sâmbătă, 7 martie 2009

Mucenici

Mucenici sau sfintisorii moldovenesti, bineinteles ca i-am facut cu lapte, oua, unt, adica nu de post. Reteta e de pe culinar scrisa de Gabi Cara , e o reteta de piine dar cu micute modificari, pentru mine a devenit reteta de mucenici.
Ingrediente pentru aluat:
  • 450 g faina alba
  • 1 ligurita sare
  • 50 g zahar pudra (eu am pus doar 35 g)
  • 120ml lapte
  • 20 g drojdie proaspata
  • 3 oua usor batute
  • 50 g unt topit
  • un ou pentru uns (asta am adaugat eu)
Trecem la treaba. Cernem faina, adaugam sarea si zaharul pudra, amestecam si facem o groapa in mijloc. Topim 50g unt, adaugam se laptele, lasam sa se raceasca pana cand amestecul este caldut, amestecam drojdia lapte pana se dizolva. Turnam in mijlocul fainii amestecul de lapte, unt, drojdie si incorporam suficienta faina incat sa obtinem o pasta groasa, dupa care presaram inca putina faina de pe margini, acoperim si lasam la caldura timp de 30 minute, dupa care treptat, incorporam ouale batute apoi trecem la framintatul propriu zis. La mine a framintat masina de piine timp de 14 minute.
Acoperim si lasam la crescut 1.30 minute sau pina isi dubleaza volumul.
Dupa 1 h 30 minute, aluatul meu arata asa...
Rasturnam aluatul pe masa, il apasam putin ca sa iasa aerul din el, apoi trecem la impletit mucenicii.
Atentie, nu se pune faina pe masa, ca altfel se lucreaza foarte greu aluatul. Ungem cu ou, punem in tava unsa cu unt sau cu hirtie de copt, acoperim si lasam la crescut 30 minute sau o ora, pina isi dubleaza volumul, apoi bagam in cuptorul incalzit la 190 de grade pentru 15 minute, eu i-am lasat mai multisor si au iesit cam bronzati.
Se vede din poza cit sint de crescuti si pufosi, cine vrea ii poate unge cu miere de albina si presara nuca macinata.
Domnisoara mea, care a vrut imediat sa-i guste si a fost foarte incintata de gustul lor.
Va poftesc sa serviti cu incredere !

Reteta probata de Miha

12 comentarii:

  1. Draga Daniela, ma bucur ca ai ales o reteta de-a mea.
    Arata grozavi si se vad tare pufosi. Chiar ma gandeam cu ce reteta sa-i fac, de obicei faceam aluat de cozonac. Eu maine dis de dimineata purced la treaba.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Danelutza,foarte frumos ti-au iesit,felicitari!
    Eu am facut o portie si l-am lasat pe al meu barbat sa-i coaca si mi-a ars,:(...adica nu de tot dar nu sunt cum ar fi trebuit...of...asta este...data viitoare o sa fie mai buni..bun de retinut reteta asta,ca eu facusem una de cozonac.
    Pupici si printesei frumusele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ma gandeam ca nu am nici o reteta de mucenici.
    Nu stiu sigur daca voi face,dar ma bucur ca am gasit-o.
    Pup noruca scumpa si papacioasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Danelutza, felicitari, sunt foarte frumosi! Si dulceata ta aia mica certifica din plin cat sunt de buni - ia' uite-o ce infuleca! Eu pe ai mei i-am facut de post, o sa ii postez si eu. Te pup si pe tine si pe pofticioasa mica!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Gabi, e o onoare pentru mine, sa vizitezi bucatarioara mea. Bine ai venit, multumesc si spor la treaba. Cu acest aluat, voi incerca sa fac cornulete umplute, ca e prea pufos si bun. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Mirela, eu n-as indrazni sa-mi las barbatul linga cuptor, ca sigur ar fi un dezastru.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cuscra draga, pupici si tie de la noruca. Pina acum trei ani, nici eu nu faceam mucenici, dar fiind departe, incerc sa pastrez cit de cit traditiile, sa nu le uit.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Laura, eu i-am facut asa, pentru ca de post, sigur nu-i mincau. Iti dai seama cit de buni au iesit, ca fetita mea era bolnavioara si nu prea avea pofta de mincat, dar astia i-au facut cu ochiul, iar cind si-a infipt dintisorii, ai ei au fost...

    RăspundețiȘtergere
  9. Am facut si eu..
    m-am mutat la adresa aromele.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Vazusem ca ai schimbat poza... Uite acum iti fac o vizita si-ti fur un sfintisor...

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum i-am bagat pe ai mei la bronzat. Dar trimite-mi dulceata ta de copil sa ii guste daca sint tot asa de buni.Traditia nu trebuie sa se piarda. In tara ii facea mama, acum trebuie sa ii fac eu. Noroc ca am si mincaciosi pe linga mine. Si iutasem ca astazi sint 40 de mucenici si cind mi-am adus aminte era deja 16H. Am venit cu gind de framintat si cu gind de surprize. Sotul si-a adus aminte si mi-a spus cu repros ca am uitat. Dar ce surpriza cind a ridicat prosopul unde cresteau niste... Acum astept sa se bronzeze. Pup si pe tine si minunea ta mica, Nina

    RăspundețiȘtergere
  12. Nina, esti simpatica foc... dulceata as trimite-o sa deguste mucenicii tai, dar sa vad daca o conving sa vina fara mami. Ai dreptate, macar atit putem face cind sintem departe de casa, sa nu uitam de traditii. Sper ca sotul s-a linistit cind a vazut mucenicii grasuti la crescut...
    Pupici si te mai astept in vizita !

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !