Chiar daca e cald, chiar daca anul asta multe din fructe s-au pierdut din cauza grindinii, vreo citeva borcanele de gem de prune, tot am reusit sa fac.
Ingrediente:- 4 kg prune fara simbure
- 1 kg zahar
- 150 ml lichior de migdale
Am spalat si am lasat la scurs bine prunele, apoi am eliminat simburii si o parte din pielita, cam greu procedeul in cauza pentru ca prunele sint din alea care stau lipite de simbure, nu se desfac frumos... Am pus prunele la fiert pina au pierdut o parte din lichid. Iar ca sa nu mor totusi de cald, le-am lasat pentru a doua zi intr-un loc racoros. Le-am pus din nou la fiert la foc cit mai mic posibil, am adaugat zaharul si le-am lasat pe foc pina am obtinut consistenta dorita, desi... cred ca trebuia sa le mai las un pic, dar mi-era frica sa nu se lipeasca, desi invirteam destul de des cu linguroiul de lemn (deci atentie, cu lingura de lemn invirtim nu cu linguri de metal). Am inchis aragazul, am dat la o parte gemul, am rasturnat deasupra lichiorul de migdale..., mama, ce a mai inceput sa bolboroseasca, de vina era alcoolul... Am pus in borcane, asa fierbinte cum era, am intors borcanele cu capacul in jos, le-am acoperit frumusel cu o paturica sa nu le fie frig si le-am lasat asa pina astazi la prinz, cind au sfirsit... in camara, pentru iarna...
Aceasta poza a fost facuta ieri, cind gemul era cald, iar prima poza e facuta astazi, cind am savurat "la rece" produsul final...
Aceasta poza a fost facuta ieri, cind gemul era cald, iar prima poza e facuta astazi, cind am savurat "la rece" produsul final...
Oooooooo,gem de fite ,cu lichior si migdale !:)
RăspundețiȘtergereEsti la dieta,ha, si ai lins toata dimineata la gemul asta delicios !:))
Gemul de prune este atat de bun si acrisor;eu de obicei il prepar aproape de inceputul toamnei cand apar prunele ale mari, mov inchis,brumarii.Fierb gemul intr-un ceaun de tuci si prinde un gust...:)
Ce simpatica esti... nu am papat decit doua lingurite, cit sa ma murdaresc pe dinti... Ceaun de tuci n-am iar prune din alea nici atit, iar aici costa mult un kg, dar sa cumpar sa mai fac si gemuri acasa... ma multumesc cu ce am in gradina... Pupici !!!
ȘtergereAbia astept si eu prunele!!!! Arata minunat!
RăspundețiȘtergereBuuun taaaree! Cu piine calda unsa cu unt. Si motz, gemul asta delicios.
RăspundețiȘtergereHe, hei... acum m-ai facut sa poftesc la piinita calda cu unt si gem... Fug sa pun macar pe un colt de piine ca sa dorm linistita la noapte... Pupici !
ȘtergereFoarte bun gemul cu prune, merge cu muffinii mei pregatiti pentru micul dejun :-) pupici!!!
RăspundețiȘtergereUite acum pun un borcanel in sacosica si ma prezint la tine, da ?! Pupici !
ȘtergereCe culoare frumoasa are.Tare apetisant este.Cu placere as papa si eu macar o lingura acolo de pofta.
RăspundețiȘtergerePupici!
Daca erai mai aproape te serveam, asa doar virtual te servesc cu mare placere... Pupici !
Ștergereeu mi-am facut extract de migdale...oare merge?
RăspundețiȘtergereEu zic ca merge... pui un pic la sfirsit, depinde de cantitatea de gem si vei vedea ce aroma are, un deliciu...
ȘtergereEeee,da.chiar rasfat!Imi iau painea la mine si vin imediat:)
RăspundețiȘtergereDaca vii cu piinita ta proaspata e si mai bine, pentru ca eu sint mai la dieta... maninc cu biscuiti, hi, hi...
ȘtergereIntradevar.. arata super! Se apre ca s-a dat startul la aprovizioanrea camarilor cu bunataturi :)
RăspundețiȘtergereCarol, anul trecut m-am copt toata vara cu gemuri-dulceturi, dar nu a mai ramas nimic in camara, toata iarna cu piine, biscuiti, tarte, rulade, au disparut...
Ștergereche voglia di mangiarla a cucchiaiate!!
RăspundețiȘtergereBravissima!!
Buona giornata !!
Grazie, Enza ! Un bacione !!!
ȘtergereMoama, parca-i simt aroma! Si nu pui tu deloc niste migdale acolo sa aibe companie completa? imi ploua in gura numai cand ma gandesc! pupici
RăspundețiȘtergereE destul de aromata cu lichiorul, iar migdale nu aveam in casa, ca altfel sigur le aruncam in oala peste gem... Pupici !
Ștergereche bel colore che ha la tua marmellata e immagino che sapore delizioso...
RăspundețiȘtergerecomplimenti!
felice giornata.
Grazie, Betty per la visita e per i complimenti ! Buona giornata anche a te !
ȘtergereSi eu fac gem de prune, dar nu m-am gandit niciodata sa adaug si migdale.Multumesc pentru idee
RăspundețiȘtergereLavinia, poti pune migdale, poti pune si nuca prajita, sa vezi ce bun este... Pupici !
Ștergerefoarte bun gemul de prune. iar cu aroma de migdale sigur e un deliciu. pup
RăspundețiȘtergereAi dreptate, e un deliciu, as minca toata ziua, daca nu ar ingrasa... Pupici !
ȘtergereGrozava combinatia cu migdale!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc !
ȘtergereDelicios si aromat....mmmmm!
RăspundețiȘtergerePupici!
Dau la schimb cu un borcanel din camaruta ta... Pupici !
Ștergere