marți, 22 decembrie 2009

Kipferl cu vanilie/Kipferl alla vaniglia

la ricetta in italiano l'ho trovata sul site giallozafferano

Acesti biscuiti Kipferl, se prepara pentru Craciun si sint nelipsiti de pe mesele locuitorilor Vienei, iar in cofetarii sint serviti alaturi de un ceai cald sau o ciocolata calda.
Ingrediente pentru 30 bucati:
  • 150 g unt
  • 250 g faina
  • 100 g migdale
  • 1 ou
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 100 zahar
  • 70 g zahar pudra pentru decorat
  • ciocolata amaruie (optional)
Mai intii de toate, punem migdalele in apa clocotita, pentru a le putea curata mai usor (eu am cumparat migdalele "dezpielitate")... dupa care le macinam
Intr-un castron destul de incapator, cernem faina, adaugam migdalele macinate, zaharul, zaharul vanilat, oul, untul taiat bucatele
amestecam bine toate ingredientele (aici veti avea un pic de munca, sa nu cumva sa incercati cu mixerul ca zboara ingredientele prin bucatarie), pina vom obtine un destul de tarisor. Strivim aluatul dindu-i forma de piine, il punem intr-o folie (eu l-am strivit intr-o punga de nylon), si-l dam la frigider pentru cel putin doua ore.
Dupa cele doua ore de stat la rece, scoatem aluatul din frigider, il taiem in bucatele (22 g aveam ale mele) si facem snururi dindu-le forma de potcoava de cal. Asezam potcoavele in tava de aragaz in care am pus hirtie de copt, iar cit timp se incalzeste aragazul la 170 de grade, lasam potcoavele la rece, asa nu riscam sa se turteasca si isi vor pastra forma de potcoava, dupa care le bagam in cuptorul preincalzit, pentru 15-17 minute.
Scoatem biscuitii din cuptor, bagam a doua tava (in total vom obtine 30 de potcoave), iar cind sint reci, inmuiem capetele in ciocolata topita la MO, apoi le pudram cu zahar.
FERRI DI CAVALLO
Ingredienti per 30 biscotti:
  • 150 g burro
  • 250 g faina
  • 100 g mandorle
  • 1 uova
  • 100 g zucchero
  • 70 g zucchero a velo
  • cioccolato fondente
La prima cosa da fare è scottare le mandorle in acqua bollente e, dopo aver tolto loro la buccia, che verrà via agevolmente grazie all'acqua calda, tritarle finemente (io li ho comprati senza la buccia). Prendete una ciotola abbastanza capiente e versateci la farina, aggiungete le mandorle tritate, lo zucchero e unite poi il burro tagliato a pezzetini, la vanillina e l'uovo.
Impastate tutti gli ingredienti, amalgamando bene il tutto. Quando l'impasto sarà sufficientemente compatto, schiacciatelo dandogli la forma di un panetto, avvolgetelo nella pellicola trasparente e lasciatelo riposare in frigo per almeno 2 ore.
Trascorse le due ore, preparate i vostri ferri di cavallo prendendo un po’ d’impasto e creando dei piccoli ferri di cavallo dello spessore di 1-2 centimetri e circa 22 g pesso/biscotto e disponeteli su una placca da forno rivestita con l'apposita carta. Mettete il tutto in forno preriscaldato a 170° per almeno 15-17 minuti. I biscotti saranno pronti quando avranno assunto un bel colore dorato: a quel punto, toglieteli dal forno e spolverateli con dello zucchero a velo e decorate con cioccolato fondente, sciolto in MO.

3 comentarii:

  1. tare lecker le-ai facut! Craciun fericit1 Cami

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  2. Cred ca sunt tare buni, mai ales aroma de la migdale ... ;)

    Iti doresc sarbatori fericite cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Sa va gaseasca Mosul cu masa bogata si sufletul curat! La multi ani !

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  3. ce frumuseti ai gatit tui aici!unv craciun plin de bucurii,fericire,sanatate!pup printesa dulce!si pe tine!

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