vineri, 27 ianuarie 2012

Baguette


E frig afara, cam gerut... asa ca vremea permite sa incalzim bine bucatarioara si sa ne apucam de framintat.
Pentru domnitele piinite, adica trei la numar, am folosit:

  • 480 g faina 0
  • 340 g apa calduta
  • 6 g drojdie proaspata (sau 2 g drojdie uscata)
  • 6 g sare
Incalzim apa si o punem intr-un castron, apoi adaugam drojdia si cu ajutorul unei linguri o dizolvam. Adaugam apoi faina cernuta, nu toata, vreo 40 g le lasam deoparte... apoi incepem sa amestecam timp de doua minute, cu lingurita bineinteles. Nu folosim miinile. Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul, punem un pic de faina deasupra si presaram faina si pe miini, apoi incepem sa framintam, mai mult cu degetele nu cu toata mina. Pun si un link de la procesul de framintare si cum a fost facuta piinea. Framintam si tot punem cite un pic din faina pe care am lasat-o deoparte, eu recunosc ca am mai adaugam cam o lingura rasa de faina, dar depinde foarte mult de calitatea fainii si de cit e de uscata, deci faina trebuie sa fie la temperatura camerei, nu rece.
Dupa ce am terminat de framintat, presaram un pic de faina in vasul in care am amestecat ingredientele la inceput, acoperim (eu am acoperit cu o punga de nylon si o bagam in cuptorul rece dar cu lumina aprinsa si lasam la dospit timp de doua ore. Eu am facut aluatul dimineata, iar dupa cele doua ore de dospit, l-am pus in frigider, asa acoperit cum era si l-am lasat pina a doua zi., cind...
presaram un pic de faina pe masa de lucru si cu ajutorul miini infainate dezlipim aluatul usurel de pe vas, il aplatizam usurel, ii dam o forma de dreptunghi si taiem in trei parti egale (ma rog, aproape... ca mie nu mi-au iesit egale). Daca va uitati in video de la link-ul de mai sus, vedeti cum se face piinea. Aplatizam usurel fiecare bucata de aluat, luam o parte si o indoim cam pe jumatate, tiparim un pic cu degetele ca sa sigilam, apoi indoim si partea cealalta, intoarcem cu partea sigilata spre masa de lucru, rotolam un pic ca sa-i dam forma de baguette, trebuie sa obtinem piinitele de cca 33 cm lungime. Asezam fiecare piinita in tava tapetata cu hirtie de copt, distantiate intre ele ca sa aiba loc sa creasca, acoperim cu un prosop si lasam la dospit cca o ora jumatate. Preincalzim cuptorul la 220 de grade, iar cu ajutorul unei lame de barbierit (sa fie noua nu folosita) facem citeva taieturi pe piinite, stropim piinitele cu apa calduta si bagam in cuptor timp de 20-25 de minute.



Vom obtine o piinita delicioasa, usurel crocanta la exterior, dar pufoasa si cu gaurele in interior. 
Pofta buna !!!

24 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc, Timea ! Multumesc si de vizita, sigur te vizitez si eu ! O seara placuta !

      Ștergere
  2. Trimite si la mine una calda ca eu la paine nu ma bag!Frumoase!Pupici printeselor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu fac destul de des, pentru ca domnisorica nu maninca din cea cumparata, asa ca trebuie sa o fac sa manince, nu ?! La asta nu rezista, cica, cea mai buna piine e cea facuta de mami !!! Pupici !!!

      Ștergere
  3. Acum as papa cu unt si gem de caise !!!! O bunatate !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci vin in vizita cu tot cu piine, daca spui ca ai gem de caise... ca asta-mi place, dar nu am... Pupici !

      Ștergere
  4. hop si eu! aduc cafeaua sau ceaiul, ce preferati, ma primiti?:))) tare frumoase ti-au iesit! trebuie sa incerc si eu intr-o zi sa fac baghete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cafeaua, ca privitor la ceaiuri, am amintiri urite... Incearca sa faci si vei vedea, ca nu mai fugi la pravalie sa cumperi piine... Pupici !

      Ștergere
  5. buune,stiu,calde,,,,o bunatate,pupici ,o zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Calde si gustoase, dispar si ma ingras... noroc ca mai mult a mincat domnisorica si eu am luat un mar sa-l rontai ca sa rezist tentatiei... Pupici !

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Nuuu... problema e ca trebuie sa le fac piine o data la doua zile si mi-e teama sa nu ma plictisesc si sa nu le mai fac deloc... hi, hi... nu ma spui, da ?!

      Ștergere
  7. Vrei sau nu,una-i a mea ca-i tare buuuuna.Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Dia ! Oricum pe marti trebuie sa fac din nou... Pupici !

      Ștergere
  8. ciao, complimenti, queste baguette hanno un bell'aspetto, chissà che buone, buona domenica , ciao

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. Grazie mille, Maria Bianca ! Grazie anche per la vizita. Buona domenica !

      Ștergere
  10. Si eu am in plan de ceva timp sa fac baghete.Acum m-ai convins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He, hei... la noi sint la loc de cinste, astept sa vad piinitele tale...

      Ștergere
  11. draga mea am un premiu pe care ti-l ofer cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !