miercuri, 25 noiembrie 2009

Placinta cu mere si miere/Torta di mele al miele





ricetta in italiano si trova in basso
Se spune ca... in a saptea zi, Dumnezeu a creat mierea..., iar placinta/prajitura facuta cu aluat brisée este foarte cunoscuta si apreciata in Anglia si Statele Unite...

Ingrediente pentru aluat:
  • 300 g faina
  • 200 g unt
  • 50 g zahar
  • 1/2 pahar apa rece (110 g am pus)
  • putina sare
Facem intii aluatul: amestecam faina cu zaharul si sarea, adaugam untul taiat bucatele si amestecam bine cu virful degetelor, dupa care timp de 3 minute, punem in functiune robotul si framintam aluatul, adaugind apa rece.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si framintam bine timp de citeva minute, pina cind vom obtine un aluat compact si omogen, ii dam forma de minge, il putem pune intr-o punga de naylon si-l dam la frigider pentru o ora.

Ingrediente pentru umplutura:

  • 600 g mere verzi

  • 1 lamiie

  • 4 linguri de miere (am pus 80 g)

  • 150 grame miez de nuca

  • o lingura zahar brun

  • 20 g unt
Taiem merele in jumatate, eliminam mijlocul cu seminte, le curatim de coaja si le taiem cuburele micute de circa un cm. Le punem intr-un castron si le stropim bine cu sucul de lamiie.
Macinam nucile si adaugam doar jumatate din cantitate peste mere, adaugam si mierea (cum am spus am pus 80 g, dar daca merele sint acrute merge un pic mai mult) si amestecam bine ingredientele.
Ungem cu unt o tava rotunda cu diametrul de 20-22 cm...
Intindem aluatul si-l captusim tava, lasind pe marginile tavii cel putin 3 cm de aluat (deci foaia trebuie sa fie destul de marisoara). Rasturnam in mijloc compozitia de mere, nuci si miere, adaugam deasupra restul de nuca macina, presaram o lingura de zahar brun, dupa care luam marginile aluatului si incercam sa le dam o forma de impletitura, deasupra compozitiei. Adaugam untul taiat bucatele si bagam in cuptorul preincalzit la 180°, pentru circa 45 de minute.
Scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca timp de citeva minute si servim... cu gura, cu ochii, cu amindoua miinile... cum reusim...
TORTA DI MELE AL MIELE

E al settimo Dio creo il miele...
Le torte alla frutta di pasta vrisée sono famose e molto apprezzate in Gran Bretagna e negli Stati Uniti, dove vengono chiamate pasticci...

Ingredienti:
per la pasta brisée:
  • 300 g di farina
  • 200 g di burro
  • 50 g di zucchero
  • un pizzico di sale
  • 1/2 bicchiere di acqua fredda (110 g)
per il ripieno
  • 600 g di mele verdi
  • 1 limone
  • 4 cucchiai di miele
  • 150 g di gherigli di noce
  • 1 cucchiaio di zucchero di canna
  • 20 g di burro
Preparate la pasta: mescolate la farina con lo zucchero e un pizzico di sale, unite il burro a tocchetti, mescolate con la punta delle dita, poi frullate per 3 min gli ingredienti con un mixer o con un frullatore ad immersione, aggiungendo l'acqua fredda; transferite l'impasto sul piano da lavoro e lavoratelo energicamente per pochi minuti, fino a renderlo compatto e omogeneo, formate una palla, avvolgetela nella pellicola trasparente e lasciatela in frigo un'ora.
Tagliate le mele a metà, eliminate il torsolo, sbucciatele e riducetele a tocchetti di circa un cm di spessore, metteteli in una terrina e irroratele di succo di limone, tritate le noci, unitene la metà alle mele, aggiungete 4 cucchiai di miele e mescolate accuratamente.
Imburrate uno stampo a cerniera di 20-22 cm di diametro, foderatela con un disco di pasta facendolo sbordare alemeno di 3 cm; riempite la torta con il composto di mele, noci e miele; distribuite il resto delle noci tritate sulla sua superficie, cospargete di zucchero di canna; rimboccate la pasta che fuoriesce dai bordi, distribuite il burro a fiocchetti e passate in forno già caldo a 180° per 45 min circa; sfornate la torta, lasciatela intiepidire per qualche minuto e servite.

4 comentarii:

  1. mmm,tare bine mai arata!o zi buna,daniela!

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  2. Buna Daniela.Arata super.Ce ideie originala, in modelare.

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  3. Multumesc Alison, o zi buna si tie ! Pupici !

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  4. Multumesc de vizita, tizo... Nu prea stiam cum sa asez aluatul deasupra, asa ca am incercat sa-i dau cit de cit o forma de colacel...

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