miercuri, 6 aprilie 2011

Rulada cu gem de capsuni




Cea mai frageda rulada... Reteta o am de la prietena mea Giuliana, care la rindul ei o are de la soacra proprie si personala. 

Ingrediente necesare pentru un deliciu culinar:
* 3 oua 
* 150 g zahar 
* 100 faina 
* 50 g amidon alimentar 
* o lingurita praf de copt 
* un pachetel zahar vanilat 
* 6 linguri de apa clocotita

pentru umplutura: gem de capsuni
pentru ornat: ciocolata maruie, zahar praf si capsuni

In primul rind separam albusurile de galbenusuri. In galbenusuri punem 75 g zahar (jumatate din cantitatea de la ingrediente), punem 6 linguri de apa clocotita (atentie, nu calduta, calda sau rece, ci... clocotita) si mixam la cea mai mare viteza. Vom obtine o crema spumoasa (poza mea are si o specie de inimioara sau fundulet de bebelus... ) iar datorita apei clocite vom obtine un blat inalt si fraged.
Separat mixam albusurile impreuna cu zaharul ramas (75 g) si zaharul vanilat. Va iesi o crema in genul celei pentru bezele. Rasturnam albusurile peste compozitia de galbenusuri si amestecam usurel de jos in sus, cu o lingura de lemn. 
Adaugam cite un pic de faina cernuta impreuna cu amidonul si praful de copt (eu le-am amestecat intii, apoi le-am cernut peste compozitie) si amestecam in continuare incet cu lingura de lemn. Rasturnam compozitia in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptorul preincalzit la 230 de grade (cuptorul il preincalzim cu un sfert de ora inainte de a baga tava in el) timp de 5 minute. Intre timp pregatim alta coala de hirtie de copt, iar cind s-au scurs cele cinci minute scoatem tava, rasturnam blatul cu fata in jos pe coala de hirtie, punem blatul din nou in tava si il bagam din nou la cuptor pentru un minut. 
Pregatim un prosop umezit pe care presaram zahar, rasturnam foaia de blat, eliminam hirtia de copt si cu ajutorul prosopului o rulam usurel imediat ce am scos-o din cuptor.
Lasam un pic sa se raceasca, desfacem foaie si o umplem cu gem de capsuni (asta a fost cererea, m-am conformat), car poate fi umplut cu orice fel de crema, crema de ciocolata (ganache) sau nutella... Dupa parerea mea, gemurile sint un pic mai pretentioase, pentru ca blatul e atit de fraged ca nu absoarbe nimic din "lichidul" gemului, de aceea cred ca-i mai buna o crema un pic mai consistenta. 
Am topit un pic de ciocolata, am facut citeva modele cu viteza luminii, am presarat un pic de zahar praf, am bagat citeva capsuni in ciocolata topita si... si gata, am ornat rulada. De-li-cioa-sa...

29 de comentarii:

  1. Am intrat,m-am servit dar astept si reteta ca sa stiu ce am mancat...
    Te-am pupat si ...joaca placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce aspectoasa este..iar capsunile acelea...yammyyyy

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa,,yamiiii ca-i tare gustoasa!!!!pupp si o seara frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow, cum arata!!! Imi vine sa pap toata farfuria:)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Petronela, scuze... aparui cam tirziu, daca a venit caldura, cam greu sa tin odrasla in casa. Gata a venit si reteta... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Grazie, Enza ! Sono tornata, è vero un po tardi... Un bacio !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, Ionela de vizita ! Sper sa-ti placa si reteta, e adevarat ca ... capsunile sar in ochi... Pupici si-o seara placuta !

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, Mirela ! E foarte gustoasa de aia a disparut ca prin farmec... Pupici si-o seara placuta !

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc, Sara ! Pupici si-o seara minunata !

    RăspundețiȘtergere
  10. Danutza, o feliuta pentru tine, ca restul... bau... a disparut... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  11. Daniela ma sei bravissima! io non sono mai riuscita a farlo. Buonissimo, baci Alex

    RăspundețiȘtergere
  12. Grazie, Alex ! Ma non è difficile da fare... deve avere soltanto un po di pazienza... Baci e buona giornata !

    RăspundețiȘtergere
  13. Wowwww che spettacolo questo rotolo..mhmmm dev'essere buonissimo :)
    Brava Daniela ^_^
    Ciao e buona giornata

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata extradelicios!vai ce pofta mi-ai facut!

    RăspundețiȘtergere
  15. arata superb iar blatul pare perfect,atat de aerat si pufos!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc, Mariette ! Te invit sa incerci reteta, e extraordinar de frageda... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  17. Craita, intr-adevar e foarte, foarte pufos, se vad gaurelele in blat, de aceea nici n-am vrut sa-l acopar cu vreo crema sau frisca...

    RăspundețiȘtergere
  18. wow davvero invitante questo rotolo! da fare!

    RăspundețiȘtergere
  19. Grazie, Passiflora per la visita ! E morbidissimo ! Buona giornata !

    RăspundețiȘtergere
  20. che splendore.....bella, soffice, profumata...e sicuramente buonissima!!!!!
    complimenti!!!
    a presto,
    ciaoooooooooooooooooooooo

    RăspundețiȘtergere
  21. Grazie per la visita, Sgt.Pepper ! Ciao e buona giornata !!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Mmm...ce pofta mi-ai facut de capsuni ;-)

    RăspundețiȘtergere
  23. Liana, vino la mine ca mai am in frigider un castronel plin...

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !