duminică, 20 martie 2011

Piine cu cartofi



 O alta reteta de piine cu cartofi, cam lunga ca procediment... dar merita asteptarea.
Ingrediente pentru doua piini de circa 700 g:

* 950 g - 1 kg faina 
* 300 g cartofi 
* 7,5 g drojdie de bere 
* 7 g sare (dupa gustul meu care maninc nesarat ar merge vreo 10 g)
* 250 g apa 
* 300 g apa de la fiert cartofii
Prima zi, orele 20.00 :
Dizolvam 5 g de drojdie in 50 g apa, adaugam 100 g faina cernuta si amestecam bine apoi acoperim si lasam la dospit. 

A doua zi, orele 20.00 :
Dizolvam 2,5 g de drojdie in 200 g de apa calduta, adaugam aluatul din prima zi, 100-150 g de faina si amestecam bine. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare, asa... grosut..., apoi acoperim si lasam din nou la dospit.

A treia zi, orele 17:
Cernem pe masa de lucru restul de faina care a ramas din cantitatea de la inceputul retetei (cca 750 g), adaugam sarea si amestecam, in mijlocul adaugam cartofii fierti in prealabil si striviti bine, apoi aluatul care a stat la dospit. Cartofii si apa de la cartofi trebuie sa fie foarte putin calduta, ca daca sint calde si le rasturnam peste aluatul din ziua a doua, nu va mai creste piinea (nu stiu cum sa explic, ca si cum nu ar fi fost lasat la dospit)... 
Incepem sa amestecam compozitia dospita impreuna cu cartofii si luam de pe margini cite un pic de faina, adaugind si cite un pic de apa calduta din cea de la cartofi.  Impartim aluatul in doua (eu am facut doar jumatate din ingrediente, deci o piine destul de mare), ii dam forma de minge si-l punem in tava tapetata cu hirtie de copt, presaram deasupra faina gen gris (eu am facut si citeva taieturi), acoperim (eu i-am pus un lighenas de plastic de frica sa nu se lipeasca prosopun de aluat) si lasam la dospit timp de doua ore. Dupa o ora jumatate, preincalzim cuptorul la 230 de grade (deci lasam la preincalzit timp de jumatate de ora), apoi bagam tava in cuptor timp de 30 de minute. Nu va speriati daca vedeti ca se bronzeaza cam tare, nu se arde, doar se rumeneste. Dupa cele 30 de minute, coborim temperatura la 200 de grade, intoarcem piinea cu "burta-n" jos (eu n-am intorso si a iesit o piine cam grasuta, iar in partea de deasupra s-a cam bombat coaja si s-a dezlipit un pic de aluat (se vede din pozele cu feliile taiate). La 200 de grade lasam piinea inca 10 minute. Apoi scoatem din cuptor, lasam la racit bine si abia apoi taiem. Ca de fiecare data, nu am avut rabdare si am taiat-o cind era calduta. Piinea am facut-o vineri la iar la ora asta nu mai este nici o firimitura pentru porumbei, din ea...
Aici  veti gasi reteta si pozele pas cu pas.

11 comentarii:

  1. Ciao Daniela, dev'essere buonissimo, anch'io in questi giorni sto impastando ;) un abbraccio, Alex

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ce bine mai arata! Super painica!

    RăspundețiȘtergere
  3. Grazie, Alex ! Aspetto le tue ricette... ti auguro una buona settimana !

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Iulia ! O saptamina minunata !

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare!!!M-am ntors cu prajituri si vederi poti sa servesti cate doresti...
    Painea arata foarte bine dar... eu nu o voi face niciodata pentru simplu motiv ca e COMPLICATA de facut.Felicitari pentru rabdare si indemanare-!!!O saptamana buna si pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Petronela ! Si mie mi s-a parut complicata la inceput, dar e usor, doar timpul de asteptare e luuunnnggg, ca o zi de post... Vin sa vad ce ai prajiturit... Pupici !

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !