vineri, 9 aprilie 2010

Cozonac

N-am mai postat cam de mult timp o reteta si cer scuze si pentru neridicarea premiilor, dar nu stiu de ce se tot blocheaza blogul, acum nu stiu daca e de la mine, sau de la blogger...
Sa va arat cozonacelul nostru facut pentru sarbatorile pascale.
Ingrediente pentru un cozonac enorm, dar pufos si delicios:

  • 500 g de faina
  • 250 ml de lapte
  • 125 g de zahar
  • 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
  • 25 g de drojdie
  • 2 galbenusuri
  • arome (esenta de vanilie, coaja de portocala)
  • sare
Preparam intii maiaua. Drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte, o lingurita de zahar si vreo 3-4 linguri de faina. Se acopera cu mai multa faina si se lasa la dospit timp de 10 minute.


Restul de zahar se dizolva in lapte cald, il rasturnam in cuva masinii de facut piine, apoi adaugam galbenusurile, sarea, aromele si o parte din grasime.



Adaugam toata faina cernuta si peste ea, maiaua care intre timp a dospit.


Incepem sa framintam, iar dupa primele 10 minute, adaugam cite putin din grasime, atentie nu tot deodata.
Eu am lasat la framintat 14 minute, asa e programul de la masina, apoi am adaugat inca doua linguri de lapte si am mai framintat timp de 14 minute.

L-am lasat la dospit timp de o ora, intr-un loc cald, vedeti frumos a crescut si de-acum incepea sa faca bule, bule de aer...




Am rasturnat aluatul pe masa de lucru unsa cu putin ulei, l-am impartit in doua, l-am intins cu sucitorul/facaletul, spuneti-i cum vreti si am presarat bucatele de rahat, ma rog erau un fel de bomboane, ca aici nu gasesc asa ceva. Gata, nu mai vorbesc de ingredietul respectiv, ca iese altceva...
Am rulat iar cele doua suluri obtinute, le-am impletit si le-am lasat din nou la dospit timp de 40 de minute, timp in care am preincalzit cuptorul la 180 de grade...


am uns cozonacul cu galbenus amestecat cu lapte si am presarat zahar gros deasupra, mergea si fara, ca oricum s-a topit in cuptor.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasam la copt timp de 35-40 de minute, cred ca 35 sint suficiente. Puteti umple cozonacelul cu nuca sau cacao, dar asta voi face tura viitoare, ca acum imi era frica, ca nu va creste.


Vedeti cit de frumos a crescut si ce frumos e la talpa, am uitat sa spun ca tava a fost tapetata cu hirtie
Si o feliuta privita in "ochi" si poftiti la cozonacel, dar asta tura viitoare...

15 comentarii:

  1. ce bine a iusit cozonacul !!!
    te asteapta niste premi si o provocare al mine pe blog pup pa

    RăspundețiȘtergere
  2. daniela ce fain a crescut cozonacul tau!!!de gust nu mai vorbesc ca sunt sigura ca este foarte bun.
    in alta ordine de idei,si eu am niste probleme cu blog-ul tau.imi da eroare cand vreau sa intru si trebuie sa dau refresh de doua ,trei ori pana imi afiseaza pagina iar cand vreau sa dau comment imi apare o traznaie cu "vot inregistrat".nu stiu daca au mai patit si alte persoane.
    pupicei si un week-end minunat

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai ce frumos arata si sunt sigura ca era nemaipomenit de bun...:-P...te imbratisez si astept sa faci si cu mac...:-D

    RăspundețiȘtergere
  4. This is so beautiful and looks delicious, perfectly done. Have a great weekend dear...

    RăspundețiȘtergere
  5. si cu nuca...pupici...foarte bun....te asteapta un premiu si o proivocare la mine..pupici ptr. Isabella..sper ca e bine...

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata super de bine, este un cozonac babacan!
    In legatura cu umplutura, nu-ti fie frica, cozonacul cand are umplutura creste mai bine si nu iese nici cocos!Bineinteles umplutura la temperatura camerei!
    (Nu sant profesionista dar am observat cand am facut doi cozonaci unul cu rahat si unl cu umplutura, rezultatul a fost ca a crescut mai mult cel cu umplutura).
    Scuze daca te-am plictisit, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, Sarah ! am rezolvat problema care spui tu ca o aveai. Eu aveam o problema la postatul retetelor, se bloca, dar era de la blogger... am descoperit eu... Pupici si o duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, Novelina ! Cu mac nu am facut niciodata, doar pe deasupra presaram un pic, ca mi-ar trebui cam multisor ca umplutura. Un bacione grande !

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc, Alina ! Cu nuca il fac cit de curind. Pupici si o duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc, Daniela ! Orice sfat e binevenit, nu ma plictisesti, chiar iti multumesc ca mi-ai spus, doar de ce sintem aici ca sa dam si sa primim sfaturi. Pupici si o duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  11. daniela este adevarat.problema s-a rezolvat,acum blog-ul merge perfect.pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua.
    Va contactez in calitate de webmaster al site-ului http://www.filmesubtitrate.info/, site de filme si seriale online.
    Va anuntam ca suntem in cautare de parteneri si ne-am gandit ca am putea sa colaboram pe viitor printr-un banner exchange.
    Acest site are la momentul actual peste 6000 de vizite pe zi si un Page Rank 2.
    Daca doriti un parteneriat cu noi va rugam sa trimiteti prin e-mail la adresa filmesubtitrate.info@gmail.com un cod de banner cu o dimensiune de 124x124 pixeli, dupa ce ati adaugat codul bannerului nostru la dumneavoastra pe site.
    Singura conditie este ca bannerul nostru sa fie afisat intr-o pozitie cat mai sus pe site-ul dumneavoastra. Nu dorim banner in footer-ul paginii sau in pozitii foarte joase pe pagina.
    O seara buna si sper ca vom colabora.

    RăspundețiȘtergere
  13. Se vede cozonacul tau se desface in fasii,multe fete nu reusesc asta ,adevaratul cozonac are "rosturile" lui .
    Daca nu te supar, scade cantitatea de zahar la100g(se va "parli" mai putin deasupra)adauga fara frica ceva mai mult rahat,creste numarul galbenuselor (va fi moale mai multe zile)si ar mai fi multe...
    o duminica placuta! RINA

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc Rina, pentru vizita si pentru sfaturi. Cred ca s-a cam rumenit la suprafata ca am mai presarat niste zahar, dar am sa incerc cum spui tu, cit despre rahat, as fi pus eu mai mult, dar nu gasesc aici ca cel din tara, am improvizat cu niste bomboane care s-au cam topit in cuptor. Inca o data multumesc, o duminica placuta si o saptamina minunata !

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !