joi, 14 iulie 2011

Gem de prune


Anul acesta am facut gem de prune, nu pot sa-i spun magiun pentru ca prunele nu erau din cele exagerat de dulci si a trebuit sa le pun zahar.
Ingrediente necesare:
  • 5 kg prune (fara simbure)
  • 1.250 g zahar
  • o fiola rom
  • 250 g stafide

Intii de toate, m-am innarmat precum Scufita Rosie cu un cosulet, am strins prunele din copacel nostru, care anul acesta a exagerat cu recolta... stateau sa se rupa saracele crengute...


apoi cu multa, multa rabdare, m-am apucat de spalat prunele, de sters frumusel cu un prosop sa nu aiba apa, le-am curatat cu cutitul, da... pentru ca nu erau prune din alea sa le desfaci in doua si sa dispara imediat simburele. Le-am cintarit cite un kg si cite 250 g zahar, le-am pus frumusel intr-o oala incapatoare, apoi pe aragaz la foc potrivit sa nu se lipeasca...
Le-am invirtit pina au avut consistenta dorita, adica cit mai scazuta, iar aproape de sfirsit am adaugat si fiola de rom. Am inchis aragazul, am spalat borcanele pe care le-am uscat apoi in cuptorul incalzit, ca sa nu aiba apa nici pe sticla, dar nici pe capac, le-am umplut frumos cu gemul fierbincior, le-am intors cu fundul in sus ca sa se inchida cit mai ermetic, le-am pus etichete bineinteles ca am scris anul de productie si le-am bagat frumos in camara... Domnisoara Isabella se strimba cind a vazut culoarea gemului si a spus categoric ca ea nu gusta, dar dupa ce mi-a cerut un out de ciocolata, a trebuit sa faca intii un sacrificiu sa dea cu limbuta pe lingura de gem... Rezultatul... s-a lins pe buze si a intrebat daca poate minca o felie de piine cu gem... asa ca, micul dejun cu piine si gem alaturi de o canita de lapte cald, e gata... 
Va doresc o zi buna, iar mie imi doresc spor la urmatoarea oala de gem... adica fug din nou in bucatarie...

11 comentarii:

  1. Yummy, ce gem bun ai facut!! Spor la treaba in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun acest gem!
    O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte bun si natural.si daca mai este si din prune productie proprie sigur rezultatul este mult mai satisfacator.spor la munca la ce-a de-a doua oala.
    pupicei

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce incarcata de energie te-ai intors...Bravo!O reteta foarte utila in multe combinatii si sigur buna.
    pupicei si pe curand!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci pot sa zic ca mor de nervi???? n-am timp de nimic!! vreau gem de prune clar, gen de caise.. toate gemurile din lume sa vina la mineeee!!! arata minunat!!!!! pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Aha sunt prune galbene? Se coc mai repede ,nu? Imi place gemul sau dulceata de prune, fac an de an, arata tare bine, eu prefer gemul de prune fara zahar. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Multumesc, Alexandrina !!! Dau la schimb cu zmeurica ta... Pupici !
    @ Multumesc mult, Alynusa !
    @ Multumesc, Sarah ! Gata, am avut spor si le-am rezolvat si pe astea... Pupici si-o zi buna !
    @ Petronela, n-am incotro si am noroc ca mai ploua cite un pic, ca daca ar fi calduri sa nu respir, n-as avea energie nici sa ma misc... In a doua oala am pus si stafide, ca daca as fi avut, puneam nuci prajite... Pupici !!!
    @ Antonino, dau la schimb... adica tu-mi trimiti caisele si eu fac gemul... Pupici !!!
    @ Adela, s-au terminat deja prunele, dintr-un copacel erau coapte la jumatatea lui iunie. Cind am facut "magiun" cu prune negre, alea erau dulci tare, dar in astea mi-a fost frica sa le las fara un pic de zahar... si eu il prefer ca tine, fara zahar, dar n-am avut incotro... Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Devo proprio andare nel campo qua vicino e raccogliere questi frutti deliziosi :-)
    Buon fine settimana

    RăspundețiȘtergere
  9. Uuuu...ai avut olaeaca de treaba la gemul asta!

    Ti-a iesit fain. Are o culoare foarte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce bine sa ai fructe in curte!Super gemul,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Grazie per la visita !!! Baci e buon week-end !!!
    @ Miha, daca i-a placut Isabellei, a meritat efortul facut... Pupici !
    @ Multumesc, Flory ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !