miercuri, 2 februarie 2011

Katmer - piinite turcesti




Asa am gasit reteta denumita, asa am scris-o, desi dupa parerea mea, astea sint delicioase croissant, adica se poate adauga zahar si pot fi umplute cu creme/gemuri si servite la micul dejun.

Ingrediente pentru 16 bucati, cu modificarile scrise cu rosu:

* 500 g faina
* 200 g lapte
* 100 g ulei de seminte
* 10 g drojdie de bere (15 g)
* un albus
* 2 lingurite sare (7 g
* 2 lingurite zahar (in varianta dulce, puteti pune 4
pentru uns foile de aluat:
* 50 g unt topit dar rece
* galbenusul de ou zbatut impreuna cu o lingura de lapte
Am pus in masina de piine intii faina cernuta si uleiul. Intr-un castronel am maruntit drojdia, am adaugat albusul, zaharul si le-am amestecat bine, am adaugat peste ele laptele caldut, am amestecat din nou si le-am rasturnat in cuva masinii de piine. Am apasat pe butonul de facut aluaturi, iar dupa circa 3 minute, cind ingredientele deja sint amestecate am adaugat sarea.
Lasam aluatul la dospit intr-un loc cald ferit de curentii de aer, pentru doua ore.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru si-l impartim in 8 bucati (cca 105 g una), le dam forma de mingiute, le asezam in tava cu hirtie de copt si le lasam la dospit timp de 15 minute.
Acum pregatim masa de lucru foarte putin infainata si luam cite o bila, o intindem cu sucitorul cercuri de cca 25 cm, ungem cu unt si pregatim urmatoarea foaie, facem asa cu toate 8, doar ca pe ultima nu mai punem unt.
Acum intoarcem "stiva" din foi de aluat si intindem cu sucitorul, mai intoarcem o data aluatul si din nou intindem cu sucitorul. Va trebui sa ajungem la un diametru de cca 50-60 cm.
Acum taiem aluatul in 16 triunghiuri, indoim in partea mai lata ambele parti si rotolam. Le asezam in tava pe hirtie de copt si le lasam din nou la dospit pentru cel putin doua ore.
Cind timp s-a scurs, dam tavile pe rind (pentru ca vom obtine doua tavi) in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru cca 15 minute.
Reteta o am de pe blogul italian care apartine lui Manu iar daca o vizitati, veti vedea si pozele pas cu pas.
Ce sa va spun despre piinite, ca maninci una si mai vrei una. Drept e ca le-am facut ieri dupa amiaza, iar dimineata mai erau doar doua... ufff, mai bine nu le faceti, ca dupa aia le mincati...
Oricum voi incerca si in varianta dulce cu umplutura.

14 comentarii:

  1. Sper ca o sa postezi si reteta nu ne lasa cu ochii in soare uitandu-ne la bunatatile astea!!pupici si o zi buna!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eheheee...deci astea sunt. Arata foarte bine si astept cumintica reteta. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bine arata,,,,astept retetaaaaa,,,,,vreauuu si euu,,,,pupp!

    RăspundețiȘtergere
  4. aspetto la ricetta!!!....che belloooo!!
    bravissima
    baci
    Enza

    RăspundețiȘtergere
  5. Gata, Nicole... disparu soarele si aparu reteta... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Mirela, nu mai am ca ti-as da... dar le voi reface cit de curind... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  7. Mmmm, ce rumene si apetisante sunt...perfecte pentru micul-dejun:)
    o seara frumoasa!pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata super! Parca le si simt mirosul....

    RăspundețiȘtergere
  9. MI-E FOAME..MA DUC SA PAP CEVA CA NU MAI POT, LA CAT DE BINE ARATA PAINICILE TALE:))SI CRED CA VARIANTA DULCE IS SI MAI SI:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc, Violette ! In varianta dulce sint foarte bune pentru micul dejun. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc, Just me ! Se vede ca esti ruda de departe cu sotul meu, ca si el tot noaptea a mincat piinicile ! Pupici si in curind apar cu varianta dulce...

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !