inceput chiar credeam ca sunt fursecuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ghiocel, multumesc de vizita si astept impresii, daca-ti plac fursecurile din cartofiori...

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !