Piinite delicioase, de fapt sint un fel de bulcute micute si gustoase, ideale pentru petrecerile cu copii sau cind avem musafiri, sau de ce nu, cind mergem la picnic. Asa vom avea pe masa piinite proaspete.
Ingrediente:
300 g faina 0
200 g faina 00
15 g drojdie proaspata
270 g apa calduta
o lingurita jumatate de zahar
30 g unt la temperatura camerei
10 g sare (7 g sint suficiente)
seminte de chimen/susan/mac, sare
pentru fiert bulcutele: 1000 g apa
8 lingurite de bicarbonat
2 lingurite sare
Dizolvam drojdia in apa calduta impreuna cu zaharul. Punem in masina de piine faina cernuta, facem o gropita intr-o parte a vasului si varsam lichidul de apa cu drojdie. Amestecam cu putina faina, acoperim totul cu faina si lasam la crescut timp de 30 de minute.
Vom obtine o compozitie "spumoasa". Punem in functiune robotul, masina de piine sau minutele proprii, adaugam intii untul taiat bucatele, iar dupa citeva minute sarea si framintam aluatul circa 20 de minute. Vom obtine un aluat lipicios, dar sa nu cumva sa mai adaugati faina. Acoperim aluatul si-l lasam la crescut timp de 30 de minute.
Acum trecem la formarea bilutelor (circa 35-40 g/biluta), eu le-am facut aproape toate de 40 de grame si am obtinut 21 de bilute. Le-am cintarit, le-am dat forma de biluta (nu am insistat prea mult ca sa nu iasa aerul din aluat) si le-am pus de hirtie de copt presarata cu un pic de faina. Dupa cum am spus aluatul e lipicios, asa ca din cind in cind bagam miinile foarte putin in faina.
Le lasam asa circa 10 minute, timp in care punem apa cu bicarbonatul si sarea la fiert. Cind apa fierbe, luam cite o biluta si ii dam drumul in apa, intra cam 4-5 bilute si cu ajutorul unei palete le scoatem dupa circa 30 de secunde, le asezam in tava pe hirtie de copt si le presaram imediat cu sare, sau chimen, susan, mac, cu ce avem. Eu am sarit operatiunea asta, pentru ca mi-am amintit tirziu, iar bulcutele se uscasera de apa.
Aprindem cuptorul la 210°, iar dupa circa 10 minute, crestam piinitele cu cutitul si bagam tava in cuptor pentru circa 20 de minute. Am pus bulcutele in doua tavi, pentru ca nu am vrut sa le lipesc una de alta.
Daca din greseala va ramin piinite pentru a doua zi, le puneti intr-o punga de naylon si cind doriti sa serviti, le bagati in MO pentru citeva secunde si veti obtine piinite proaspete si caldute.
O poza privita in ochi, cu toata echipa de piinite
si o piinita rupta in doua, ca sa vedeti ce frumos arata si inauntru.
Le putem servi caldute, unse cu unt sau gem. Pentru Isabella le-am taiat in jumatate, iar sub capacel am pus feliute de sunca presata.
si dovada cu domnisoara, care minca si cu ochisorii, nu doar cu dintisorii. Aaa, a servit trei piinite, ieri cind a venit de la gradinita, ea care piine cumparata maninca foarte rar.
ma che belli..e da come li addenta la piccola..
RăspundețiȘtergerebuonissimiii!!!ciaooooo
Laugenbrot vreau si eu mai ai? sunt preferatele lui Andi, vii sa iei un premiu-joculet de la mine da! pusici
RăspundețiȘtergereBellissimi questi panini anche belli soffici!
RăspundețiȘtergerenu numai ca arata super-bine,dar daca-i plac si printesei(o pup dulce!)m-ai convins cu adevarat de bunatatea lor!
RăspundețiȘtergereWow, ce frumos arata, ce pufosenie! Si cum sunt o mare amatoare de paine, trebuie sa le incerc si eu. Multumesc de inca o reteta super!
RăspundețiȘtergerePupici mii!
Grazie Anatina, Isabella ha mangiati tanti ! Baci !!!
RăspundețiȘtergereClaudia nu mai am, dar pentru tine mai fac o tura. Vin sa vad joculetul, desi... l-am facut ! Pupici !
RăspundețiȘtergereGrazie Mary, sono buonissimi !
RăspundețiȘtergereMultumim de pupici Alison, eu ma bucur ca-i plac Isabellei, ca e cam anti-piine, deh tine la silueta ! Pupici !!!
RăspundețiȘtergereCu placere Gabi, la se incerci ca n-o sa-ti para rau, doar ca vor disparea repede, iar daca ramin, poti sa le reincalzesti un pic in MO si sint ca proaspete ! Pupici !
RăspundețiȘtergereMmmm, ce poftă mi-a făcut!
RăspundețiȘtergereP.S. Am ajuns aici întrucât am pornit în urmă cu câteva săptămâni o „actiune”: Club 1.000 = adaug în blogroll-ul meu toate blogurile care, la un moment dat, demonstrabil, ocupă locul 1.000 în Zelist. Aceasta e săptămâna dumneavoastră ;)
Multumesc Calin, multumesc de vizita ! Abia acum am observat ca blogul ocupa locul 1.000 !
RăspundețiȘtergereO saptamina minunata !
Daniela draga, azi dupa-amiaza le-am facut si nu cred ca au rezistat mai mult de doua ore, asa ca nu am cum sa probez cum sunt si a doua zi. Maine fac din nou, sunt minunate, crocante la exterior si moi la interior, cu gust de brezel.
RăspundețiȘtergereMultumim tare mult! Pup!
Danutza,scumpa foc Isa...de cand nu am mai vazut-o ...ce mare s-a facut,wauuuuu...ce cresc puiutii astia,:)...super arata painicile astea....am sa le incerc si eu...
RăspundețiȘtergereTe pup dulce si pe Isa frumusica si va doresc numai bine!!!
Gabi, ma bucur multa ca ti-au placut, e adevarat ca nu rezista mult. Mie mi-au ramas si pentru a doua zi, pentru ca eram doar eu cu domnisoara acasa si n-am riscat sa le maninc pe toate deodata, desi... se duceau repejor in burtica intr-un coltisor... Pupici !
RăspundețiȘtergereMultumesc Mirela, e adevarat cresc si noi... imbatrinim (mai ales eu... ufff) Pupici si sa-mi spui daca ai facut piinitele.
RăspundețiȘtergere